Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 στις 12.00
Διαδήλωση ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ
22/2 Όλοι στις διαδηλώσεις - 1 μήνας καταλήψεις και τεράστιες διαδηλώσεις
ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια
Θεσσαλονίκη: 12:00μμ, Καμάρα
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 μμ, Περιφέρεια
ΠΑΤΡΑ: 12:00 μμ, Πλατεία Γεωργίου
H NEOΛΑΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ
Μητσοτάκη «ληστή», κάτω τα χέρια από τη δημόσια δωρεάν παιδεία!
AΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ
Στο δρόμο θα σπάσουμε τον «τσαμπουκά» της Κυβέρνησης
Η τεράστια πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 8/2 ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στα μούτρα των Μητσοτάκη-Πιερρακάκη. Πάνω από 20.000 φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι τσαλάκωσαν την εικόνα «επιτυχιών» του Μητσοτάκη. Φωνάξαν δυνατά: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16, ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ - ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΟΥΤΕ ΔΟΥΛΟΙ! Η τρομοκρατία με ΜΑΤ και συλλήψεις (Νομική Κομοτηνής), οι τηλε-εξεταστικές και η άρον άρον κατάθεση του νομοσχεδίου σε διαβούλευση, δεν έμειναν αναπάντητα, κλονίζοντας το επιχειρούμενο πραξικόπημα της κυβέρνησης, την αντισυνταγματική παράκαμψη-κατάργηση του Άρθρου 16.
Όσα ψέματα κι αν πουν στα πουλημένα ΜΜΕ, όσο κι αν λυσσάνε οι χορτάτοι συνταγματολόγοι για τον «αναχρονισμό» της δημόσιας δωρεάν παιδείας, η παρανομία τους δεν κρύβεται. Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη είναι πλήρως απονομιμοποιημένο στη συνείδηση της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ρητή κατοχύρωση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι από τις πιο κομβικές κατακτήσεις μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνουν: Καταστροφή της δημόσιας δωρεάν παιδείας, μετατροπή της σε μια «αγορά υπηρεσιών», όπου μόρφωση και πτυχία θα είναι πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους. Χειροτέρευση της υποχρηματοδότησης και διάλυσης των δημόσιων ΑΕΙ. Πλήρης απαξίωση των πτυχίων. ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ. Μαζικός ταξικός αποκλεισμός των φτωχών (με τη γκιλοτίνα και της ΕΒΕ, Τράπεζας Θεμάτων, κατάργησης πολλών ΕΠΑΛ, συγχωνεύσεων σχολείων, «αξιολόγησης» που απειλεί σχολές με λουκέτο). Πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο πετάγονται σαν τα «μανιτάρια» οι «σοβαροί επενδυτές», όλος ο νεοφιλελεύθερος βόθρος: από τα funds-κοράκια που ξερογλείφονται για τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών, κατασπαράσσοντας κι άλλο δημόσιο χρήμα, μέχρι τις τράπεζες που διαφημίζουν τη θηλιά των φοιτητικών δανείων. Αυτό θα είναι το μέλλον μας, αν δεν τους σταματήσουμε!
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι θανάσιμος εχθρός της νεολαίας και των εργαζομένων. Είναι μισητή. Η «κυριαρχία» της είναι κάλπικη. Πατάει μόνο στα αργυρώνητα ΜΜΕ και στην αναπηρία της κοινοβουλευτικής «αντιπολίτευσης». Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει και να δολοφονεί: Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακρίβεια, μισθοί πείνας, πλειστηριασμοί, εργατοκτόνοι νόμοι, πετσοκομμένοι εργάτες σε «ατυχήματα»-δολοφονίες, δολοφονημένοι πρόσφυγες, φτώχεια, διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία, στήριξη των σιωνιστών του Ισραήλ στη σφαγή των Παλαιστίνιων. «Έργο» της είναι τα δώρα στους πλούσιους και καπιταλιστές φίλους της, που μαζί λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, τον ιδρώτα και το αίμα των «από κάτω». Ένα διαρκές πραξικόπημα, με μέτρα που περνάνε νύχτα και ωμή καταστολή. Αυτό το μαύρο καθεστώς δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Χωρίς καμία «συναίνεση» ή υποστήριξη πέραν της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα λυσσάξει να επιβάλλει το πραξικόπημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και, σε συνδυασμό με καταστολή, τηλε-εξεταστικές και πρόθυμους Δαπίτες, να λυγίσει τους φοιτητές.
Είναι η ώρα να ορθώσουμε ένα κοινό μέτωπο, δυναμώνοντας και απλώνοντας τον αγώνα. Να συνεχιστούν οι καταλήψεις και οι πορείες για όσο χρειαστεί! Δεν χρειαζόμαστε τα ύπουλα κόλπα υπονόμευσης «από τα μέσα», δήθεν «αγωνιστικές» μουρμούρες ότι τάχα θα κάνουμε αγώνα παράλληλα με εξετάσεις. Χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Οι φοιτητές να πετάξουμε στα μούτρα κυβέρνησης-καλοθελητών την τηλε-εξεταστική: δεν δίνουμε μαθήματα, δίνουμε «εξετάσεις» στην ενεργή συμμετοχή στον αγώνα! Χρειάζεται υπεράσπιση των καταλήψεων και ζωντάνεμά τους. Ενοποίηση με συντονιστικά και επιτροπές, που θα συζητάνε, αποφασίζουν, δρουν δημοκρατικά. Αποφασιστικές κινήσεις, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση, βγάζοντας τον αγώνα προς τα έξω με τοπικές πορείες, μαζικές εξορμήσεις, μπλόκα κ.λπ. Να προετοιμάσουμε τη μαζική αυτοάμυνα του κινήματος ενάντια στην καταστολή. Με τους αγρότες στους δρόμους, οι εργαζόμενοι να μπούμε σε κίνηση. Χτυπώντας την κυβέρνηση ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Απαιτώντας κήρυξη γενικής απεργίας από συνδικάτα, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες ΤΩΡΑ, όχι αφού περάσουν κρίσιμες βδομάδες ή μήνες. Να προετοιμάσουμε έναν «σεισμό» στην απεργία στις 28/2.
Η κυβέρνηση δυσκολεύεται σοβαρά. Καμώνεται την «κεντρώα» και «προοδευτική», αλλά είναι μια χούντα της «ελεύθερης αγοράς», των καπιταλιστών και πλουσίων, χέρι-χέρι με αντιδραστικούς ακροδεξιούς. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. Ο αγώνας της νεολαίας βοηθάει στο σήκωμα μιας γενικής αντίστασης. Να μην τον αφήσουμε «στη μέση», όπως π.χ. στα Τέμπη. Το έκτρωμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων να το οδηγήσουμε στο καλάθι των αχρήστων. Για να πετύχουμε μια νίκη που θα αλλάξει το τοπίο και θα σημάνει την αρχή της αντεπίθεσής μας, του ξηλώματος του Μητσοτάκη και όλων των πλούσιων και «α(χ)ρίστων» του.
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ
Το Σωματείο Εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη, 22/02 για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των φοιτητών ενάντια στο νέο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων.
Κάλεσμα στις 12.00 στην Καμάρα
Καλούμε όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να ανταποκριθούν στα καλέσματα των παιδιών μας.
Να μην αφήσουμε την εξουσία να τα ρημάξει όλα!
πηγή : email που λάβαμε στις 19 Φεβρουαρίου 12h
Πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Καταγγέλλουμε την πρυτανική αρχή του ΕΚΠΑ για την εκδικητική απόλυση του Δ.Α., διοικητικού υπαλλήλου του ιδρύματος και μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), λόγω της συμμετοχής του στη κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων στο Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) την Δευτέρα 12/02/2024. Σκοπός της κινητοποίησης ήταν να αποτραπεί το απεργοσπαστικό μέσο-φιάσκο των τηλεξετάσεων, που μόνο στόχο έχει να υπονομεύσει τις αποφάσεις των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, που παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα τσιράκια τους, συνεχίζουν να παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις για καταλήψεις διαρκείας. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι στα ιδρύματα προχωρούν σε απεργίες-στάσεις εργασίας και αποχές από τις τηλεξετάσεις.
Σε αυτή τη συγκυρία που φοιτητές και εργαζόμενοι δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη της υπεράσπισης του δημόσιου Πανεπιστημίου μέχρι τέλους, ο ανεκδιήγητος Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Γεράσιμος Σιάσος, αποφάσισε να «τιμωρήσει» τον επί 19 χρόνια συμβασιούχο του ιδρύματος, ζητώντας από τον ΕΛΚΕ και το Συμβούλιο Ιδρύματος την άμεση αναστολή της σύμβασής του, μέχρι να εξετάσει την οριστική παύση της. Δηλαδή την οριστική του απόλυση.
Επιπλέον, ο Πρύτανης, για τους ίδιο περιστατικό, ζήτησε τη διενέργεια ΕΔΕ για τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, του προεδρείου της Συνέλευσης που πήρε την απόφαση, καθώς και μελών του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ που εργάζονται στο ίδρυμα.
Το πρόσχημα που επικαλείται είναι η «διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του ΕΚΠΑ» και ο «κίνδυνος για επανάληψη της χθεσινής κινητοποίησης». Ο πραγματικός του στόχος φυσικά είναι αποθαρρύνει τους εργαζόμενους από το να έχουν κινηματική και συνδικαλιστική δράση, λειτουργώντας ουσιαστικά ως το μακρύ χέρι του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι η αποφασιστική στάση εργαζόμενων και φοιτητών που ανέστειλε αυτή την προσπάθεια υπονόμευσης των καταλήψεων και των αγώνων για κάποιο χρονικό διάστημα, με την ακύρωση των εξετάσεων, πλήγωσε το γόητρο της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών που βγάζουν το μένος τους. Η εκδικητική τους απόφαση θέλει μόνο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και συνολικά στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Με τα ΜΑΤ, τους εισαγγελείς, και τον αυταρχισμό, προσπαθούν να περιστείλουν τη συνδικαλιστική δράση, απολύοντας εργαζόμενο που ασκεί, ως οφείλει, τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα.
Τέτοιες πρακτικές κινούνται στα πλαίσια των διώξεων συνδικαλιστικών στελεχών σε χώρους δουλειάς στο πνεύμα των νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη και όλου του αντεργατικού πλαισίου όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να κατατεθεί το χείριστο νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει σύσσωμες και ρωμαλέες αντιδράσεις από το φοιτητικό και εργατικό κίνημα που είναι στα κάγκελα τον τελευταίο μήνα, απολύονται εργαζόμενοι που διεκδικούν τα αυτονόητα και παλεύουν από κοινού με τους φοιτητές/τριες για δημόσια δωρεάν ποιοτική παιδεία!
- Απαιτούμε την άμεση ανανέωση της σύμβασης του διοικητικού υπαλλήλου του ΕΚΠΑ Δ.Α. - καμία σκέψη για απόλυση!
- Άμεση παύση της διενέργειας ΕΔΕ και κάθε δίωξης προς εργαζόμενους!
- Καμία σκέψη για ιδιωτικά πανεπιστήμια!
- Απεργία-αποχή από τις τηλεξεταστικές και από κάθε άλλη προσπάθεια υπονόμευσης των συλλογικών αποφάσεων φοιτητών-εργαζόμενων.
- Καμία σκέψη για διαδικτυακά μαθήματα και επιτηρήσεις σε κατειλημμένες σχολές!
- Κοινοί αγώνες φοιτητ(ρι)ών-εργαζομένων για ένα δωρεάν, δημόσιο, ποιοτικό Πανεπιστήμιο!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Δ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ, ΠΕΜΠΤΗ 22/02 ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΑΠΘ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΕΜΠΤΗ 22/02 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ
Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΣΕΡΕΤΕ
ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ - ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ:
ΑΘΗΝΑ: 12.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12.00 ΚΑΜΑΡΑ
Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22/02 - 12:00 - ΚΑΜΑΡΑ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: 10:00 - ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Δ.Α. ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ & ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).
Το τελευταίο διάστημα, όπως είναι γνωστό, η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ και ο Υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης ετοιμάζονται να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο", μέσω του οποίου επικυρώνεται η ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, καταπατώντας ουσιαστικά το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το μονοπώλιο ύπαρξης δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγοντας το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, πλέον και με νομικούς όρους. Παράλληλα η μαχητική αντίσταση που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο μήνα από την μεριά του φοιτητικού κινήματος, με τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων 5 ετών, καταλήψεις διαρκείας σε κέντρο και περιφέρεια, εβδομαδιαίες πορείες, έχει εξαναγκάσει τους κρατικούς διαχειριστές και τους λακέδες του σε μία γνωστή μεν αλλά εκσυγχρονισμένη δε κατασταλτική επιχείρηση. Από την μία απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις τις καταλήψεις σχολών και το ακαδημαϊκό προσωπικό και από την άλλη επιβάλλοντας την εξ αποστάσεως εξεταστική προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει το φοιτητικό σώμα και να εκφυλίσει το βασικό μέσο πάλης, αυτό της κατάληψης. Και όταν όλες αυτές οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό από την αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη στάση του κινήματος όπως έγινε με την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ την τελευταία εβδομάδα, το μόνο μέσο καταστολής που μένει είναι η ωμή βία αφήνοντας ελεύθερους τους ένστολους δολοφόνους της ΕΛ.ΑΣ. να εισβάλουν εντός τους ασύλου και να επιβάλλουν την δημοκρατική τάξη όπως έγινε στο ΕΜΠ, στο ΑΠΘ, στην Νομική του ΔΠΘ.
Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έρχεται φυσικά σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί απλώς την πιο πρόσφατη και απροκάλυπτη έκφραση της επιθετικότητας του Κράτους, όχι μόνο προς το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, αλλά και συνολικότερα προς τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Μία επιθετικότητα που πολλάκις έχει εκδηλωθεί και προηγουμένως μέσα από μια σειρά κρατικών μεθοδεύσεων και μεταρρυθμίσεων των τελευταίων δεκαετιών που στοχεύουν στην αναδιάταξη του εκπαιδευτικού συστήματος σύμφωνα με τις επιταγές του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου και στην ολοένα συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δηλαδή την λεγόμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση: ο νόμος Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την θέσπιση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων το 2019, οι επακόλουθες αξιολογήσεις των ιδρυμάτων, η ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης και οι συγχωνεύσεις τμημάτων της επαρχίας, η εδραίωση της ΕΒΕ, ο νόμος 4777 που φέρνει τους μπάτσους στις σχολές, η επιβολή ορίου σπουδών ν + ν/2, η είσοδος εξωτερικών μάνατζερ στα Συμβούλια Ιδρύματος, η απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές, τα επιπλέον προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθησης που διασπούν το ενιαίο πτυχίο, καθώς και το ΠΔ85 που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου είναι μόνο τα πιο πρόσφατα παραδείγματα μεταρρυθμίσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως γίνεται κατανοητό η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν επιτελείται μεμονωμένα από τη μία ή την άλλη κυβέρνηση αλλά αποτελεί μια συνεχής διαδικασία μέσα στα χρόνια, ένα ζήτημα κεντρικής σημασίας για το ελληνικό κράτος. Κι αυτό διότι είναι μέρος ενός ευρύτερου κρατικού σχεδιασμού: την αναδιάρθρωση του συνόλου των σχέσεων που διέπουν την κοινωνική πραγματικότητα, εργασιακών και κοινωνικών, προς το νεοφιλελεύθερο, την εξατομίκευση, την εντατικοποίηση, τον ανταγωνισμό, το τσάκισμα των αντιστάσεων και οποιασδήποτε δυνατότητας συλλογικοποίησης, δηλαδή το τέλος της μεταπολίτευσης και την αλλαγή του κοινωνικού παραδείγματος προς το σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Υπό αυτή την έννοια η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση εξυπηρετεί ένα διπλό σκοπό: αφενός την ιδιωτικοποίηση της παιδείας έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται στα χέρια των ισχυρών και αφετέρου τη διαγραφή μιας συλλογικής μνήμης και αγωνιστικής κουλτούρας με βάση την οποία, από την εξέγερση του 1973 μέχρι και σήμερα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία αποτελούν διαχρονικά χώρους συλλογικοποίησης των από τα κάτω και ιδίως της νεολαίας, απ' όπου εκκινούν ριζοσπαστικές μορφές αντίστασης και πρωτοβουλίες αγώνα ικανές να έρθουν σε ρήξη αλλά και να ανατρέψουν την τάξη πραγμάτων, καθώς και σημεία αναφοράς για ευρύτερα κοινωνικά και ταξικά κινήματα.
Αφού δε έπιασαν οι απειλές των χαμένων εξαμήνων, των εισαγγελικών παρεμβάσεων στις καταλήψεις, των ποινικών διώξεων και των πειθαρχικών, το κράτος θα επέστρεφε στην γνωστή τακτική του: "Νόμος και τάξη", δείχνοντας ξανά το πραγματικό του πρόσωπο (εκκένωση νομικής δπθ, νομικής απθ, πρυτανείας απθ, πρυτανείας εμπ, συλλήψεις, ξυλοδαρμοί).
Τώρα που οι μάσκες έπεσαν, τώρα που ο κρατικός μηχανισμός σαστισμένος από την μαζικότητα των ανθρώπων που αγωνίζονται χτυπάει ξανά, να σταθούμε ακόμη πιο αποφασισμένα στο ύψος των περιστάσεων.
Να οργανωθούμε στην βάση και να βγούμε στην αντεπίθεση, μέχρι ο φόβος να αλλάξει στρατόπεδο ξανά!
Η επίθεση στην παιδεία είναι επίθεση προς όλη την κοινωνία, ακριβώς γιατί εκεί που στοχεύει είναι στην ενίσχυση του κοινωνικού κανιβαλισμού, στη δημιουργία μιας ζούγκλας όπου οι οικονομικά ισχυροί θα πλουτίζουν ακόμα περισσότερο, διατηρώντας ή και διευρύνοντας τα προνόμιά τους την ώρα που τα καταπιεσμένα κομμάτια θα τρώγονται μεταξύ τους στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης προοπτικής για κοινωνική ανέλιξη. Αφορά ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια που βάλλονται καθημερινά στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, που γίνονται αντικείμενα καταπίεσης και εκμετάλλευσης από τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά, από μια μειοψηφία που αντιμετωπίζει τις ζωές μας ως αναλώσιμες στο όνομα του κέρδους, από ένα σύστημα που δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα πέρα από φτώχεια, εξαθλίωση και πόλεμο για την κοινωνική βάση κι έτσι οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε. Γι' αυτό λοιπόν, ο αγώνας μας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δεν θα μπορούσε να περιορίζεται στην κατάργηση ενός νόμου, ούτε στα στενά συντεχνιακά φοιτητικά όρια, αλλά φιλοδοξεί να έρθει σε ευθεία ρήξη με τα σχέδια κράτους και κεφαλαίου στοχεύοντας στο μπλοκάρισμα της επέλασης του σύγχρονου ολοκληρωτισμού σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας. Να βάλει οριστικά φραγμό στην υποβάθμιση των ζώων μας, με καταλήψεις διαρκείας, ζωντανά κέντρα αγώνα ανοιχτά προς όλη την κοινωνία και τον κόσμο του αγώνα που στέκεται αλληλέγγυος, κεντρικές διαδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις, απεργίες διαρκείας, μαζικές συγκρούσεις στο δρόμο.
Είναι τώρα πιο κρίσιμο από ποτέ το φοιτητικό κίνημα να βγει μπροστά αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, να γίνει ξανά επικίνδυνο για το καθεστώς εξουσίας και όχι μέσο για την επιβολή κομματικών θελήσεων. Να αποκτήσει και πάλι τα ριζοσπαστικά και ακηδεμόνευτα χαρακτηριστικά που είναι τα μόνα ικανά για ουσιαστική ανατροπή, στο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες του '06 και του '07. Γι' αυτό λοιπόν το σκοπό προτάσσουμε ως απολύτως αναγκαία την οργανωμένη παρέμβαση των αναρχικών δυνάμεων, ομάδων και συνελεύσεων μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς και σε όλα τα κοινωνικά και ταξικά μέτωπα αγώνα, και την ουσιαστική εμπλοκή τους στον αγώνα με δομές και μέσα που πιέζουν προς την ολοκληρωτική ρήξη, έτσι ώστε αυτός να μην έχει μια ρεφορμιστική κατάληξη, να μην γίνει τσιφλίκι της κάθε θεσμικής παραταξιακής δύναμης που θέλει να παράξει πολιτική υπεραξία, αλλά να αποκτήσει εξεγερσιακά χαρακτηριστικά στο δρόμο προς μια ελευθεριακή παιδεία και μια κοινωνία ισότητας κι αλληλεγγύης, προς την κοινωνική επανάσταση και την αναρχία.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ - ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ
Η ΓΝΩΣΗ ΑΝΗΚΕΙ Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ - 10, 100, 1000ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Αναρχική Συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ
Τι είναι το ανοιχτό πλαίσιο
Το ανοιχτό πλαίσιο είναι μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία μπορεί να συμμετάσχει κάθε φοιτητής/τρια του φυσικου. Το σκεπτικό γύρω από αυτό είναι η οργάνωση στην βάση, δηλαδή την οργάνωσή μας μέσα από οριζόντιες διαδικασίες στις οποίες ο λόγος και η θέση του καθενός είναι ισότιμη, και η διαδικασία η ίδια δεν καθορίζεται από κομματικές δομές ή/και προειλημμένες αποφάσεις. Ο κόσμος μέσα από αυτή την οριζόντια διαδικασία συνδιαμορφωσης και κατάθεσης πολιτικού σκεπτικού συγγράφει το πλαίσιο, το οποίο κατατίθεται στην γενική συνέλευση του συλλόγου. Εάν ψηφιστεί από το σώμα της συνέλευσης, το ίδιο το σώμα αναλαμβάνει την υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει, μέσα από τις ανοιχτές διαδικασίες των συντονιστικών. Μόνο έτσι σπάει στην πράξη η λογικη της ανάθεσης και παύει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που διαμορφώνουν και σε αυτούς που υλοποιούν τον πολιτικό λόγο.
Νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών
Μέσα στον Φλεβάρη θα κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση ένα νέο - αλλά καθόλου αναπάντεχο - νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή η αλλαγή αποτελεί τομή στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης που συντελείται στα εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Τις τελευταίες δεκαετίες τα πανεπιστήμια, με δωρεάν σίτιση, στέγαση και άλλες παροχές βασικών αναγκών, ήταν ένα μέσο για τους ανθρώπους των κατώτερων ταξικών στρωμάτων να πάρουν ένα πτυχίο και να διεκδικήσουν πιο καλές οικονομικές συνθήκες ζωής. Η κοινωνική αυτή συνθήκη τότε, ήδη ενείχε ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις όπως είναι λογικό μέσα σε μία καπιταλιστική και ταξική κοινωνία, με τα παιδιά από πιο εύπορες οικογένειες να μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια ή και ιδιωτικά σχολεία αποκτώντας ένα προβάδισμα απ' τα παιδιά που οι οικογένειες τους αδυνατούσαν να σηκώσουν αυτό το κόστος. Πέρα από την ταξική χροιά του πανεπιστημίου, αυτό ήταν επίσης ανέκαθεν μια δομή κοινωνικής αναπαραγωγής. Κατά την προέλευσή μας σε αυτό, με την επιθυμία να αποκτήσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες ζωής, αποσπάται ή και εφευρίσκεται η συναίνεση μας στις ιεραρχικές δομές της ακαδημίας και στις επιταγές της αγοράς. Στην ουσία, η αγορά απαιτεί άτομα πλήρως πειθαρχημένα που θα αποτελούν κατάλληλο εργατικό δυναμικό, το οποίο δεν θα συμμετέχει σε συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις αλλά θα χαράζει το δικό του ατομικό δρόμο προς μια υποτιθέμενη ανέλιξη. Αυτό το αίτημα έρχεται να καλύψει το πανεπιστήμιο μέσω της πειθάρχησης και της ολοένα και αυξανόμενη εντατικοποίηση του προγράμματος σπουδών του.
Η λειτουργία του πανεπιστημίου, δηλαδή η ανοικτότητα και η προσβασιμότητα σε αυτό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας σιγά-σιγά άλλαζε καθώς άλλαζαν και οι απαιτήσεις της αγοράς, η οποία επιβάλλει όλο και περισσότερους ταξικούς φραγμούς. Συγκεκριμένα, εργασιακά δικαιώματα «αποσπάστηκαν» από τα πτυχία και έγιναν επί πληρωμή «επιμορφώσεις» , ενώ εξισώθηκαν εξ ολοκλήρου και με πτυχία από ιδιωτικά κολλέγια, την πρώτη μορφή άμεσης αγοράς πτυχίου. Αυτά ακολούθησε ο νόμος 4777 (Κ-Χ), ο οποίος έκανε πιο δύσκολη τόσο την πρόσβαση όσο και την φοίτηση στο πανεπιστήμιο για όλα τα άτομα χτυπώντας περισσότερο την κοινωνική βάση, θεσμοθετώντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητριών και τα πειθαρχικά. Από το 2022 είδαμε χιλιάδες μαθήτ(ρι)ες να αποκόπτονται από την εκπαίδευση και τμήματα σχολών να αδειαζουν, τμήματα που με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη αυτό θα κλείσουν εντελώς.
Ταυτόχρονα, το κόστος φοίτησης ολοένα και αυξάνει. Φοιτητικές παροχές όπως η δωρεάν σίτιση στη Λέσχη και η στέγαση στις Εστίες πλέον είναι για ελάχιστους, σε μία περίοδο που τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα, το ίδιο και οι τιμές στα σουπερμαρκετ.
Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τα φοιτητικά κεκτημένα είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τα οποία στην ουσία κάνουν τα πτυχία μας και την εκπαίδευση εμπόρευμα προς αγορά. Έτσι λοιπόν, ενώ οι φτωχότεροι παλεύουμε με απαιτητικά μαθήματα για να μπούμε στο πανεπιστήμιο και να πάρουμε ένα πτυχίο, με κάποια από μας να εργάζονται παράλληλα για να τα βγάλουμε πέρα έχοντας τον φόβο της διαγραφής στα ν+2 έτη, οι οικονομικά ευνοημένοι θα μπορούν να εξαγοράζουν την εισαγωγή τους και το πτυχίο τους. Γίνεται ξεκάθαρο άρα, ότι το αφήγημα της αξιοκρατίας και του «αγαθά κόποις κτώνται» που μας πλασάρουν από μικρά παιδιά είναι κάλπικο, αφού ένα άτομο το οποίο μπορεί να έχει «κριθεί ανάξιο» στις εξετάσεις, να «γίνει άξιο» μόλις διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε αφεντικά. Η πολύ-λατρεμένη αξιοκρατία του πανεπιστημίου και του κράτους δεν σημαίνει στην πραγματικότητα τίποτα άλλο, πέρα από τον ανταγωνισμό μεταξύ των φτωχών, και τον κοινωνικό κανιβαλισμό όπου τρωγόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα κερδίσει μια καλύτερη θέση στον ήλιο.
Το δρόμο για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έστρωσε η ΕΒΕ, η μείωση των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα τμημάτων που θεσμοθετήθηκαν από τον νόμο 4777 και προηγούμενους νόμους. Το κράτος επιθυμεί να δώσει το πράσινο φως στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα να δικαιολογήσει την μείωση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, επιχειρώντας να αναθέσει μεγάλο μέρος της σε ιδιώτες.
Ως άτομα που κατανοούμε τον συνεχόμενο ταξικό και κοινωνικό ανταγωνισμό και αναγνωρίζουμε την αξία της συμμετοχής σε αγώνες ενάντια στην υποτίμηση των σπουδών και των ζωών μας γενικότερα, θεωρούμε απαραίτητο τον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαίδευση για εμάς δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό κεκτημένο και σαν τέτοιο θα το υπερασπιστούμε όπως το υπερασπίστηκαν και προηγούμενοι φοιτητικοί αγώνες. Το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας στείρος χώρος ακαδημαϊσμού και επαγγελματικής κατάρτισης, όπως θα ήθελε το κυρίαρχο συστημικό αφήγημα να είναι. Το πανεπιστήμιο, το αντιλαμβανόμαστε ως ένα χώρο όπου υπάρχουμε, ζούμε μέσα του κοινωνικά, και δρούμε πολιτικά, μέσα από συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Εξαιτίας αυτών, εντός του δημιουργούνται συλλογικές αντιστάσεις, φοιτητικοί/κοινωνικοί αγώνες και γενικότερα ιδέες-ρήγματα στη κυρίαρχη ιδεολογία του κράτους και των αφεντικών. Η αυστηροποίηση και η εντατικοποίηση στις σχολές μας, με τις απειλές για διαγραφές και ποινικοποίηση των δράσεών μας, δεν θα αλλάξει τον τροπο που αγωνιζόμαστε: αντιπροτάσσοντας δηλαδή, το συλλογικο δρόμο αντί του ατομικού.
Ψηφιακή-επικοινωνιακή-φυσική καταστολή.
Οι αγώνες μας έχουν έρθει ήδη αντιμέτωποι με το τρίπτυχο της καταστολής, όπως είναι και αναμενόμενο, εφόσων αποφασίζουμε να συναντηθούμε να συλλογικοποιήθουμε και να αμφισβητήσουμε.
Το πρώτο κομμάτι που είναι η ψηφιακή καταστολή ήρθε με την μορφή της τηλεξεταστικής, η οποία (για λόγους που δεν είναι πλήρως σαφής εφόσων και πριν 3 χρόνια εξίσου διαβλητά ήταν τα μαθήματα αλλα πραγματοποιήθηκε) δεν πραγματοποιήθηκε στην σχολή μας. Σε δεύτερη εμφάνισή της ψηφιακής καταστολής έρχεται η πρεμιέρα στις 19/2 μεσο της μορφής των τηλεμαθημάτων. Η τηλεξεταστική όπως και τα τηλεμαθήματα έρχονται για να μας επαναφέρουν σε μια καθημερινότητα ατομικού άγχους και μόχθου, να μας απομακρύνουν από τις δομές του αγώνα (κατάληψεις,συνελεύσεις,πορείες) και τις συλλογικές αντιστάσεις που επιδιώκουμε να ορθώσουμε. Στόχευση της τηλεκπαίδευσης είναι να αναγκάσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να καταναλώσουν το χρόνο τους στα μαθήματα και οχι στον αγώνα. Το φάντασμα του ψηφιακού πανεπιστημίου έρχεται να μας στοιχειώσει απο τις εποχές της πανδημίας ανακοινώνοντας περίτρανα πως η μιζέρια της καθημερινότητας θα περιφρουρηθεί απο τον υλικό κόσμο. Ευθύνη μας είναι να το διαψεύσουμε.
Η δεύτερη πτυχή της καταστολής, η επικοινωνιακή, έχει ως φορείς τα μίντια τις πρυτανικές αρχές, την κοσμητεία και άλλα τμήματα του καθηγητικού κατεστημένου. Βλέπουμε συνεχώς τα μέσα μαζικής εξαπάτησης να προσπαθούν να απονομιμοποιήσουν τους αγώνες μας κάνοντας επίθεση στο ήθος του κόσμου που αγωνίζεται ως παραπλανημένη η επαναστάτες δίχως αιτία. Η ειδησεις τον οκτω συνιστούν διάταση δημοκρατίας από την άνεση του καναπέ μας. Κατα προτίμηση μια από αυτές που δεν θα φτάνουμε να αγγίξουμε ούτε τα ακροδάχτυλα μας πόσο μάλλον τον διπλανό μας. Παράλληλα ιδεολογικά κυριγματα απο κοσμητείες, προέδρους και πρυτάνεις βομβαρδίζουν τα ιδρυματικά μας mail, όπου -οι σύμφωνα με τα λεγόμενα τους πραγματικοί ιδιοκτήτες του πανεπιστημίου- μας ενημερώνουν για τον ρόλο των σχολών μας και για το πώς θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε. Η αφήγηση της πραγματικότητας είναι μια αδιάκοπη διαπάλη μεταξύ αντιπαραθετικών νοηματοδοτήσεων. Καθώς τα θεσμικά μίντια και οι πρυτανικές αρχές νοηματοδοτούν τις ζωές και τους χώρους μας -έξω από αυτές και αυτούς- σύμφωνα με τα συμφέροντα τους, επιθυμούν να δομίσουν και τις σχέσεις που λαμβάνουν χώρα εντός τους. Σχέσεις που θα ηθελαν πολύ να διακατέχονται από λογικές ατομικισμού κοινωνικού κανιβαλισμου και φετιχιστικής νομιμοφροσύνης παράλογου επιπέδου.
Εδώ έρχεται και η τρίτη πτυχή της καταστολής η φυσική. ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ και κάθε λογής ενστόλων καθαρμάτων καταφθάνουν να δείρουν, πνίξουν, συλλάβουν ότι κινείται. Όπως θα μπορούσε να μας πει και κάποιος "καλοπροαίρετος" καθηγητής μας «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».Το κράτος και οι πρυτανικές αρχές χρησιμοποιούν προσχήματα οπως η "ασφάλεια" των ατόμων στους πανεπιστημιακούς χώρους και η προστασία βιβλιοθηκων-φαντασμα για να δικαιολογήσουν την τοποθέτηση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι η εισβολή των μπάτσων στους πανεπιστημιακούς χώρους έχει ως σκοπό την καταστολή οποιασδήποτε φωνής αντίστασης υψωθεί απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που θέλει να κάνει τα πανεπιστήμια έναν αποστειρωμένο χώρο μετατροπής φοιτητών σε φτηνό εργατικό δυναμικό. Επίσης παρατηρείται ο ευτελισμός του ασύλου, ενός κεκτημένου που τα τελευταία χρόνια συνεχώς αμφισβητείται.
Μερικά από τα παραδείγματα φυσικής καταστολής στα οποία γίναμε μάρτυρες μόλις στο πρόσφατο παρελθών είναι η εκκένωση της κατάληψης που πραγματοποιήθηκε στην πρυτανεία του ΕΜΠ το πρωί της Δευτέρας (15/01). από πρωτοβουλία φοιτητριών της Αθήνας με αφορμή την πρόταση του ν.σ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η εκκένωση της κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στην πρυτανεία του ΑΠΘ το μεσημέρι της Πέμπτης (01/02) από φοιτητικούς συλλόγους και έληξε το ίδιο απόγευμα με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων. Τη Δευτέρα 05/02 είδαμε επίσης στη νομική της Κομοτηνής τη πρώτη εκκένωση σε κατειλημμένη σχολή, στην οποία διαφάνηκε με ξεκάθαρο τρόπο η ποινικοποίηση και η καταστολή των αγώνων εντός των σχολών και των συλλόγων. Έχουμε δει επιπρόσθετα αμέτρητες παρέμβασης των ΜΑΤ στο άσυλο του ΑΠΘ, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται από την κατάργηση του ασύλου και την εγκαθίδρυση των οππι μέσω του ν.4777. Με τελευταίο παράδειγμα την επίθεση των μπάτσων στην πορεία της πέμπτης 15/2 κατα του μπλοκ που συμμετείχε και ο σύλλογος μας. Κατα την διάρκεια της πορείας η αστυνομία προχώρησε σε 6 συλλήψεις εκ τον οποίων η μία είναι και μέλους του συλλόγου μας. Επίσης άτομα του μπλοκ χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Ολα τα προαναφερθέντα μέσα καταστολής έχουν τον στόχο να εξατομικεύσουν τα αγωνιζόμενα υποκείμενα. Ο απώτερος σκοπός της είναι να επαναφέρει μια αφήγηση ατομικού συμφέροντος δια του φοβου στα άτομα που έχουν καταφέρει να συλλογικοποιήσουν της αρνήσεις και τις καταφάσεις του. Είναι χρέος των αγωνιζόμενων φοιτητών να αντισταθούν με κάθε μέσο ώστε να υπάρχει μία σταθερή υπεράσπιση του χώρου που ζούμε, ζυμωνόμαστε και δρούμε. Δεν θα επιτρέψουμε στην καταστολή να μας απομονώσει.
Γιατί με τις καταλήψεις;
Όπως οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, οι πορείες, οι παρεμβάσεις αποτελούν τρόπους εναντίωσης και διεκδίκησης, έτσι και οι καταλήψεις είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο αγώνα. Για την ακρίβεια η κατάληψη αποτελεί το ύστατο μέσο αγώνα για τους συλλόγους. Αρχικά δημιουργούν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο μέσα στο ήδη ασφυκτικό μας πρόγραμμα για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις μας. Διακόπτοντας την εκπαιδευτική διαδικασία (είτε είναι μαθήματα είτε εξετάσεις) η κάθε φοιτήτρια μπορεί να πλαισιώσει τις κινητοποιήσεις χωρίς να αγχώνεται για το προσωπικό κόστος που θα είχε στην πορεία των σπουδών της. Η διακοπή αυτή της ακαδημαικής καθημερινότητας είναι ένας μοχλός πίεσης προς διδάσκοντες, ακαδημαϊκούς, προέδρους, πρυτάνεις ώστε να εισακουστούν οι διεκδικήσεις μας. Μέσα στις καταλήψεις αλληλεπιδράμε και κοινωνικοποιούμαστε, έξω από τα αυστηρά ακαδημαικά πλαίσια του ανταγωνισμού και καριερισμού που μας επιβάλλονται από την πρώτη στιγμή που μπαίνουμε στο Τμήμα Φυσικής. Ως αποτέλεσμα δημιουργούμε νέες απόψεις και ζυμώνουμε πολιτικές αντιλήψεις.
Η κρατική δολοφονία στα Τέμπη
Πλησιάζει ο καιρός που θα κλείσει ένας χρόνος από μία από τις μεγαλύτερες κρατικές δολοφονίες στον ελλαδικό χώρο. Όπως θυμόμαστε όλες στις 28/2 του 2023 το κράτος ενορχήστρωσε μία προμελετημένη δολοφονία και οδήγησε τουλάχιστον 57 ανθρώπους εκ των οποίων και συμφοιτητές μας στον θάνατο. Φάνηκε πως η χρόνια υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών με σκοπό την πώληση τους σε ιδιώτες δεν σταματάει ούτε και μετά την ίδια την ιδιωτικοποίηση τους. Πάνω απ΄όλα αυτό το γεγονός αναδεικνύει τον πλήρη κυνισμό του κράτους προσπαθώντας να παρουσιάσει τις δολοφονίες του ως ευκαιρία για μετέπειτα ανάπτυξη την οποία υποτίθεται ότι είχε φέρει χρόνια πριν. Απαρνούμενο τις ευθύνες που φέρει συνεχίζει να διακυρρήτει το δόγμα της ατομικής ευθύνης, ότι έφταιγε δήθεν κάποιος σταθμάρχης. Οι εργάτες που από τις 7/2 προειδοποιούσαν για την επικείμενη σύγκρουση αγνοήθηκαν πλήρως. Βλέπουμε κεφάλαιο και κράτος να ενεργούν με μόνο άξονα την κερδοφορία ενώ σε αυτό το σύστημα παραμένουν αναλώσιμες μέχρι και οι ζωές μας.
Εξάλλου, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία μαζική κρατική δολοφονία.
Η κοινωνική-συλλογική οργή που ήταν σε αναβρασμό εκείνη την περίοδο αποτυπώθηκε στους δρόμους. Αυτή την αντίσταση κατεπνιξαν προσπαθώντας να την αφομιώσουν κάποιες κομματικές δυνάμεις και οργανώσεις κοιτώντας τα διάφορα κομματικά συμφέροντα, βάζοντας πλώρη για τις εκλογές.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καθώς υποβαθμίζεται η ζωή μας όλο και περισσότερο, θα πρέπει να αγωνιστούμε για αυτήν -με νύχια και με δόντια- από εμάς για εμάς και χωρίς διαμεσολάβηση συμφερόντων τρίτων.
Νέος Ποινικός Κώδικας-Το νομικό οπλοστάσιο αναβαθμίζεται
Το κράτος δεν έχει ούτε ηθική, ούτε έναν παν-ανθρώπινο κώδικα αξιών ως πυξίδα. Αντ' αυτού έχει συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά να εξυπηρετήσει. Ο Νόμος, ως μεγάλη εικόνα, είναι τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης και μία θεσμική αποκρυστάλλωση του ταξικού και κοινωνικού πολέμου που διεξάγεται διαχρονικά. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο αν ρίξουμε μία ματιά στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος με πρόσχημα την εξάλειψη της έμφυλης βίας και προστασίας του φυσικού πλούτου προβλέπει, μεταξύ άλλων:
-Αύξηση των ποινών πέρα από κάθε έννοια αναλογικότητας και εισαγωγή νέων αδικημάτων όπως διατάραξη λειτουργίες νοσοκομείων.
-Κατάργηση των αναστολών των ποινών και εισαγωγή κοινωφελούς εργασίας.
-Τεράστιο κόστος σε παράβολα και υπέρογκες χρηματικές ποινές.
-Ποινικοποίηση των κοινωνικών φρονημάτων.
-Απουσία των μπάτσων ως μάρτυρες στις δίκες, θεωρώντας αλήθεια ο,τι έγραψαν στην αρχική τους κατάθεση στο τμήμα.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτές οι διατάξεις θα εφαρμοστούν για την σύλληψη και τιμωρία μεγάλων βαρόνων ναρκωτικών, κυκλωμάτων σωματεμπορίας, βιαστών/ παιδοβιαστών κ.λπ. Ενδεικτικά, το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούσε το κράτος για τους μπάτσους στις σχολές και τον ν.4777, αλλά όπως και στις 01/02 έτσι και 3 χρόνια, οι μεγάλες επιχειρήσεις της αστυνομίας και οι πιο βίαιες επιθέσεις των μπάτσων εξαπολύθηκαν σε εμάς τους/ις φοιτητ(ρι)ές και σε αγωνιστ(ρι)ες γενικότερα. Βλέπουμε ήδη ποιους στοχοποιεί η αντιτρομοκρατική, φοιτητικές πορείες βάζοντας στελέχη της αντιτρομοκρατικής με πολιτικά γύρω τους, συντονιστικά γενικών συνελεύσεων σε καταλήψεις εντός του ασύλου κ.ο.κ. . Ο νέος Π.Κ. είναι μία μεγάλης κλίμακας επίθεση στα κατώτερα ταξικά και κοινωνικά στρώματα, στον αγωνιζόμενο κόσμο που θέλει να βαφτίσει τρομοκράτες και για αυτό στεκόμαστε απέναντι του.
Διεκδικήσεις:
-Να εμποδίσουμε τη ψήφιση του νέου ν/σ Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
-Να ρίξουμε το νόμο Κ-Χ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ν+2-διαγραφές-πειθαρχικά, ΟΠΠΙ).
-Να μην αποσπαστεί η διδακτική επάρκεια από τα πτυχία μας.
-Δεν θα δεχτούμε καμία απειλή για χαμένη εξεταστική λόγω των καταλήψεων με τις οποίες αποφασίζουμε να αγωνιζόμαστε.
-Όχι στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικής εξεταστικής ή μαθημάτων κατά την διάρκεια της κατάληψης.
-Να πάρουν άμεσα θέση οι καθηγητές του τμήματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
-Όχι στον νέο Ποινικο Κώδικα.
Δράσεις:
-Ορισμός επόμενης Γενικής Συνέλευσης.
-Σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση των δράσεων και την περαιτέρω ανάλυση του πολιτικού λόγου.
-Συμμετοχή σε συντονισμό γενικών συνελεύσεων με άλλους συλλόγους που οργανώνονται στη βάση.
-Κατάληψη της σχολής 20/2-23/2 και Δευτέρα 26/02
-Πορεία Πέμπτη 22/2 12:00 Καμάρα με προσυγκέντρωση στην πρυτανεία 10:00.
-Συζητήσεις/εκδηλώσεις για τον νέο Π.Κ. και την σύνδεσή του με κοινωνικούς αγώνες.
-Στήριξη της παρέμβασης του σωματείου εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Τετάρτη 21/2 στις 8:30 στο ΕΚΕΤΑ (Θέρμη).
-Μοίρασμα κειμένων σε σχολεία.
-Παρεμβάσεις στην πόλη για το νέο ν/σ.
-Πορεία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου Πιερρακάκη.
-Πορεία την ημέρα ψήφισης του νέου Ποινικού Κώδικα.
ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ