Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 στις 12.00
Πορεία ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού
ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Πέμπτη 23/02 στις 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου
Απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας:
Γιατί αφιερώνουμε χρόνο, κόπο και χρήματα για να μπούμε στις σχολές μας; Είναι ένα ερώτημα που φαίνεται να παίρνει διαφορετικές απαντήσεις ανάλογα από τη σκοπιά που το κοιτάς. Αν είσαι σπουδαστής/τρια πιθανώς να απαντήσεις γιατί ήθελες να λάβεις κάποια μόρφωση και να συνεχίσεις σε ένα επάγγελμα που σε ενδιαφέρει, αν είσαι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού λήψης αποφάσεων τότε θα πεις για να πληρώνεις καλά τη κερδοφορία των αφεντικών… Αυτή η αντίθεση φαίνεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα σε όλες τις αλλαγές που προωθούνται: «πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας», μετατροπή των καλλιτεχνικών σχολών σε μεταλυκειακή εκπαίδευση, φαίνεται στην ενίσχυση των σχολών κατάρτισης και σε μια σειρά σχολών στις οποίες τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι στον αέρα! Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Ένα σημαντικό κομμάτι των σπουδαστ(ρι)ών ανήκουν στην κατηγορία των καθηγητικών σχολών, δηλαδή σχολές με την προοπτική της συνέχισης στην εκπαιδευτική διαδικασία από τη σκοπιά του δασκάλου και της καθηγήτριας. Για να «κερδίσει» κάποιος/α μια θέση στο δημόσιο σχολείο, μιλάμε για έναν τεράστιο ανταγωνισμό σε λίστες προσόντων, από τις οποίες μάλιστα θα «πετύχεις» θέση αναπληρωτή. Ο ανταγωνισμός των προσόντων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διάρθρωσης της εκπαίδευσης. Η «κοστολόγηση» των προσόντων σε διδακτικές μονάδες και χρήματα αποτελεί διαχρονική ρύθμιση της εξουσίας. Μπορούμε να το δούμε στην εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-Κολλεγίων, στα επί πληρωμή μεταπτυχιακά και διδακτορικά, στα «πιστοποιημένα» ινστιτούτα που πλουτίζουν στην αγορά ECTS, μπορούμε τέλος να το δούμε στις αλλαγές στην παιδαγωγική επάρκεια. Σύμφωνα με τα άρθρα 99 & 100 του νόμου 4957/2022, οι φοιτήτ(ρι)ες δε θα αποκτούν πλέον διδακτική-παιδαγωγική επάρκεια με τη λήψη του πτυχίου, αλλά θα παρακολουθούν «ειδικό πρόγραμμα» δύο εξαμήνων. Μάλιστα προβλέπεται ένα πρόγραμμα για κάθε ΑΕΙ με περιορισμένες θέσεις, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει σεμινάρια με δίδακτρα.
Υποβάθμιση πτυχίων των σχολών στον καλλιτεχνικό χώρο:
Σε μια συγκυρία όπου το κράτος επιδιώκει διαρκώς την εκπαιδευτική υποβάθμιση, έρχεται στο προσκήνιο ο νέος νόμος, περί "πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας". Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ως άμεσο στόχο τις σχολές που υπάγονται στον καλλιτεχνικό κλάδο, στερώντας από τους απόφοιτους την δυνατότητα να συνεχίσουν την κατάρτιση τους στον εκπαιδευτικό τομέα από την σκοπιά του καθηγητή, ενώ παράλληλα επιδιώκει να εξισώσει τα πτυχία της τριτοβάθμιας παιδείας με τα αντίστοιχα μετα-λυκειακά.
Είναι φανερό πως οι κρατικοί μηχανισμοί δεν περιορίζουν απλώς τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, αλλά καταφέρνουν παράλληλα την περαιτέρω υπονόμευση της τέχνης και ευρύτερα του καλλιτεχνικού χώρου. Τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από την καραντίνα, ο καλλιτεχνικός κλάδος είχε απομονωθεί πλήρως. Εκείνη την χρονική περίοδο δίνονταν επιδόματα από τα οποία ο κλάδος αυτός είχε εξαιρεθεί και απαιτούσε την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στη συνέχεια το κράτος εξαπέλυσε μία ακόμη επίθεση η οποία αφορά τον "τρομονόμο", ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά ζητούσε την εφαρμογή της λογοκρισίας στο καλλιτεχνικό υλικό το οποίο δεν ακολουθεί τυφλά την κυρίαρχη αφήγηση και δεν υποτάσσεται σε αυτήν. Είναι, λοιπόν, φανερό πως όσο η τέχνη δεν εμπλουτίζει το κεφάλαιο, τόσο αυτή θα παραμελείται.
Βέβαια, η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούσαν πάντοτε για το ελληνικό κράτος ένα δυνατό χαρτί το οποίο συνέδεε με την εθνική υπερηφάνεια για να απευθυνθεί και να προσεγγίσει το πιο εθνικόφρον κοινό. Ωστόσο, η τέχνη για το κράτος και το κεφάλαιο είναι όπως ήδη ειπώθηκε, ό,τι προσφέρει στην κερδοφορία τους και ό,τι μπορεί να συνεισφέρει στην τόνωση του εθνικού φρονήματος. Έτσι, οδεύουμε στην πλήρη εμπορευματοποίηση του συγκεκριμένου κλάδου που για να ασχοληθείς με αυτόν είτε από την θέση του δημιουργού είτε από την θέση του δέκτη, θα πρέπει να πληρώσεις αδρά.
Αυτό, όμως που έχει σημασία είναι πως η επίθεση στην τέχνη δεν αφορά μόνο αυτή καθ' αυτή. Υπάγεται σε ένα γενικότερο σχέδιο του κράτους σχετικά με την επίθεση σε κάθε εργαζόμενο, άρα και σε κάθε εργαζόμενο καλλιτέχνη. Το Π.Δ. 85/2022 δεν είναι παρά μόνο ένα ακόμη πλοκάμι της αντεργατικής πολιτικής που η σύγχρονη αγορά αναγκάζει το κράτος να ακολουθήσει. Έρχεται πλάι με όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια, με την κατάργηση του 8ώρου, την νομιμοποίηση της μαύρης εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών και των εν γένει άθλιων συνθηκών εργασίας. Είναι άλλο ένα χτύπημα στην κοινωνική βάση, στους ανθρώπους που ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός έχει βαλθεί να ξεζουμίσει, υλικά και ψυχολογικά, για την κερδοφορία των αφεντικών. Οι ταξικές διαστάσεις αυτών των χτυπημάτων δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιούνται γιατί είναι αυτές που συμπληρώνουν το παζλ για να καταλάβουμε τους λόγους πίσω από τους οποίους το κράτος πράττει με τον τρόπο που πράττει. Είναι αυτές που θα γεφυρώσουν, υπό ένα κοινό πρίσμα τους εργασιακούς κλάδους που απειλούνται διαρκώς.
Καταργήσεις τμημάτων.
Την ίδια στιγμή η περιουσία του πανεπιστημίου περνάει στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την εξαφάνιση του δημοσίου χαρακτήρα των σπουδών. Με ΦΕΚ στις 15 Δεκέμβρη ανακοινώνεται πως το Αγρόκτημα και τα Δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, των τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας περνάνε σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, όπως μια σειρά εγκαταστάσεων και λειτουργιών του ΑΠΘ.
Η ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων και των λειτουργιών του ΑΠΘ αφήνουν πολλά ερωτήματα γύρω από τη συνέχεια των σπουδών.
Ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και αχρήστευση των σύγχρονων πτυχίων:
Όλες αυτές οι «ξαφνικές» μεταρρυθμίσεις δεν έρχονται από το πουθενά, αλλά αποτελούν συνέχεια της όξυνση της ταξικής ανισότητας μέσα από την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Αποτελούν συνέχεια του νόμου εξίσωσης των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των κολλεγίων. Αποτελούν συνέχεια του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για διάλυση των ενιαίων πτυχίων και την απόσπαση επαγγελματικών δικαιωμάτων από αυτά. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αποτελεί μια διαρκή διαδικασία του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος μέσω της οποίας επιχειρεί να διασφαλίσει την επικυριαρχία του, να εντείνει την ταξική εκμετάλλευση και να εξασφαλίσει την κοινωνική σιγή. Τα εκπαιδευτικά νομοσχέδια των τελευταίων χρόνων μεθοδεύουν την πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, ώστε το σύνολό της να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κεφαλαίου σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα. Παρατηρείται δηλαδή, μία συντονισμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παιδείας και τη μετατροπή της σε εμπορεύσιμο αγαθό, καθώς πλέον η τριτοβάθμια και όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κάτι ως δημόσια για τα αφεντικά.
Σήμερα, βρισκόμαστε σχεδόν δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του αγώνα αυτού, ενώ βρίσκονται κατειλημμένες όλες οι βασικές θεατρικές σκηνές της χώρας και λειτουργούν ως κέντρα αγώνα. Πλήθος φοιτητ(ρι)ών, φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και γενικότερα αγωνιζόμενων έχει συσπειρωθεί γύρω από τις καταλήψεις Βασιλικού, Τσίλλερ και Ρεξ σε αλληλεγγύη με τους αγωνιζόμενους σπουδαστές των δραματικών σχολών. Μιλάμε για τα σημεία συσπείρωσης όλων, ζύμωσης και κατάληξης όλων των τρεχόντων κοινωνικών αγώνων, πόσο μάλλον των διαδηλώσεων ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, από τους εκπαιδευτικούς και την μεγαλειώδη απεργία κόντρα στην αξιολόγηση, ως τους εργαζομένους της κατειλημμένης και αυτό-διαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ. Ταυτόχρονα, οι κρατικοί ταγοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάμψουν τον αγώνα των καλλιτεχνών. Από την μία εκδόθηκε ΚΥΑ, η οποία δήθεν απαντάει στα αιτήματα των σπουδαστών ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί θεσμική υπεκφυγή και προσπάθεια αφομοίωσης του αγώνα, χαρακτηριστικά δεν μιλάει καν για ΤΕ και ανωτατοποίηση των σπουδών ή φοιτητική μέριμνα. Από την άλλη η διοίκηση του ΣΕΗ, μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψιν την κρισιμότητα του σημείου στο οποίο βρίσκεται ο αγώνας δεν παίρνει απόφαση για δυναμική απεργία διαρκείας, υποβαθμίζοντας και αφήνοντας έκθετες τις καταλήψεις των Θεατρικών σκηνών στην κρατική καταστολή.
Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η άμεση καταστολή των κινητοποιήσεών τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, αφού στην Αθήνα εκπαιδευτικοί, φοιτητές και σπουδαστές δέχθηκαν άγριο ξυλοδαρμό από δυνάμεις των ΜΑΤ, έξω από το Μέγαρο Μουσικής. Απέναντι στην γενικευμένη στρατηγική υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, εξάλειψης της φοιτητικής μέριμνας, την αποστείρωση των πανεπιστημίων και την καταπάτηση κεκτημένων αγώνα όπως το άσυλο είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε δομές και διαδικασίες αγώνα στις σχολές. Να αναγνωρίσουμε πως η επίθεση στην κοινωνική βάση είναι συνολική και συνεπώς συνολικές θα πρέπει να είναι οι απαντήσεις. Από το ΑΠΘ και τις σχολές παραστατικών τεχνών, ως την Μαλαματίνα και την εκκενωμένη κατάληψη Mundo Nuevo να συνδέσουμε τους επιμέρους αγώνες για την οργάνωση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης. Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, Καταλήψεις, Διαδηλώσεις, να αμφισβητήσουμε έμπρακτα, συλλογικά και μαχητικά την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.
-Αφαιρούν την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία, ανοίγοντας δρόμο στα ιδιωτικά σεμινάρια
-Ξεπουλάνε το αγρόκτημα και τα δάση, βάζοντας ταφόπλακα σε Γεωπονική - Δασολογία
-Υποβαθμίζουν τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με το ΠΔ 85
Κράτος & κεφάλαιο κερδοφορούν στις πλάτες μας.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ Κ´ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΠΟΡΕΙΕΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ
ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΠΤΥΧΙΑ
-Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere-
Από τις 13/02/23 το τμήμα Θεάτρου τελεί υπό κατάληψη με αρχικό αίτημα την απόσυρση του ΠΔ85/22 σε αλληλεγγύη προς τα αγωνιζόμενα σπουδαστά των δραματικών σχολών. Ακολουθεί το τμήμα μουσικών σπουδών του ΑΠΘ με απόφαση κατάληψης στις 20/02 με αιτήματα την διατήρηση της παιδαγωγικής επάρκειας μέσα στο πτυχίο, την απόσυρση του ΠΔ85/22 και το μπλοκάρισμα του νόμου 4777. Τα δύο κατειλημμένα τμήματα συστεγάζονται πλέον στα κτίρια της Θεάτρου. Ως σύλλογοι φοιτητών Θεάτρου και Μουσικών Σπουδών καλούμε στην πανκαλλιτεχνική πορεία ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης και του πολιτισμού με κοινό μπλοκ.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔ85/22
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4777
ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΘΟΡΥΒΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ DRAMA
Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΤΕΧΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΜΑ
Σχολή Φάντασμα² (μπου)
πηγή : email που λάβαμε στις 21 Φεβρουαρίου 19h
Βρισκόμαστε ήδη δύο ολόκληρους μήνες σε κινητοποιήσεις. Αυτό που μπορούμε πια να ονομάσουμε καλλιτεχνικό κίνημα ολοένα και κλιμακώνεται. Οι κεντρικές σκηνές της χώρας τελούν υπό κατάληψη από σπουδαστές και καλλιτέχνες, οι διαδηλώσεις συσπειρώνουν όλο και περισσότερο κόσμο, επιβεβαιώνοντας το σύνθημά μας πως η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας. Οι καθηγητές των δραματικών σχολών του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.. Πάτρας, σε κίνηση αλληλεγγύης στον αγώνα μας παραιτήθηκαν, και την ίδια στιγμή που το "ακαδημαϊκό" μας έτος είναι στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιο, τα κυβερνητικά ΜΜΕ λασπολογούν εις βάρος ημών και των καθηγητών μας.
Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε, πως δεν βρισκόμαστε υπό καμία σύγχυση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τόσο το περιεχόμενο - συμπεριλαμβανομένης της τροπολογίας - του ΠΔ85, όσο και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Ήδη βλέπουμε να δημιουργούνται τμήματα παραστατικών τεχνών σε ιδιωτικά κολέγια τα οποία με την υπάρχουσα νομοθεσία θα χορηγούν πτυχία επιπέδου ΠΕ. Αντιλαμβανόμαστε πως το διάταγμα αυτό αποτελεί συνέχεια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που η κυβέρνηση έχει ως στόχο εδώ και δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου 4777 (Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη), που αποτελεί ανοιχτή επίθεση στην δημόσια εκπαίδευση. Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης εν γένει έχει άλλωστε ανοίξει χρόνια τώρα.
Αυτό που φέρνει τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό σε σύγχυση - εν αντιθέσει με εμάς - είναι το γεγονός πως ο αγώνας μας είναι ακηδεμόνευτος. Δεν υποκινείται από κανέναν κομματικό φορέα, ασχέτως που πολλοί θα ήθελαν, ούτε θέλει να αποτελέσει κομμάτι κάποιας στείρας αντιπολίτευσης. Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε και παραμένει οργανωμένος στη βάση του και αυτός είναι ο λόγος που έχει φτάσει σε αυτό το σημείο.
Την Τετάρτη 15/2 ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να καλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του χώρου του θεάτρου (Καλλιτεχνικούς διευθυντές, διευθύνσεις σχολών, σωματεία, καθώς και έναν εκπρόσωπο των σπουδαστών της δραματικής σχολής του Εθνικού) επιδιώκοντας να καταπραΰνει το κλίμα έντασης και να εγείρει μια μέση λύση σε ένα πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση έφερε. Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής δεν μας εξέπληξε. Πρόκειται για μία Κοινή Υπουργική Απόφαση που δεν εκπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τα αιτήματά μας, αλλά αφορά μόνο μια οικονομική ρύθμιση στο δημόσιο τομέα. Ιδρύει μία αόριστη νέα βαθμίδα ΚΕ η οποία δεν αποτελεί καμία ακαδημαϊκή διαβάθμιση, αφήνοντάς μας ξανά στο επίπεδο αποφοίτων Λυκείου, άρα ανειδίκευτων. Το αποκορύφωμα της συνάντησης ήταν η δήλωση του κ. Μητσοτάκη περί αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος το οποίο διασφαλίζει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Εν κατακλείδι, ο ρόλος αυτής της ΚΥΑ είναι να αποπροσανατολίσει και να κάμψει τον αγώνα μας ο οποίος ολοένα και κλιμακώνεται.
Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί, σπουδαστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες στον χώρο των τεχνών. Δεν μπορούμε βέβαια να μην αναφέρουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με τις αποφάσεις του ΣΕΗ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που διακήρυξε. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της απόφασης μιας απεργίας διαρκείας, παρόλα αυτά θεωρούμε πως η αυτή η επιλογή θα αποτελούσε το ισχυρότερο μέσο πίεσης στο σημείο αυτό που βρίσκεται το καλλιτεχνικό κίνημα.
Καλούμε σε ΔΙΑΔΉΛΩΣΗ την Πέμπτη 23/2 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου. Ζητάμε να πλαισιώσουν το κάλεσμά μας όλοι οι φορείς, οργανώσεις, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οποιοσδήποτε βάλλεται από τις κρατικές προσταγές.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών μας.
Πάγιο αίτημά μας η ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με μόνη επιλογή τον ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα, καμία σκέψη για ίδρυση κολλεγίων.
• Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου, Δωρεάν συγγραμμάτων και λοιπών Φοιτητικών Δικαιωμάτων.
• Την ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών.
Ενάντια στην υποβάθμιση του Πολιτισμού
Ενάντια στην υποτίμηση των σπουδών μας
Το Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης από την Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου
//Πορεία ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού
Πέμπτη 23/2 στις 12μμ
στο Άγαλμα Βενιζέλου
*Στηρίζουμε το μπλοκ των Φ.Σ. Μουσικού, Θεάτρου, Κινηματογράφου που έλαβαν αγωνιστική απόφαση κατάληψης μέσα από ανοιχτές αντιιεραρχικες διαδικασίες
Τους τελευταίους δύο μήνες η λίστα των κατειλημμένων καλλιτεχνικών σχολών, ωδείων και θεάτρων συνεχώς μεγαλώνει. Όλες οι βασικές θεατρικές σκηνές της χώρας λειτουργούν ως κέντρα αγώνα, ενώ πλήθος φοιτητών/ριών, φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και γενικότερα αγωνιζομένων έχει συσπειρωθεί γύρω από τις καταλήψεις του Βασιλικού, του Τσίλλερ και του Ρεξ. Την σκυτάλη λαμβάνουν τώρα και οι φοιτητές/ριες από τις καλλιτεχνικές σχολές των δημοσίων πανεπιστημίων.
Το κράτος έχοντας εξισώσει ήδη τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων από το 2019 και περνώντας εν μέσω καλοκαιριού τον νόμο για το σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που διασπά το "ενιαίο" πτυχίο, εξειδικεύει τις αποφάσεις του στις καλλιτεχνικές και τις καθηγητικές σχολές. Το ΠΔ85, που μετατρέπει τα πτυχία των σπουδαστών/ριών και αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών σε απολυτήρια λυκείου και η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, δηλαδή του επαγγελματικού δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος του καθηγητή, αποτελούν άλλη μια επίθεση στην νεολαία της κοινωνικής βάσης, ωθώντας την στην ανεργία και τελικά στην μετανάστευση για ένα καλύτερο μέλλον. Η υποτίμηση και ο κατακερματισμός των πτυχίων μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών, αποτελεί την έμπρακτη κρατική προσπάθεια να παράξει φθηνό εργατικό δυναμικό, πιόνι στο παιχνίδι του κεφαλαίου και αποτελεί και αυτό κομμάτι της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης μαζί με τους μπάτσους, τα πειθαρχικά, της διαγραφές, την αξιολόγηση..
Σήμερα, βρισκόμαστε στην συνθήκη που οι καθηγητές των υπό κατάληψη σχολών έχουν παραιτηθεί και έχουν συνταχθεί με το πλευρό των σπουδαστών/ριών, που επανέρχονται οι τεράστιες διαδηλώσεις στα κέντρα των πόλεων, που το σύνθημα "10, 100, 1000 καταλήψεις .." αντηχεί σε όλη την χώρα. Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων, των σπουδών και των ζώων μας εξαπλώνεται και πρέπει να γίνουμε όλοι/ες κομμάτι του.
Απο την άλλη πλευρά του οδοφράγματος: κυβερνητικές "τροποποιήσεις", "υποσχέσεις" από κομματικά στελέχη, διευθυντές σχολών και αντιδραστικοί, θεσμικοί εκπρόσωποι εργαζομένων, ρεφορμιστές και εννοείται καταστολή.
Δε θα τους περάσει όμως, εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κόσμος της εξουσίας δεν ήταν ποτέ με το μέρος μας, ότι τα κυβερνητικά κοράκια ποτέ δε θα μας σώσουν και οι εργατοπατερες θα καραδοκούν. Πάντα μετα τις υποσχέσεις και τις "παραχωρήσεις" έρχεται η καταστολή, όπως ήδη έγινε στην τελευταία διαδήλωση στην Αθήνα.
Εμείς από την μεριά μας, ως φοιτητές/ριες στεκόμαστε ενάντια σε όλες τις κρατικές μεθοδεύσεις, που θέλουν να κάνουν τα πτυχία μας άχρηστα προσοντολογια και τις σπουδές μας μαθητείες εξυπηρέτησης των συμφερόντων των αφεντικών. Το μέλλον μας, λοιπόν, δεν είναι να κάνουμε καριέρα ούτε να πατήσουμε επί πτωμάτων για την προσωπική μας ανέλιξη, αλλά είναι η συνολική διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, μέσα από τον συνεχή αυτοοργανωμένο αγωνα.
Το κίνημα των καταλήψεων της πρυτανείας και των σχολών του 21' ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία μας δείχνει τον δρόμο. Μόνο ο αυτοοργανωμένος αντιιεραρχικος διαρκής αγώνας θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις. Με οριζόντιες διαδικασίες βάσης, χωρίς ειδικούς και θεσμικούς παραγοντισκους, να ξανακάνουμε τις σχολές μας πεδία αντίστασης και αγωνα. Να συνταχθουμε στο πλευρό των καλλιτεχνών, όχι μόνο ως ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά ως κοινή στράτευση για έναν κοινό αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση την τέχνης, της παιδείας, των ζώων μας.
Κάτω το ΠΔ85, το αρθρο99, ο ν.4777
Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα
10, 100, 1000 καταλήψεις
Ενάντια σε ένα κόσμο οργανωμένης σήψης
Ούτε βήμα πισω
κάλεσμα : Αυτοοργανωμένο σχήμα αρχιτεκτονικής