Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 στις 19.30
Κάλεσμα για τη δημιουργία πρωτοβουλίας στα μεταπτυχιακά του ΕΜΠ
ακριβής τοποθεσία : Κάτω Πολυτεχνείο, μπροστά από τη λέσχη σίτισης
Τα θεμέλια στέριωσαν...Ώρα να χτίσουμε ένα σύλλογο μεταπτυχιακών στο μπόι των αναγκών μας!
Διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα ''κανονικής'' λειτουργίας των σχολών, μετά από 1,5 χρόνο τηλεκπαίδευσης. Η πρόσφατη εισβολή των ΟΠΚΕ στην Πολυτεχνειούπολη, η ανακοίνωση των προσληφθέντων μπάτσων που θα στελεχώσουν την παν.αστυνομία, η προώθηση της αξιολόγησης για τη νομιμοποίηση της περαιτέρω υποχρηματοδότησης, τα πειθαρχικά που προσπαθούν να εφαρμόσουν κοσμήτορες και καθηγητές σε διάφορες σχολές πανελλαδικά, η απουσία δωρεάν τεστ σε συνδυασμό με τον έλεγχο πιστοποιητικών από εταιρείες security, δείχνουν ξεκάθαρα τις εντεινόμενες κυβερνητικές προσπάθειες (πολλές φορές με άλλοθι την αντιμετώπιση του Covid-19) για εφαρμογή των διαχρονικών επιδιώξεων κράτους και κεφαλαίου στα πανεπιστήμια. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο έρχεται η προσπάθεια του νεοσύστατου Συλλόγου μας να διεξάγει την, πρώτη για φέτος, Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 20/11. Πριν φτάσουμε στο σήμερα, αξίζει μια σύντομη ανασκόπηση στην πορεία του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις στο κτίριο Γκίνη το Νοέμβρη του 2019, μέχρι την οριστική αναγνώρισή του και τις πρώτες προσπάθειες για διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων από το Γενάρη του 2021 και μετά, προκειμένου να διερευνήσουμε συλλογικά τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να συγκροτηθεί ένα μαχητικό συνδικαλιστικό όργανο, χρήσιμο για τις ανάγκες και τους αγώνες των μελών του, τόσο των τωρινών όσο και των επόμενων.
Η αναγκαιότητα ίδρυσης του ΣΜΦ πάτησε πάνω στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτήτ(ρι)ες των ΔΠΜΣ του ΕΜΠ (εντατικοί ρυθμοί σπουδών, διαγραφές και ασφυκτικά όρια φοίτησης, ελλιπείς φοιτητικές παροχές, διοικητικές και καθηγητικές αυθαιρεσίες κ.α) καθώς επίσης και στα υπαρκτά προβλήματα του πανεπιστημίου εν γένει. Προβλήματα τα οποία πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια στο έδαφος της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (υποχρηματοδότηση, επίθεση σε άσυλο και συνδικαλιστικές ελευθερίες, επιχειρηματικοποίηση έρευνας κ.α) και της επέλασης αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων (όπως ο πρόσφατα ψηφισμένος ν. Κεραμέως). Πρώτα και κύρια όμως ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση να καλύψει το τεράστιο πολιτικό κενό που άφηνε η απουσία οποιασδήποτε μορφής συλλογικής εκπροσώπησης και οργάνωσης των μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών των 20(!) ΔΠΜΣ του ιδρύματος οι οποίοι/ες τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει να καταμετρώνται σε χιλιάδες. Πρόκειται επομένως για ένα «ώριμο τέκνο της ανάγκης» το οποίο όμως δεν θα είχε γεννηθεί, αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία συναδέλφ(ισσ)ων που από την πρώτη στιγμή με αγωνιστική και ενωτική διάθεση πλαισίωσαν την καταστατική συνέλευση, τις ανοιχτές συνεδριάσεις της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, αλλά κυρίαρχα τις δράσεις μας. Μέσα σε αυτό τον ένα χρόνο καταφέραμε από την ολική ανυπαρξία η φωνή μας να ακουστεί μέχρι τις διοικήσεις σχολών και ιδρύματος, να αρθρώσουμε λόγο και αιτηματολογία που να ξεπερνά τα επιμέρους και κάποιες φορές συντεχνιακά συμφέροντα των «λίγων» και να καλύπτει το σύνολο των πληττόμενων συναδέλφων, αλλά και να πετύχουμε νίκες απέναντι στις διαγραφές συναδέλφων, σε καθηγητικές αυθαιρεσίες κ.α. Αντίστοιχα, η συμπόρευση με τους συλλόγους προπτυχιακών και εργαζομένων όπως στις κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο Κεραμέως και την αποστείρωση του κάτω Πολυτεχνείου, αφήνει ελπιδοφόρα εμπειρία για το μέλλον.
Προφανώς η πανδημία και η τηλεεκπαίδευση επηρέασε πολύ την δυναμική μας και περιόρισε τις δυνατότητες επικοινωνίας, οργάνωσης και αντίστασης. Μας ήταν σχεδόν αδύνατο να οργανώσουμε παρεμβάσεις στα τηλεμαθήματα ή να παρέμβουμε δυναμικά και ουσιαστικά στις τηλε-επιτροπές και τις τηλε-συγκλήτους, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να μας καθηλώσει. Το Γενάρη του 2021 ο σύλλογός μας αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα καθώς υπήρξε ένας από τους ελάχιστους ΦΣ της Αθήνας που κατάφεραν να συνεδριάσουν στις δυσμενείς συνθήκες πανδημίας-lockdown-τηλεεκπαίδευσης λαμβάνοντας μάλιστα αγωνιστική απόφαση μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι βρέθηκε ένα βήμα «μπροστά» από άλλους ΦΣ, λαβάνοντας πρωτοβουλίες όπως εκείνη για την επανοικειοποίηση του ιστορικού χώρου του Κάτω Πολυτεχνείου μαζί με κατοίκους και αγωνιστές, αλλά και για μαζικό συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων στο χώρο του κάτω Πολυτεχνείου αμέσως μετά τις πανεκπαιδευτικές πορείες, καθώς και για την συμμετοχή του σε κεντρικές διαδηλώσεις ενάντια στην ολοένα και εντεινόμενη καταστολή και σε πορείες αλληλεγγύης υπέρ των δίκαιων αιτημάτων του τότε απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα.
Η περαιτέρω συμβολή του ΣΜΦ, ωστόσο, στο ευρύτερο φοιτητικό κίνημα, ανακόπηκε το Μάρτη του 2021, καθώς στη δεύτερη Γενική Συνέλευση, η ΚΝΕ-ΠΚΣ σαμπόταρε και τελικά διέλυσε τη διαδικασία προφασιζόμενη ότι δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές στο ΣΜΦ και άρα δεν υπάρχει ορισμένη απαρτία. Φυσικά ο πραγματικός λόγος ήταν ότι στη δεύτερη ΓΣ θα κατέβαιναν δύο πλαίσια (σε αντίθεση με την 1η ΓΣ όπου συναινετικά είχαν ψηφιστεί ομόφωνα όλες οι δράσεις και των δύο πλαισίων) εκ των οποίων αυτό της Πρωτοβουλίας Αγώνα συνέχιζε να βάζει το ζήτημα της επανοικειοποίησης του κάτω Πολυτεχνείου, έχοντας την προοπτική να υπερψηφιστεί. Η διάλυση της δεύτερης Γενικής Συνέλευσης και το βέτο, από πλευράς ΚΝΕ-ΠΚΣ, στη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων μέχρις ότου οριστούν εκλογές, συνέβαλε καθοριστικά στην αδρανοποίηση του Συλλόγου μας, μέχρι και σήμερα.
Στη συγκυρία που διανύουμε, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το Σύλλογο η συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για το μπλοκάρισμα της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των εταιρειών security, και συνολικά του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Ακόμα θεωρούμε ότι πρέπει να ξαναπιάσουμε διαχρονικά ζητήματα που αφορούν τα Δ.Π.Μ.Σ. (διαγραφές συναδέλφων, απουσίες, εντατικοί ρυθμοί σπουδών, εκμετάλλευση σπουδαστικών εργασιών και διπλωματικών από καθηγητές και εταιρείες, κ.α) αλλά και τη φοιτητική μέριμνα (κατάσταση στη λέσχη λόγω της ''Γευσήνους'', μη παροχή συγγραμμάτων κλπ). Σε ότι αφορά δε το φλέγον ζήτημα της κρατικής καταστολής μέσα κι έξω από τις σχολές, οφείλουμε να συμμετάσχουμε στις φοιτητικές -και όχι μόνο- αντικατασταλτικές δράσεις που εναντιώνονται άμεσα στις πρόσφατες κατασταλτικές κινήσεις (υποχρεωτική λήψη DNA από 14 αγωνιστές φοιτητές, εισβολές μπάτσων στις σχολές, χτύπημα διαδηλώσεων, κλπ), καθώς η οριοθέτηση της κρατικής καταστολής από πλευράς κινήματος θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη διεκδικήσεων γύρω από τις ανάγκες μας. Σημαντική είναι και η σύνδεση με αγώνες που δίνει το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα στον κλάδο των μηχανικών και ευρύτερα, αλλά και πιο ειδικά, η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων συναδέλφων/ισσών σε σύνδεση με τα αντίστοιχα σωματεία.
Φτάνοντας στο σήμερα, η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης στις 20 Νοέμβρη αποτελεί σίγουρα ένα πρώτο βήμα για να σπάσει η αδράνεια στην οποία έχει πέσει ο ΣΜΦ τους τελευταίους μήνες. Από την άλλη, η διεξαγωγή των εκλογών (που είναι μέσα στα θέματα της ΓΣ) επιφέρει τον κίνδυνο γραφειοκρατικοποίησης του Συλλόγου και μετατροπής του σε ένα απλό θεσμικό όργανο που ακόμα και αν έχει ''αγωνιστές στο Διοικητικό Συμβούλιο'', δεν θα μπορεί να συσπειρώνει με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες τα μέλη του και να παλεύει μαχητικά για τα δικαιώματα τους. Ο παραπάνω κίνδυνος γίνεται ακόμα πιο εμφανής σε περίπτωση που κάποια πολιτική δύναμη αποκτήσει και αυτοδυναμία στο Δ.Σ., καθώς αυτή η πολιτική δύναμη θα έχει αντικειμενικά συμφέρον να σαμποτάρει τις Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να παίρνονται οι αποφάσεις μόνο μέσω Δ.Σ.
Θεωρούμε αναγκαία, εν όψει της Γενικής Συνέλευσης αλλά και των εκλογών, τη συσπείρωση όλων των συνάδελφων-ισσών που προκρίνουν τις συλλογικές και αυτοοργανωμένες διαδικασίες ενάντια σε λογικές ανάθεσης και εκπροσώπησης, σε μια σταθερή δικτύωση που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των διάφορων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε μέσα στα ΔΠΜΣ και στο ζωντάνεμα του Συλλόγου, προωθώντας έτσι τους αδιαμεσολάβητους αγώνες, μέσα αλλά και έξω από τις σχολές. Καλούμε σε μια πρώτη συζήτηση την Πέμπτη 18/11 στις 19.30 στο Κάτω Πολυτεχνείο (μπροστά στη λέσχη σίτισης).
ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΖΩΗΡΟ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ
Φοιτητ(ρι)ές από ΔΠΜΣ του ΕΜΠ