Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19.00
Αλληλεγγύη στις αδερφές μας και στον ιρανικό λαό που αντιστέκεται
Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Περσέπολις» είναι η κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης και αυτοβιογραφικής, κόμικ ιστορίας της Ιρανής σκηνοθέτιδας και εικονογράφου, Μαριάν Σατραπί. Ανθρώπινη, αστεία και συγκινητική περιγράφει την ενηλικίωση μιας γυναίκας μέσα στη δίνη της Ιρανικής επανάστασης που ανέτρεψε τον Σάχη, της επιβολής του ισλαμικού καθεστώτος, των νόμων που επιβάλλουν τη μαντίλα και των διώξεων των αντιφρονούντων επαναστατικών στοιχείων. Περιγράφει ακόμα το αδιέξοδο της φυγής της στη Δύση που αντιμετωπίζει τον ρατσισμό και την προκατάληψη. «Αν οι θεατές πειστούν ότι οι Ιρανοί είναι άνθρωποι σαν όλους μας, και όχι «Ισλαμιστές φονταμενταλιστές», «τρομοκράτες» κτλ, θα είμαι περήφανη γιατί έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου σε αυτό τον αγώνα» έχει δηλώσει η ίδια η δημιουργός.
Στις 16 Σεπτέμβρη η Μαχσά Αμινί πεθαίνει 3 μέρες μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθών .Ο λόγος ήταν ότι δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Μια 22χρονη κοπέλα χάνεται γιατί φαινόταν η φράντζα της.
Ένα τεράστιο κίνημα ξεσπά στη χώρα με συνθήματα όπως «Γυναίκα Ζωή Ελευθερία!» ή «Θάνατος στη δικτατορία του κλήρου ή του Σάχη!»
Οι γυναίκες πετάνε τις μαντίλες και κόβουν τα μαλλιά τους. Οι φοιτητές /τριες διαδηλώνουν. Στο πλευρό τους το σωματείο εργαζομένων στα λεωφορεία της Τεχεράνης που απαιτεί τη τιμωρία των υπεύθυνων και καταγγέλλει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Αλλά και τα πολιτικά κουρδικά κόμματα της γενέτειρας πόλης της Μαχσά που κάλεσαν σε γενική απεργία.
Το καθεστώς απαντά με ακραία καταστολή με δεκάδες νεκρούς και αντιδιαδηλώσεις για την ενεργοποίηση της κοινωνικής πόλωσης.
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Είναι τυχαία περιστατικά; Για ποια Ιρανική επανάσταση που υπερασπίζονται, μιλούν οι καθεστωτικοί παράγοντες; Πόσο υποκριτική η διαμαρτυρία από την "πολιτισμένη" Δύση της απαγόρευσης της άμβλωσης, των γυναικοκτονιών ,της φτώχειας, των πολέμων και των δολοφονιών των προσφύγων/ισσών στα σύνορα;
Σας καλούμε την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στο φιλόξενο χώρο του infolibre (Υπουργού Φ. Δραγούμη 4, κοντά στην Ροτόντα), να απολαύσουμε και να σχολιάσουμε την ταινία που παρά τα 15 χρόνια της παραμένει επίκαιρη. Να συζητήσουμε τα γεγονότα στο Ιράν τότε και τώρα και την υποκρισία της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα και την ΕΕ για τα δικαιώματα, την ίδια ώρα που εφαρμόζουν ακραία ρατσιστική πολιτική απέναντι σε μετανάστες /τριες και πρόσφυγες/ισσες.
Η εικόνα είναι της Ιρανής καρτουνίστριας Monireh Ahmadi
πηγή : https://fb.me/e/4IDtGyTts
πηγή : email που λάβαμε στις 26 Σεπτεμβρίου 16h