Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 στις 18.00

Προσυγκέντρωση αντικατασταλτική - φοιτητικής πορείας

Απόφαση Συλλόγου Φοιτητ(ρι)ών Φυσικού 08/06

Τι είναι το ανοιχτό πλαίσιο


Το ανοιχτό πλαίσιο ακολουθεί το σκεπτικό της οργάνωσης στη βάση. Για να δημιουργηθεί, καλείται ανοιχτά μια προηγούμενη μέρα από τη γενική συνέλευση ο κόσμος που επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτό σε μια οριζόντια διαδικασία συνδιαμόρφωσης, σε αυτή την διαδικασία ορίζονται κάποιοι άξονες οι οποίοι και συζητούνται. Έπειτα, τα συμπεράσματα της κουβέντας οργανώνονται σε ένα κείμενο το οποίο είναι και το πλαίσιο το οποίο θα κατατεθεί στη γενική συνέλευση του συλλόγου για ψήφιση. Εάν ψηφιστεί από το σώμα της συνέλευσης το ανοιχτό πλαίσιο, η συντονιστική επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των δράσεων του πλαισίου, καλείται επίσης ανοιχτά, ώστε να συμμετάσχει σε αυτήν οποίο άτομο επιθυμεί να συνδιοργανώσει τις δράσεις του συλλόγου. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκεται να μην υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στον κόσμο που διαμορφώνει το πολιτικό σκεπτικό και αυτόν που το ψηφίζει και αυτόν που το υλοποιεί.


Τι συμβαίνει στη ΣΘΕ


Από το Πάσχα έως σήμερα, βλέπουμε διαρκή παρουσία ΜΑΤ και ασφαλιτών εντός του ασύλου οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο να αποκλείσουν την Σ.Θ.Ε. από τα φοιτητά, το τελευταίο διάστημα έχουν αναβαθμίσει την παρουσία τους σε εικοσιτετράωρη στρατοπέδευση εντός του ασύλου όπως και τα μέσα καταστολής ενισχύοντας την στρατοπέδευση τους με πολυάριθμη παρουσία διμοιριών ΜΑΤ δυο υδροφόρους «Αίαντες», ασφαλίτες και ΔΙ.ΑΣ. να επιβάλουν ελεγχόμενη είσοδο τύπου face control στο άσυλο. Δεν καθυστέρησαν να μας επεξηγήσουν μέσω πράξης τον λόγο για τον οποίο βρίσκονται στους χώρους της σχολής μας, πραγματοποίησαν πολλαπλές, άγριες επιθέσεις με ωμή βία και χρήση χημικών (ακόμα και σε κλειστό χώρο της σχολής), ρίξανε χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε ευθεία βολή με στόχο κεφαλιά φοιτητών και στείλαν φοιτητ(ρι)ές στο νοσοκομείο με σπασμένα δόντια, μολπές, κατάγματα κ.α. Το πρόσχημα, που είχε χρησιμοποιηθεί για την είσοδο το ΜΑΤ στο άσυλο, δηλαδή το χτίσιμο βιβλιοθήκης στο χώρο που στεγαζόταν η κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό" έχει κατάρρευση προ πολλού. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι οι μπάτσοι βρίσκονται εντός του ασύλου για να κανονικοποιήσουν την παρουσία τους, να κάνουν υλοποιήσιμη την εφαρμογή του νομού 4777, και όλων των επιταγών του κράτους για το πανεπιστήμιο, καθώς και για να καταστείλουν/τρομοκρατήσουν φοιτητ(ρι)ες και αγωνιζόμενο κόσμο. Οι μπάτσοι στην πραγματικότητα περιφρουρούν την ύπαρξη τους εντός του ασύλου, και όχι τα ντουβάρια όπως ισχυρίζεται η κοσμητεία. Η ύπαρξη τους εντός ασύλου είναι απαραίτητη ώστε να πνίξουν οποιαδήποτε αντίδραση παρουσιαστεί πριν αυτή πάρει εκτάσεις και τείνει να απειλήσει τα αντικοινωνικά μετρά που περνάει το κράτος, όπως για παράδειγμα το νέο νομό για την παιδεία. Για αυτό τον λόγο το πρώτο χτύπημα της καταστολής ήταν στην σχολή μας, έναν χώρο οπού έγινε κέντρο αγώνα πριν ένα χρόνο στην αντίσταση κατά του νομού 4777 και έχει φιλοξενήσει πολλούς άλλους αγώνες στο παρελθόν. Βέβαια δεν ξεχνάμε την πλάτη που έβαλε η κοσμητεία της ΣΘΕ στην επιχείρηση των μπάτσων, επιβάλλοντας συνεχόμενα lock-out στη σχολή, ενώ είχε και την πολιτική στήριξη των πρυτανικών αρχών.


Νόμος 4777 ισοπεδώνει κοινωνικά κεκτημένα


Ο νόμος που πέρασε τον περσινό Φεβρουάριο, απέκλεισε ήδη, μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, 20.000 επιπλέον μαθητ(ρι)ές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εγκαθίδρυσε όριο φοίτησης ν+ν/2 έτη, ενώ νομιμοποίησε την μόνιμη παρουσία δυνάμεων καταστολής εντός πανεπιστημιούπολης. Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η συγχώνευση του τμήματος Μηχ. Πλ/κής & Μηχ. Συστ/των με το τμήμα Πλ/κής και Τηλεπ/ών στις Σέρρες και η κατάργηση του τμήματος Μηχ. Περιβάλ/τος του ΔΙΠΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν οι ζωές χιλιάδων φοιτητ(ρι)ών και ταυτόχρονα οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις αυτές θα συμβάλλουν στην υποχρηματοδότηση του δημοσίου πανεπ/μίου. Η πολιτική κατεύθυνση του κράτους για την παιδεία, ισχύει σε όλα τα πεδία της οικονομίας και έχει την αφετηρία της στην οικονομική κρίση. Οι προαναφερθέντες νόμοι έχουν το ρόλο να αναπληρώσουν τα χαμένα κέρδη των αφεντικών που προκύπτουν από τις δομικές κρίσεις του καπιταλισμού. Η αναδιάρθρωση της παιδείας αποτελεί κομμάτι της συνολικής οικονομικής αναδιάρθρωσης, η οποία μετακυλίει το κόστος ζωής και σπουδών στις πλάτες μας. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αμφισβητούνται οι ελεύθερες παροχές, όπως η πρόσβαση στη φοιτητική λέσχη, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, οι σπουδές χωρίς πίεση χρόνου και χωρίς καταστολή κ.ά. ωστόσο, το βλέπουμε και με το νόμο Χατζιδάκη, ο οποίος αφαιρεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και εργασιακά κεκτημένα από τους/τις εργαζόμενους/ες (βλ. Ποινικοποίηση απεργιών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και 8ώρου, κλπ.). Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή το χτύπημα των κοινωνικών αντιστάσεων στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις να βγάζουν ευκολότερα κέρδος από τη συνεργασία τους με το πανεπιστήμιο. Επίσης, το κράτος θέλει να διαλύσει τις φοιτητικές διαδικασίες, όπως τους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις τους, αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση σταπανεπιστήμια, καθώς αυτές στέκονται εμπόδιο στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, στην οικονομική αφαίμαξη της κοινωνικής βάσης και στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Συνολικά, το κράτος προσπαθεί να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε χώρο φιλικό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να υψώσει ταξικούς φραγμούς στους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Η παρουσία της αστυνομίας στις σχολές έχει ως στόχο, μεταξύ και αυτών που προαναφέρθηκαν, την προστασία των συμφερόντων του κάθε ιδιώτη, την στρατιωτικοποίηση και την πειθάρχιση των ζωών των φοιτητ(ρι)ών από ένστολους στρατούς, πράγμα που αποδείχθηκε περίτρανα με τις τελευταίες εισβολές της αστυνομίας.


Το νέο Νομοσχέδιο για την Παιδεία κινείται στην ίδια κατεύθυνση

Παράλληλα, έχει κατατεθεί ήδη το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, το οποίο κινείται σε μία κατεύθυνση αβανταρίσματος της συνεργασίας του πανεπιστημίου με εταιρείες και της χρηματοδότησής του με βάση αυτή. Εντός αυτού αναφέρεται η στροφή των πτυχίων προς την διεπιστημονικότητα, η οποία μεταφράζεται στο ότι οι σκόρπιες γνώσεις που θα λαμβάνει κάποιο άτομο από τις σπουδές του("εσωτερικό" erasmus, μαθήματα από άλλες σχολές κλπ.), θα καθιστούν το πτυχίο χαρτί που δεν συνεπάγεται συγκεκριμένα εργασιακά δικαιώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια έχει διασπαστεί από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών. Επίσης, τα βιομηχανικά διδακτορικά προβλέπουν σύμπραξη ιδιωτικών εταιρειών με ΑΕΙ (π.χ. έναν υποψήφιο διδάκτορα), μέσω της οποίας η εταιρεία θα αναθέτει ερευνητικό έργο στο παν/μιο. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι η προσέλκυση πόρων για το εκάστοτε ίδρυμα βάσει της παραγωγικότητας της έρευνας που προσφέρει στις εταιρείες, αλλά και η μετατροπή φοιτητ(ρι)ών, μεταπτυχιακών και ερευνητών σε φθηνά εργατικά χέρια για τις επιχειρήσεις. Τα ανταγωνιστικά αυτά κριτήρια με τα οποία θα λειτουργεί το παν/μιο, οδηγούν αναπόφευκτα στην απαξίωση των ιδρυμάτων, τα οποία δε θα προσφέρουν ικανοποιητικό ερευνητικό έργο στις εταιρείες. Επιπρόσθετα, σε συνδυασμό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που αφήνει λιγότερες θέσεις για φοιτητ(ρι)ές στα ΑΕΙ, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων, που προωθούνται με το νέο Ν/Σ, θα οδηγήσουν στο κλείσιμο τμημάτων. Άρα η λύση που δίνει το κράτος στα προβλήματα, όπως έλλειψη καθηγητών, αιθουσών, υλικού κλπ, είναι να κλείνει τμήματα και να μειώνει τους εισακτέους, ώστε να κουκουλώνει τα προβλήματα -μιλώντας για "εξορθολογισμό" των δαπανών. Το νομοσχέδιο βαθαίνει ακόμη παραπάνω την εμπλοκή των ιδιωτικών συμφερόντων στο πανεπιστήμιο, καθώς στα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ, θα συμμετέχουν και managers εταιρειών, οπότε θα μπορούν άμεσα να καθορίζουν/επηρεάζουν την επικερδέστερη λειτουργία του πανεπιστημίου για εταιρείες και επιχειρήσεις. Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των φοιτητ(ρι)ών και των μαθητ(ρι)ών, καθώς οδηγεί στην περαιτέρω εργασιακή επισφάλεια και στο πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών και των ταξικών φραγμών.


Λέσχη- Φοιτητικές παροχές


Παράλληλα με τα ακραία γεγονότα καταστολής εσωτερικά και εξωτερικά του campus καθώς και την αβάσταχτη για την επιβίωση αύξηση του κόστους ζωής μας, καλεστήκαμε τις τελευταίες μέρες να αντιμετωπίσουμε και τον αποκλεισμό από τις φοιτητικές παροχές. Στη λέσχη του ΑΠΘ εδώ και καιρό, με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα, οξύνθηκαν φαινόμενα όπως ο αποκλεισμός όλο και περισσότερων ανθρώπων από τη σίτιση, η ποσοτική μείωση και υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού, η υποστελέχωση, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις των εργαζομένων έπειτα από τη λήξη εξάμηνων συμβάσεων. Αποκορύφωμα του εξευτελισμού αυτού και της καταστολής των τελευταίων ημερών, αποτελεί ο έλεγχος καρτών σίτισης και φοιτητικών πάσο από τους μπάτσους της εργολαβείας, καθώς και οι τακτικές εκβιασμού που ακολούθησαν έπειτα από τις διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις των φοιτητριών. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι των διανομών προχώρησαν πριν λίγες εωδομάδες σε κλείσιμο των ρολό και διακοπή των διανομών. Η αυθόρμητη απάντηση που δόθηκε από τα άτομα που βρισκόντουσαν παρόντα στα σκηνικά, καθώς και από τα αλληλέγγυα που συγκεντρώθηκαν έπειτα από καλέσματα, ήταν πρωτοβουλιακά να συνεχίσουν τα ίδια τις διανομές. Η κατάσταση που αναφέρουν ότι αντίκρισαν φανερώνει την πλήρη αποδιοργάνωση των εγκαταστάσεων και παραμέληση των υγειονομικών συνθηκών με αξιοσημείωτο γεγονός την εμφάνιση αρουραίου από τις αποχετεύσεις των μαγειρείων. Χωρίς να φτάνει μόνο αυτό ,η εργολαβία έχοντας χάσει κέρδος το οποίο πρέπει να υπερκαλύψει ,αφαίρεσαι από τις διανομές μόνιμα το πρώτο πιάτο και την φέτα τυρί, αδιαφορώντας πλήρως για το αν καλύπτονται οι επισιτιστικές ανάγκες του κόσμου . Ταυτόχρονα με τα γεγονότα της λέσχης, στις εστίες οξύνονται οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης και διαιωνίζονται οι προβληματικές καταστάσεις που υπήρχαν πάντοτε, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των ατόμων που διαμένουν σε αυτές. Συγκεκριμένα , οι εστίες είναι λιγοστές , με πολλές από αυτές να μην λειτουργούν λόγω κακής συντήρησης, αφήνοντας τελικά φοιτητά να διαμένουν σε συνθήκες μη αξιοπρεπείς ή πολλές φορές χωρίς καθόλου στέγη . Το κράτος από την άλλη , αντί να βελτιώνει την κατάσταση , την εκμεταλλεύεται , βλέποντάς την σαν ευκαιρία κερδοφορίας για τους ιδιώτες . Ανακοίνωσε λοιπόν , σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για κατασκευή φθηνών και "ανταγωνιστικών" εστιών για τα φοιτητά , το οποίο σημαίνει ότι τα φοιτητά θα υποχρεώνονται να πληρώσουν την διαμονή τους σε αυτές . Βέβαια αυτό το γεγονός δεν είναι ξέχωρο , ούτε μεμονωμένο . Ζώντας σε μια περίοδο παράλληλων κρίσεων και σε ενα καθεστώς συνεχούς αυξανόμενης ακρίβειας , με το κόστος ζωής να έχει γίνει
δυσβάσταχτο για πολλά άτομα , το κράτος και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί κύκλοι ακολουθούν την τακτική της μετακύλισης του κόστους στις πλάτες της κοινωνικής βάσης (εργαζόμενους, φοιτητά κ.ο.κ. ) , υποτιμώντας τις ζωές μας όλο και περισσότερο.

_ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ
ΦΡΑΓΜΟΥΣ _ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777
_ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
_ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
_ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ _ΛΕΣΧΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΛΗ
ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ
● Φοιτητική πορεία ενάντια στο νόμο 4777 και την πανεπιστημιακή
αστυνομία, Πέμπτη 9/6 19:00, Καμάρα και επιστροφή στο
άσυλο
● Συγκέντρωση Τρίτη 14/6 12:00, είσοδος ΣΘΕ και πορεία υπεράσπισης του
ασύλου εντός campus.
ΔΡΑΣΕΙΣ
● Σύσταση συντονιστικής επιτροπής, για την υλοποίηση των δράσεων του
συλλόγου και εμβάθυνση του πολιτικού λόγου
● Συμμετοχή σε συντονιστικό γενικών συνελεύσεων
● Κατάληψη σχολής Πέμπτη-Παρασκευή 9/6-10/6
● Συγκεντρώσεις/δράσεις υπεράσπισης της κατάληψης Πέμπτη 9/6 και
Παρασκευή 10/6
● Παρέμβαση στη λέσχη του ΑΠΘ για ελεύθερη σίτιση χωρίς προϋποθέσεις
για όλους/ες