Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 στις 19.00
Εκδήλωση - Συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Στην αρχή του νέου έτους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολογεί την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Μετά από ένα μήνα κινητοποιήσεων και καταλήψεων σε πάνω από 150 τμήματα -αριθμός που αυξάνεται μέρα τη μέρα-, πήραμε κι εμείς την απόφαση να συνταχθούμε με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, καταλαμβάνοντας με τη σειρά μας το τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί/τροποποιηθεί ή να παρακαμφθεί το άρθρο 16 (δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα). Αυτό ξεκινάει από τους νόμους Γιαννάκου 2006 και Διαμαντοπούλου 2011, συνεχίζεται με το άρθρο 50/4653 που αναφέρεται στην ισοβάθμιση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημοσίων ιδρυμάτων και με τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη 4777 που νομιμοποιεί τους μπάτσους στα πανεπιστήμια, καθιερώνει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μιλάει για διαγραφές και πειθαρχικά στα φοιτητά, και καταλήγει τώρα στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Όμως στο λεγόμενο δημόσιο πανεπιστήμιο που υπερασπιζόμαστε, βλέπουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία (εταιρίες, χορηγίες και εργολαβίες) να εισβάλλει σε όλα τα πεδία της πανεπιστημιακής ζωής. Προγράμματα σπουδών (μεταπτυχιακά και ξενόγλωσσα προπτυχιακά) επί πληρωμή και ερευνητικά προγράμματα που προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας. Η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας συνδέεται άμεσα με την υποχρηματοδότηση της από τον κρατικό μηχανισμό που έχει ως απόρροια την υποστελέχωση όλων των βαθμίδων από αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και κατ' επέκταση συγχώνευση ή κλείσιμο τμημάτων και σχολικών μονάδων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κατάσταση στην υγεία , τις μεταφορές, τους ενεργειακούς πόρους, το νερό, καθώς όλα αυτά τα κοινωνικά αγαθά περνούν στα χέρια των μεγάλων εταιριών και επενδυτών με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως προσβάσιμα πλέον σε όποιο τα έχει ανάγκη.
Ακόμα με το νομοσχέδιο αυτό τα μαθητά που δεν θα καταφέρνουν να πιάσουν τις Βάσεις Εισαγωγής (ν. 4777/2021), καλούνται να φτάσουν το γιγαντιαίο ποσό που θα πληρώνουν για να φοιτούν στο νέο "Ελεύθερο" Πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα μέλη της κυβέρνησης τονίζουν πως θα είναι "ένα πανεπιστήμιο χωρίς καταλήψεις" την ώρα που απαιτεί από τα ΑΕΙ να διεξάγουν ηλεκτρονική εξεταστική, απαξιώνοντας έτσι το δικαίωμά μας στον αγώνα, την αντίδραση και τις συλλογικές διαδικασίες, αναγκάζοντας τα φοιτητά να διαλέξουν ανάμεσα στη φοιτητική και την πολιτική τους ταυτότητα. Ωστόσο, εμείς τονίζουμε ξανά πως οι μαχητικοί και μαζικοί φοιτητικοί αγώνες έχουν μπλοκάρει πολλές φορές την εφαρμογή ακόμα και ψηφισμένων νόμων για υποβάθμιση του πανεπιστημίου και αυτό θα γίνει και τώρα. Γιατί μόνο μέσα από τη συλλογική δύναμη των αγώνων μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.
Απαιτούμε
- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
- Καμία καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος
- Κάτω ο νόμος 4777
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, για στελέχωση των τμημάτων με διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για φοιτητικές παροχές, για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για υποδομές
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΟΧΙ
Σύλλογος Φοιτητ_ν Τμήματος Θεάτρου
πηγή : email που λάβαμε στις 7 Φεβρουαρίου 16h