Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στις 18.00
Ανοιχτή συνέλευση/συζήτηση σχετικά με τις επερχόμενες εξορύξεις στην Ήπειρο
ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;
Το αφήγημα πως η Ήπειρος αποτελεί «γη της απαγγελίας» για τους πετρελαιάδες έχει μακρά ιστορία, όπως και ελπίδα ότι «θα γίνουμε σαουδάραβες», κάτι που επικυρώνεται και από την ονομασία δρόμου ως «οδός πετρελαιοπηγών» από τη δεκαετία του 1980 και έπειτα στη Δραγοψά του Δήμου Δωδώνης. Τότε και τώρα οι κυβερνήσεις μιλούσαν για δημιουργία συνθηκών θελκτικών για επενδύσεις, για εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, για τους «δικούς μας» υδρογονάνθρακες και για την «πολυπόθητη» ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, με την ενιαία ενεργειακή πολιτική τους έχουν μεθοδεύσει την άνευ όρων παράδοση του εδάφους και του υπεδάφους της περιοχής σε κερδοσκόπους και έχουν νομοθετήσει ώστε οι υδρογονάνθρακες να ανήκουν στην εκάστοτε εταιρεία εκμετάλλευσης. Παράλληλα, αποσιωπούν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που φέρνει μαζί της αυτή η ανάπτυξη λες(;) και δεν θέλουν να ξέρουμε.
Την περίοδο 2017-2021 η υλοποίηση των εξορύξεων στην Ήπειρο έφτασε πιο κοντά από ποτέ μέχρι σήμερα. Οι εταιρείες (Energean - Repsol) ξεκίνησαν τις σεισμικές έρευνες σχεδόν σε όλη την Ήπειρο προπαγανδίζοντας τα οφέλη της δραστηριότητάς τους. Παρά την προσπάθεια φίμωσης και καταστολής, οι αγώνες του αντιεξορυκτικού κινήματος τοπικά και πανελλαδικά δημιούργησαν δυσμενείς συνθήκες για τους πετρελαιάδες, τουλάχιστον σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου στην αγορά το προηγούμενο διάστημα, συνθήκη που επηρέασε αρνητικά τη σχέση κόστους - οφέλους και την ευρωπαϊκή στροφή στην, πιο κερδοφόρα για τις εταιρείες, «πράσινη» ενέργεια είχαν ως αποτέλεσμα οι εξορύξεις υδρογονανθράκων να μείνουν στα χαρτιά. Έτσι, τον τελευταίο 1,5 χρόνο το ζήτημα των εξορύξεων στην Ήπειρο είχε πέσει σε λήθαργο.
Σήμερα αυτό φαίνεται να αλλάζει. Με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία οι εξορύξεις επανέρχονται στο προσκήνιο. Το κεφάλαιο, ως γνωστόν, στον θάνατο και την εξαθλίωση βλέπει ευκαιρίες. Παράλληλα, οι εξορύξεις χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά ως πανάκεια για την φτώχεια που συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές έχουν φέρει στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και είναι οι ίδιες που έχουν δημιουργήσει συνθήκες ελέγχου και καταστολής για να περιορίσουν τις όποιες αντιστάσεις. Συγκεκριμένα, ετοιμάζεται ερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο μέχρι το καλοκαίρι του 2023 η οποία φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζίτσας, πλησίον της πόλης των Ιωαννίνων. Την εκμετάλλευση του κοιτάσματος έχει αναλάβει η Energean και η εκμετάλλευση θα είναι ολοκληρωτική μιας και σε καμία σύμβαση δεν αναφέρεται πως η εταιρεία υποχρεούται να παρέχει στο δημόσιο φυσικό αέριο που προκύπτει από την εξόρυξη, παρά ένα μικρό ποσοστό σε περίπτωση πολέμου. Τις εξαγγελίες της εταιρείας πλαισιώνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις που για μία ακόμα φορά προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για την επέλαση του κεφαλαίου και να αμβλύνουν τις όποιες κοινωνικές αντιστάσεις. Το κεφάλαιο, εξάλλου, πατάει πάνω στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, δίνει υποσχέσεις και τελικά, αφού απομυζήσει και τον τελευταίο πόρο, αφήνει πίσω του συντρίμμια, ανθρώπινα και μη.
ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ;
Η πιο σύντομη απάντηση σε αυτό θα ήταν «για όλους τους λόγους του κόσμου». Καθώς όμως το κυρίαρχο αφήγημα φροντίζει πολύ καλά να αποκρύπτει αυτούς τους λόγους και να εξευγενίζει τις εξορυκτικές δραστηριότητες, κρίνεται χρήσιμο να καταρριφθούν τα συνηθέστερα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να «χρυσώσουν το χάπι».
«ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»
Οι εξορύξεις επιφέρουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο και την βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής όπου πραγματοποιούνται. Η σεισμικότητα του τόπου αυξάνεται ενώ ο υδροφόρος ορίζοντας, το έδαφος και η ατμόσφαιρα ρυπαίνονται. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία διάταξη που να υποχρεώνει την εταιρεία να αποκαταστήσει όποια καταστροφή προκληθεί. Μια εξορυκτική περιοχή μένει για πάντα εξορυκτική. Η υγεία των ανθρώπων σε περιοχές που γειτνιάζουν με εξορύξεις και εγκαταστάσεις της πετρελαιακής βιομηχανίας επιβαρύνεται. Στη δυτική Θεσσαλονίκη όπου δραστηριοποιούνται τα ΕΛ.ΠΕ. ο αέρας είναι κατα γενική ομολογία ανυπόφορος και δεν έχει μείνει νοικοκυριό χωρίς αναπνευστικά προβλήματα ή αλλα θέματα υγείας. Στοιχεία ερευνών στην Μπαζιλικάτα της Ιταλίας, όπου πραγματοποιούνται εξορύξεις τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, παρουσιάζουν αύξηση στα ποσοστά καρκίνου καθώς και θνησιμότητας που σχετίζεται με αναπνευστικές νόσους. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με την εύρυθμη διεκπαιρέωση των εργασιών, σε περιπτώσεις ατυχημάτων οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες και έχουν ως αποτέλεσμα και το θάνατο εργαζομένων.
«ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΝΩ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΑΥΡΟ»
Φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι υδρογονάνθρακες, ο,τι ισχύει για το ένα ισχύει και για το άλλο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες εξορυκτικές μέθοδοι θα ακολουθηθούν, το ίδιο «γκρίζο» νομοθετικό πλαίσο, όσον αφορά το fracking, περιβάλει και τις δύο, και παρόμοιες συμβάσεις έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικού κράτους και εταιρειών. Αν η εξόρυξη πετρελαίου προϋπουθέτει απαλλοτριώσεις και αλλαγή χρήσεων γης ενώ επιφέρει ρύπανση, διάβρωση και ό,τι έχει αναφερθεί παραπάνω με μόνη κερδισμένη την εταιρεία εκμετάλλευσης το ίδιο συμβαίνει και με το φυσικό αέριο.
«ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ»
Τα κέρδη των εξορύξεων τα απολαμβάνουν λίγοι και εκλεκτοί, ενώ η ευρύτερη περιοχή δέχεται τις επιπτώσεις αυτών. Οι περιοχές εξόρυξης υπόκεινται σε μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή, άρα υποβάθμιση των γεωργικών και φυσικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα τον πλήρη εκτοπισμό των σχετικών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η μελισσοκομία. Κοινώς παύει να υπάρχει πρωτογενής τομέας παραγωγής, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη ζωή και τα εισοδήματα των ντόπιων πληθυσμών.
«ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ»
Οι εξορύξεις αποτελούν επικαρπία των εταιρειών. Στην Καβάλα όπου δραστηριοποιείται και πάλι η Energean (κοίτασμα Πρίνου), κανένας ντόπιος δεν πλούτισε, καμία δεν πλήρωσε λιγότερο για της μετακινήσεις της, κανένα δεν ζεστάθηκε χωρίς τσουχτερό αντίτιμο. Μάλιστα, η Energean έχει συνάψει συμφωνία με την BP για τη διάθεση του συνόλου της παραγωγής του Πρίνου σε αυτή. Διεθνώς οι λαοί των κρατών που έχουν υπέδαφος πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι φτωχοί και εξαθλιωμένοι. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι αντίστοιχο δεν θα συμβεί και στην περίπτωση της Ηπείρου;
«ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ»
Η ακρίβεια του σήμερα δεν είναι άμεση συνέπεια του πολέμου ακόμα και αν εντάθηκε από αυτόν. Το χρηματιστήριο ενέργειας είναι αυτό που εκτίναξε τις τιμές στα ύψη αρκετό καιρό πριν τον πόλεμο. Το χρηματιστήριο ενέργειας αποτελεί τζογάρισμα των «μεγάλων» πάνω στις πλάτες μας και διαμορφώνει τα υπέρογκα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε είτε άμεσα ως ενέργεια, είτε έμμεσα μέσα από κάθε άλλο προϊόν μιας και η ενέργεια είναι ένα προϊόν που το κόστος του εμπεριέχεται στα υπόλοιπα.
Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως η περιοχή της Ηπείρου δεν επωφελείται ούτε οικονομικά ούτε υλικά από τις επικείμενες εξορύξεις αλλά αντιθέτως, ζημιώνεται περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Παράλληλα, ανοίγονται νέα μέτωπα γεωπολιτικών συγκρούσεων, που είναι ανέκαθεν συνυφασμένες με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Είναι, επίσης, σαφές ότι αν υλοποιηθεί η πρώτη εξόρυξη στην Ηπειρο, τοτε θα καθιερωθεί η Ηπειρος ως εξορυκτική ζώνη και το πρόβλημα θα επεκταθεί.
Ένα είναι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;
Τον λόγο για ζητήματα τόσο κομβικά για τις ζωές μας, όπως είναι το ενεργειακό, πρέπει να τον έχουμε εμείς, κι όχι τα κράτη ή οι εταιρείες. Η διαχείριση της ενέργειας δεν μπορεί παρά να είναι κοινωνική υπόθεση, και οι αποφάσεις επί αυτής οφείλουν να ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, που άλλωστε είμαστε εκείνες που υφίστανται πάντα και τις εκάστοτε συνέπειες.
Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε όλες/όλους/όλα σε Έκτακτη Ανοιχτή Συνέλευση-Συζήτηση με θέμα τις επερχόμενες εξορύξεις στην Ήπειρο το Σάββατο 26/11 στις 18:00, στον Ε.Κ.Χ. Αλιμούρα
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΣΤΗ ΓΗ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα Ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία
πηγή : email που λάβαμε στις 24 Νοεμβρίου 18h