τι; : συνέλευση θεματική : από :

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 στις 17.00

Κάλεσμα σε Πρωτοβουλία Αγώνα Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΚΑΙ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ/ΙΣΣΩΝ ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ

Τρίτη 13/02 στις 17:00 στο ισόγειο ΝΟΠΕ, αίθουσα Γ (τυπογραφείο)

Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Με αφορμή τους πανεκπαιδευτικούς αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια καλούμε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, και όπου υπάρχουν αντίστοιχοι Σύλλογοι σε συντονισμό και κοινές δράσεις για την προάσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ αποτελούν μια ιστορική αντιδραστική τομή στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αναιρεί το κοινωνικό κεκτημένο της μαζικής δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ δε διστάζει να μετατρέψει σε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, να ακυρώσει το άρθρο 16 που απαγορεύει ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, με επίκληση στην «ευρωπαϊκή νομοθεσία» της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων και επιχειρήσεων, μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος (!). Έτσι επιχειρούν να καταργήσουν όχι μόνο την δημόσια εκπαίδευσης αλλά και το ίδιο το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να αποφασίζει διαφορετικά από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και τα λόμπυ των επιχειρήσεων που κυβερνούν την ΕΕ.

Κυβέρνηση ΕΕ ΟΟΣΑ και επιχειρηματίες της εκπαίδευσης μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων επιδιώκουν:

  • Την μετατροπή της Παιδείας -στην τριτοβάθμια εκπαίδευση- σε εμπόρευμα και την υποταγή της γνώσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος.
  • Την επιβολή της λειτουργία με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα δημόσια Πανεπιστήμια που στα πλαίσια της λεγόμενης «ισοτιμίας στην αγορά» θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των δημόσιων ΑΕΙ, με μεταφορά πόρων στα ιδιωτικά.
  • Την συντριπτική υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων όπως ακριβώς συνέβη με την δημιουργία και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, την συνεχιζόμενη υποβάθμιση και την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων. Μέχρι σήμερα η «συνύπαρξη» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στις συγκοινωνίες και συνολικά στις κοινωνικές υπηρεσίες - σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα για βελτίωση και φτηνή πρόσβαση -οδήγησε σε υποβάθμιση της ποιότητας των αγαθών αυτών, θέτοντας ακόμη και σε εγκληματικό κίνδυνο την κοινωνία (βλέπε: Μεταφορές - Τέμπη, Υγεία - Πανδημία κα).
  • Το άνοιγμα της συζήτησης για την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Μια νέα υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών, που θα πλήξει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
  • Την περαιτέρω πρόσδεση της έρευνας μεταπτυχιακών και υπ. διδακτόρων/ισσων στις επιχειρηματικές ανάγκες και την έμφαση στην εξειδίκευση, με τον αντίστοιχο περιορισμό της ελευθερίας στην επιλογή των ερευνητικών περιοχών αλλά και την τοποθέτηση των κοινωνικών αναγκών σε «δεύτερη μοίρα».
  • Πρόσθετη απαξίωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αλλαγές που προωθήθηκαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), που πετάξαν δεκάδες χιλιάδες παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια, έγιναν ακριβώς για να προετοιμάσουν την «πελατεία» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!
  • Την παγίωση ενός βαθύτερα αυταρχικού/ αντιδημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας όπου ελεύθερα θα είναι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος. Οι κοινωνικές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα θα εξοβελίζονται, ενώ θα πολλαπλασιαστούν τα εμπόδια στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων και στην συλλογοποίηση της ζωής τους (συμμετοχή, συνδικαλιστική δράση, κα). Θα κυριαρχεί ο αυταρχισμός, η επιτήρηση, οι απαγορεύσεις και η καταστολή (Πανεπιστημιακή αστυνομία, πειθαρχικές διώξεις κ.α).

Το πανεπιστημιακό κίνημα έχει ιστορική γνώση και εμπειρία ανατροπής αυτού του αντιδραστικού σχεδίου διάλυσης που Κυβερνήσεις, ΕΕ και ΟΟΣΑ προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να επιβάλουν. Όπως το μεγαλειώδες κίνημα του 2006-2007, με τους μεγάλους φοιτητικούς, μαθητικούς και εκπαιδευτικούς αγώνες της περιόδου, ανέτρεψε την προσπάθεια για τη συνταγματική αναθεώρηση από την κυβέρνηση Καραμανλή και υποχρέωσε την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ να αποσύρει άρον άρον τη στήριξη της σε αυτή (αναθεώρηση), έτσι και σήμερα θα δώσει τη μάχη για την ανατροπή του σχεδίου για ιδιωτικά ΑΕΙ! Θα παλέψουμε μαζί φοιτητ(ρι)ές - μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί, υπ. διδάκτορές/ισσες, ερενητ(ρι)ες, καθηγητ(ρι)ες και εργαζόμενες στην τριτοβάθμια για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας!

Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΔ για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια αποτελεί αιτία πολέμου! Αγώνας τώρα για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί. Αποφασιστικός αγώνας μέχρι την ανατροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης. Έχουμε χρέος ως πανεπιστημιακό κίνημα να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Κεντρικός στόχος του φοιτητικού κινήματος μέσα από τον αγώνα ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια να αποτελέσει η ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων μας. Η συστηματική υποχρηματοδότηση στην εκπαίδευσηενισχύεται με το εγχείρημα της κυβέρνησης να περάσει μέσα από την Βουλή, την νομιμοποίηση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η πρόσβαση στην Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία αποτελεί ανέκαθεν κοινωνικό αγαθό για το λαό και κυρίως για την νεολαία, οποιαδήποτε προσπάθεια που θα μετατρέψει σε κερδοφόρες επιχειρήσεις τα Πανεπιστήμια θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φοιτητικό κίνημα.Οι νέοι και οι νέες της χώρας μας έχουν καθολικό δικαίωμα στη ολόπλευρη γνώση, την εργασία με αξιοπρέπεια και τη ζωή με δημοκρατία και ελευθερία.

Διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους/ες και σύγχρονα προγράμματα σπουδών.
  • Όχι στην παραβίαση του άρθρου 16 - όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.
  • Δεν αποδεχόμαστε τους κανόνες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, οι οποίοι στοχεύουν στην διάλυση των Πανεπιστημίων και αποτρέπουν την πρόσβαση στη Δημόσια Παιδεία.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ, αύξηση των εισακτέων στην τριτοβάθμια στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης.
  • Όχι στους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.
  • Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμία σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά.
  • Εργασία με δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθοί στους/στις υπ. διδάκτορες/ισσες.

Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

πηγή : email που λάβαμε στις 6 Φεβρουαρίου 13h