Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 στις 11.30
Συνέντευξη Τύπου για την απόφαση του ΕΔΔΑ για το Φαρμακονήσι
Οι οργανώσεις Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) /PRO ASYL
Σας καλούν σε Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 11-7-2022 και ώρα 11.30, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).
Η συνέντευξη θα μεταδοθεί και μέσω live streaming.
Στη συνέντευξη συμμετέχουν οι:
- Ιωάννα Κούρτοβικ, Δικηγόρος, από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
- Μαρία Παπαμηνά, Δικηγόρος, Συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες
- Ελένη Σπαθανά, Δικηγόρος, από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών
- Μαριάννα Τζεφεράκου, δικηγόρος, από τις οργανώσεις Υποστήριξη προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) /PRO ASYL
- Γιώργος Τσαρμπόπουλος, πρ. επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
- Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθηγητής Δικαίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Karl Kopp, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ιδρύματος PRO ASYL
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης.
Με θέμα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εκδόθηκε σήμερα, Safi and Others v Greece, No5418/15, 7.7.2022, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή 14 προσφύγων, που υποστηρίχτηκε από τις οργανώσεις μας, ως προς την παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) και 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες των ελληνικών αρχών για το ναυάγιο που έλαβε χώρα στο Φαρμακονήσι, στις 20-1-2014, κατόπιν εμπλοκής σκάφους του Λιμενικού, κατά το οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό, οκτώ παιδιών και τριών γυναικών προσφύγων από το Αφγανιστάν.
Οι επιζήσαντες του ναυαγίου, ανάμεσα στους οποίους οι συγγενείς των θυμάτων, προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ, αφού εξάντλησαν τις δυνατότητες προσφυγής στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο, κλείνοντας τον φάκελο της δικαστικής διερεύνησης των ευθυνών του Λιμενικού και η απόφαση του επικυρώθηκε, χωρίς καθυστέρηση, από τον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Μία από τις βασικές αιτιάσεις του Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, που έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, ήταν ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα.
Η υπόθεση είχε απασχολήσει εκτεταμένα και το ελληνικό Κοινοβούλιο στην ειδική συνεδρίαση της 29/1/2014, καθώς, από τα στοιχεία πρόεκυπτε ότι την κρίσιμη εκείνη νύχτα στην περιοχή του Φαρμακονησίου δεν είχε λάβει χώρα μία επιχείρηση «διάσωσης», αλλά μία επιχείρηση «προστασίας συνόρων», που το αποτέλεσμα της ήταν οι 11 νεκροί.
Η σημερινή απόφαση του ΕΔΔΑ έρχεται, οχτώ χρόνια μετά το τραγικό γεγονός, να δικαιώσει τα θύματα, επιδικάζοντας αποζημιώσεις σε βάρος της κυβέρνησης, αλλά και να θέσει το ζήτημα που συστηματικά αποσιωπάται από τον δημόσιο λόγο: τις επαναπροωθήσεις και τις συστηματικές πρακτικές αποτροπής που καθημερινά θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο και τον Έβρο.
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, τόσο κατά το διαδικαστικό μέρος, ως εκ της παράλειψης των αρχών να διερευνήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά, όπως όφειλαν σε μια τόσο σημαντική υπόθεση, όσο και ως προς το ουσιαστικό, δηλαδή την παράλειψη των ενεργειών εκείνων, στις οποίες όφειλαν και μπορούσαν να προβούν οι αρχές για να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές και να αποτρέψουν το τραγικό αποτέλεσμα. Το Δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι υπήρξε ατιμωτική και απάνθρωπη συμπεριφορά προς τους επιζήσαντες του ναυαγίου από τους άντρες του Λιμενικού εκείνη τη νύχτα.