Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στις 21.30
Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης κατάληψης Αρχιτεκτονικής
Μετά από πέντε βδομάδες Καταλήψεων, εκτεταμένη καταστολή εκκενώσεις και τέλος την μέγάλη πανελλαδική πορεία στην Αθήνα ξαναβρισκόμαστε στους χώρους της κατάληψης για ένα μπαρ οικονομικής ενίσχυσης με ντιτζειλίκια και λάιβ ηλεκτρονικς.
Τον Φεβρουάριο προβλέπεται να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο <<ελεύθερο πανεπιστήμιο>> μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16, με το οποίο νομιμοποιείται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έτσι, την περίοδο που όλα υποβαθμίζονται και εξαγοράζονται, το κράτος αποφασίζει να χτυπήσει ξανά τα κοινωνικά αγαθά. Ειδικότερα, ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη νομιμοποίηση της λειτουργίας ιδιωτικών ιδρυμάτων ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω υποχρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά και την νομιμοποίηση της εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων στα πανεπιστήμια. Έτσι, σχολεία και σχολές που δε θα αντέξουν τον ανταγωνισμό θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Εδώ φαίνεται και η άρρηκτη σύνδεση του κράτους με τα ιδιωτικά συμφέροντα, που ως στόχο έχει να μετατρέψει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε επιχειρήσεις.
Το νέο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της παιδείας, έρχεται να τσακίσει την εργασιακή μας προοπτική, κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των εταιρειών για ένα φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό στα μέτρα της αγοράς. Το νέο αυτό νομοσχέδιο έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων εκπαιδευτικών νόμων όπως η ψήφιση του νόμου 4777 όπου επιτρέπει την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια καθώς και την διαγραφή φοιτητών μετά τα ν+2 χρόνια, των νόμων για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την κατάργηση του ασύλου που παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών , την κοινωνικοποίηση και την πολιτικοποίηση των φοιτητών δημιουργώντας ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο. Προσθετικά σε όλα αυτά έρχεται και ο κατακερματισμός του γνωστικού αντικειμένου και ο περιορισμός των εργατικών δικαιωμάτων, οι διαγραφές, τα πειθαρχικά και η καταστολή.
Όλα τα προαναφερόμενα αναδεικνύουν την όλο και πιο έντονη εντατικοποίση των σπουδών και των ζωών μας. Τα ιδιωτικά συμφέροντα και οι επιχειρήσεις θα ορίζουν πλέον ποιά σχολή αξίζει να λειτουργεί ή να κλείσει, ποιά θα είναι τα περιεχόμενα διδασκαλίας τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς και ποιά θα είναι τα οικονομικά κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούμε για να έχουμε τη δυνατότητα να σπουδάσουμε. Ταυτόχρονα πέρα από την εκπαίδευσή μας μέσα στο πανεπιστήμιο και τη σύνδεσή αυτής με την εύρεση εργασίας, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε την υποβάθμιση της παιδείας γενικότερα. Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα και τα πανεπιστήμια δεν θα πρέπει να είναι μόνο μονάδες προετοιμασίας εργατικού δυναμικού, αλλά το μέρος όπου ερχόμαστε σε επαφή με την επιστήμη και προσπαθούμε να την εξελίξουμε με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας
πηγή : email που λάβαμε στις 9 Φεβρουαρίου 09h