Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 στις 10.30 πμ
Απεργιακή συγκέντρωση
Όλες/οι Πέμπτη 10 Ιούνη Απεργία
Όλες/οι την Πέμπτη 10 Ιούνηστην Απεργία
που έχουν κηρύξει Ομοσπονδίες, σωματεία, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ΑΔΕΔΥ
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ το αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη!
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ συγκέντρωση: 10:30 π.μ. στα Χαυτεία
Κάτω τα χέρια από τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
Στις 10 Ιουνίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ενάντια στο τερατούργημα Χατζηδάκη.
υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα εργασιακά μας δικαιώματα
ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΊΑ
ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΤΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ
Σαν έτοιμη από καιρό η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση στη Βουλή του κατάπτυστου νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Έχοντας το θράσος να το ονομάζει νομοσχέδιο «για την προστασία της εργασίας»(!), επιχειρεί να ξεμπερδέψει με ό,τι έχει απομείνει από εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, επιφέροντας συντριπτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας και στις ζωντανές δυνάμεις του εργατικού κινήματος.
Το σχέδιό τους περιλαμβάνει:
- Κατάργηση του 8ωρου με διευθέτηση του χρόνου εργασίας έως και 10 ώρες ημερησίως με ατομική σύμβαση. Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται αλλά θα δίνονται (λέμε τώρα!) σε ρεπό ή σε ώρες μέσα σε ένα εξάμηνο.
- Αύξηση των νόμιμων υπερωριών στις 150 ώρες. Η προσαύξηση μέχρι τις 150 θα είναι 40%, εξασφαλίζοντας στους εργοδότες φτηνή εργασία και στους εργαζομένους εξόντωση για πενταροδεκάρες.
- Επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.
- Διευκόλυνση του εργοδότη να επιβάλει σπαστό ωράριο ακόμα και στους μερικής απασχόλησης με γελοία προσαύξηση.
- Ελαστικοποίηση της άδειας αφού ο εργοδότης δεν μπορεί να τη δώσει μέχρι τις 31/3.
- Διευκόλυνση των απολύσεων και κατάργηση της δυνατότητας διεκδίκησης επαναπρόσληψης (ακόμα και στην περίπτωση της καταχρηστικότητας). Θεσμοθέτηση δικαιώματος στον εργοδότη να απαγορεύει την προσέλευση του εργαζομένου στη δουλειά μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του.
- Πολλαπλά χτυπήματα στο δικαίωμα της απεργίας με γραφειοκρατικά εμπόδια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και με την ποινικοποίηση της περιφρούρησης της απεργίας.
Ακόμα και οι προσθήκες της τελευταίας στιγμής αφορούν τον πραγματικό εχθρό: τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται και να αντιστέκονται.
Με ειδική διάταξη καταργεί τη δυνατότητα που είχε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση να καλύπτει απεργιακά και για το ίδιο αίτημα πρωτοβάθμιο σωματείο του οποίου η απεργία βγήκε παράνομη από τα δικαστήρια, ενώ επιπλέον ξεκαθαρίζουν ότι θα έχουν «αστική ευθύνη» «τόσο οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις […] εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση».
Κυβέρνηση και αφεντικά ρίχνουν στη μάχη όλα τα μέσα για να τα πάρουν όλα πίσω και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι. Αμέριστη βοήθεια σε αυτόν τον σκοπό τούς παρέχει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ. Άφαντη και άλαλη όλο το προηγούμενο διάστημα, η «μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας», η συνδικαλιστική οργάνωση του κοινωνικού εταιρισμού, της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, βρήκε τη φωνή της, όχι για να συμπορευτεί με την προκηρυγμένη από ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία απεργία στις 3/6 ενάντια στο νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη, αλλά για να την υποσκάψει προκηρύσσοντας απεργία σε άλλη ημερομηνία. Όχι για να ενώσει τη φωνή της με το σύνολο του κόσμου της δουλειάς να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, αλλά για να διαφωνήσει «σε επιμέρους διατάξεις» ώστε «να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας» (η ίδια η ζούγκλα δεν ενοχλεί, μόνο ανησυχεί μη γίνει χειρότερη!). Καμιά έκπληξη από τη δράση τους. Γνωρίζουμε χρόνια τώρα ότι έχουν πάρει διαζύγιο από τα εργατικά συμφέροντα.
Δυσάρεστη έκπληξη ωστόσο ήταν η στάση του ΠΑΜΕ, που δεν δίστασε να μαζέψει όπως όπως τις αποφάσεις που και δικά του σωματεία είχαν για 3/6, συντασσόμενο με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και παραχωρώντας ξανά στη ΓΣΕΕ την πρωτοβουλία των κινήσεων, εκτονώνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις και υπονομεύοντας τα συνδικάτα και τις αποφάσεις τους. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες σε μια κρίσιμη ώρα για την ανελέητη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι.
Κι όμως, όλα αυτά δεν πρέπει να γίνουν αιτία απογοήτευσης και απόσυρσης για τους εργαζομένους. Η οργή μας μας πρέπει να γίνει δύναμη αγώνα και ανατροπής. Το μέλλον δεν θα έρθει από μόνο του αν δεν φροντίσουμε εμείς γι' αυτό.
Μόνη λύση για να βάλουμε φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο πανεργατικός ξεσηκωμός. Γι΄ αυτό η απεργία στις 10 Ιούνη πρέπει να αποτελέσει πραγματικό σταθμό αγώνα και κλιμάκωσης. Να δώσει το μήνυμα ότι αυτός ο νόμος που διαλύει τις ζωές μας δεν θα περάσει. Κι αν περάσει θα ανατραπεί! Και αυτή είναι μια μάχη από την οποία κανείς δεν πρέπει να λείπει.
Στις 10 Ιούνη όλοι στην απεργία στα Χαυτεία στις 10:30 π.μ.
κάλεσμα : Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
Δε ζούμε μόνο για να δουλεύουμε: 10 Ιούνη απεργούμε!
135 χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο όπου κερδήθηκε το οκτάωρο, η κυβέρνηση κάνει το χατίρι στα αφεντικά και νομοθετεί την κατάργησή του. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή έρχεται να ικανοποιήσει τους πιο διακαείς πόθους του ΣΕΒ και των μεγάλων εργοδοτών. Η κυβέρνηση θέλει να «βγάλει τα σπασμένα» της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων που κράτησαν την κοινωνία όρθια μέσα στην πανδημία.
Κατάργηση του οκταώρου
«Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο, χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του», ισχυρίζεται σε διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του ο Κ. Χατζηδάκης. Ωστόσο, αυτό το «επικοινωνιακό παιχνίδι» δεν κατάφερε να αποκρύψει την πραγματικότητα, την κατάργηση δηλαδή του οκταώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας.
Στον δικό μας κλάδο ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να δουλεύεις υπερωρίες για να προλάβεις το deadline ή για να «πιάσεις τους στόχους». Και ξέρουμε πολύ καλά ότι κανένας μάνατζερ δεν μας ρώτησε αν θέλουμε να δουλέψουμε υπερωρίες για τα deadlines που ποτέ δεν τελειώνουν και για τους στόχους που ποτέ δεν πιάνονται.
Το νέο νομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει το πρόβλημα αλλά τα χέρια της εργοδοσίας, η οποία θα μπορεί νόμιμα πλέον να απασχολεί το προσωπικό της πέραν του οκταώρου σε τουλάχιστον εξάμηνη βάση. Ο επιπλέον χρόνος των δύο ωρών δεν θα αμείβεται, αλλά θα συμψηφίζεται με μείωση του ωραρίου το επόμενο εξάμηνο ή με ρεπό.
Περισσότερες υπερωρίες και χαμηλότερες αμοιβές
Για έξι συνεχόμενους μήνες οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται σε δεκάωρη εργασία και θα αμείβονται για οκτώ ώρες, ενώ οι επιχειρήσεις και εργοδότες, το ίδιο διάστημα θα έχουν τη δυνατότητα επιπλέον υπερωριών, καθώς με το νομοσχέδιο αυξάνονται οι υπερωρίες που θα μπορεί να επιβάλει σε ετήσια βάση ο εργοδότης από 120 σε 150 ώρες.
Την ίδια στιγμή καταργείται η Κυριακάτικη αργία στα τηλεφωνικά κέντρα, στις υπηρεσίες I.T. και στα data centers. Αυτό σε συνδυασμό με το ελαστικό ωράριο και την αύξηση του πλαφόν υπερωρίας θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος εργασίας για την εργοδοσία εις βάρος των εργαζομένων του κλάδου. Με άλλα λόγια, περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερα λεφτά.
Μονιμοποίηση της τηλεργασίας
Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, ειδικά στον δικό μας κλάδο. Αφού μετέτρεψε τα σπίτια μας σε γραφεία και μας έκανε αιχμάλωτους του υπολογιστή επί 24ώρου βάσεως, τώρα θεσμοθετείται χωρίς να προβλέπεται ουσιαστικός έλεγχος για την τήρηση του ωραρίου, αλλά ούτε και αποζημίωση για τον εργαζόμενο που επιβαρύνεται με επιπρόσθετες δαπάνες για ίντερνετ, ρεύμα και νερό.
Ποινικοποίηση της απεργίας
Πώς θα μπορούσαν να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα χωρίς να περιορίσουν το δικαίωμα των εργαζομένων στη συλλογική δράση και την απεργία; Αυτοί που έθρεψαν τον κομματικό συνδικαλισμό μοιράζοντας προνόμια, απαλλαγές και φρέσκο χρήμα στα δικά τους παιδιά, έρχονται τώρα να μιλήσουν για «διαφάνεια» και «δημοκρατία» στα σωματεία.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με ρητή διάταξη προβλέπει την υποχρέωση συνδικάτων και εργοδοτών να εγγράφονται σε αντίστοιχα μητρώα, προκειμένου να αποκτούν την ικανότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προϋποθέτει δηλαδή το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών του σωματείου.
Ταυτόχρονα προβλέπεται η υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για να αποφασιστεί μια απεργία, απαγόρευση της απεργιακής περιφρούρησης, βαριά πρόστιμα και ποινές στους εργαζομένους και ταυτόχρονη κήρυξη της απεργίας παράνομης αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας».
Δε ζούμε μόνο για να δουλεύουμε!
Η πανδημία του Covid-19 στέλνει ένα μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ: είναι ο κόσμος της εργασίας που αν σταματήσει, σταματάνε όλα γύρω του. Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς: οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες, οι εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, οι κούριερ και οι διανομείς, οι δικές μας τηλεφωνήτριες και οι τεχνικοί, όσοι και όσες κράτησαν την κοινωνία όρθια.
Δε θα γίνουμε εργαζόμενοι-ρομπότ, οκτώ ώρες δουλειάς είναι ήδη πολλές! Σήμερα μπορούμε να δουλεύουμε λιγότερες ώρες δουλειάς και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ποτέ. Ειδικά στον δικό μας κλάδο ξέρουμε από πρώτο χέρι πόσο έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα με την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόματων μηχανών στην παραγωγή.
Αλληλεγγύη-οργάνωση-διεκδίκηση στους χώρους δουλειάς για να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο-έκτρωμα
Μετά την ακύρωση της απεργίας στις 3 Ιουνίου έγινε ακόμα μία φορά σαφές ότι υπάρχει η αναγκαιότητα για μία άλλη οργάνωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με συντονισμό των σωματείων στη βάση, άλλη μορφή δευτεροβάθμιας οργάνωσης και πάνω απ' όλα πραγματική δημοκρατία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πληττόμενης πλειοψηφίας. Ακόμα κι έτσι όμως υπάρχει αγώνας πέρα και έξω από τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό σήμερα.
Το Radical I.T. καλεί όλους και όλες τις εργαζόμενες του κλάδου να κάνουν δική τους υπόθεση την πανελλαδική-πανεργατική απεργία, να την προπαγανδίσουμε από κοινού, κανείς και καμία να μην δουλέψει στις 10 Ιουνίου. Απεργούμε μαζικά, στηρίζουμε το μπλοκ του Radical I.T. με προσυγκέντρωση 10.30 π.μ. στα Χαυτεία (Σταδίου και Αιόλου) και στέλνουμε μήνυμα ανατροπής: το κατάπτυστο νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά!
- Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες
- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων - σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και όλες
- Αυξήσεις στους μισθούς - λιγότερη δουλειά - 6ωρο-5ήμερο-30ωρο
- Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας - ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για εξοπλισμό - επίδομα τηλεργασίας με ευθύνη του εργοδότη - δικαίωμα στην αποσύνδεση
- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία - μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό - ισότιμη, δωρεάν διανομή των εμβολίων με σπάσιμο των πατεντών
- Λεφτά για την υγεία, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και αστυνομία
- Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών - άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση - πύκνωση δρομολογίων των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού
- Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα - επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
κάλεσμα : Radical I.T.
ΑΠΕΡΓΙΑ 10 Ιούνη, Συγκέντρωση - Πορεία 10:30 Χαυτεία
Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)
πηγή : https://sveod.gr/?p=2890
Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία 10 Ιούνη/ Σ.Α.Κ.Τ.Χ
Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Πέμπτη 10 Ιούνη στις 10.30 στα Χαυτεία.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Μάρτιος 2020-Ιούνιος 2021… Μετράμε πάνω από ένα χρόνο υγειονομικής κρίσης με πολύμηνες καραντίνες ωστόσο η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα δεν έχει μπει σε καμία καραντίνα και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, από το άνοιγμα του τουρισμού την περασμένη άνοιξη, την παντελή έλλειψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ, τη ψήφιση του πτωχευτικού νομοσχεδίου μέχρι τις χιλιάδες προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας, το νόμο για την περιστολή των διαδηλώσεων και τις χορηγίες εκατομμυρίων στα μιντιακά φερέφωνα της εξουσίας. Γίνεται φανερό με τον πλέον προφανή τρόπο πως η διαχείριση της πανδημίας από το κράτος δεν είχε στόχο να καλύψει τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά την περαιτέρω προώθηση της αντικοινωνικής ατζέντας των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών, την επίσπευση των πολιτικών αναδιάρθρωσης, την όξυνση των συνθηκών εκμετάλλευσης και καταπίεσης και την επιβολή του τρόμου μέσα από την επίταση της κρατικής καταστολής για την αποτροπή οποιασδήποτε υποβόσκουσας κοινωνικής έκρηξης. Ένα χρόνο μετά, έχουμε βιώσει, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις τους κράτους, με πολυάριθμες συλλήψεις, επιθέσεις και βασανισμούς αγωνιστών, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, που περιλαμβάνει και την εισαγωγή αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές, τις δεκάδες δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, την έκρηξη περιστατικών σεξουαλικών κακοποιήσεων στους χώρους δουλειάς, που βγαίνουν στην επιφάνεια και αφορούν μέχρι και σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, τις επιθέσεις στον αγώνα των υγειονομικών που υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, τον αποκλεισμό κρατούμενων από την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την ώρα που είναι γνωστά δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα σε φυλακές, τις δολοφονίες προσφύγων/μεταναστών στα κέντρα κράτησης λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και την περαιτέρω λεηλασία του φυσικού κόσμου. Αυτή τη στιμή, ετοιμάζεται εκ νέου το άνοιγμα του τουρισμού και η διαφύλαξη της οικονομικής δραστηριότητας, σε μια περίοδο όπου έχουμε εκατοντάδες νεκρών και χιλιάδες κρουσμάτων καθημερινά και οι δομές δημόσιας υγείας καταρρέουν και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στα βασικά περιστατικά.
Σε αυτή την κατεύθυνση της ολομέτωπης κρατικής επίθεσης κινείται και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο και έρχεται προς ψήφιση τις επόμενες μέρες στη βουλή, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, μέσα από τα οποία επιτείνονται οι όροι εκμετάλλευσης και λειαίνεται το έδαφος για την επιβολή επαχθέστερων όρων επιβίωσης για τους από τα κάτω, την ίδια στιγμή που η ανεργία γιγαντώνεται και οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς συνεχώς επιδεινώνονται. Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει ακραία ελαστικοποίηση του ωραρίου και επί της ουσίας την κατάργηση του 8ωρου και τη μετατροπή του σε 10ωρο, την κατάργηση του 5ήμερου με την απελευθέρωση της δυνατότητας εργασίας και τα Σαββατοκύριακα, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε επτά νέους κλάδους εργασίας, την αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών σε 150 (από 120 και 96) και την πληρωμή τους σε ρεπό και άδειες, την απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων και την κατάργηση των συλλογικών αφού ο εργοδότης θα μπορεί να διαπραγματεύεται προσωπικά με τον εργαζόμενο για τη σχέση εργασίας, τη θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας για τον έλεγχο του ωραρίου, την καθιέρωση ευέλικτης τηλεργασίας. Επιπλέον, περιλαμβάνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο, που βασίζεται και σε προηγούμενες διατάξεις που ψηφίστηκαν επι ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την εφαρμογή της ψηφιοποίησης των μητρώων των μελών των σωματείων και την ουσιαστική κατάργηση της απεργίας με την θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Μέσα σε ολοένα και επαχθέστερες συνθήκες διαβίωσης των από τα κάτω, υπό τον υγειονομικό φόβο και την εγκληματική κρατική διαχειρίση της πανδημίας, την επισφαλή εργασία, την κρατική καταστολή και τη διαρκή φτωχοποίηση της κοινωνικής βάσης, κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να φέρουν προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που καταστρατηγεί τις εργασιακές συνθήκες, το ασφαλιστικό και τη συνδικαλιστική δράση, κατακτήσεις μέσα από χρόνια διεκδικήσεων και κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Απέναντι, λοιπόν, στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα και το σάπιο κόσμο της εξουσίας, που δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα άλλο πέρα από φτώχεια, εξαθλίωση, καταπίεση και υποταγή, γίνεται ακόμα πιο ορατή η ανάγκη να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τις μάχες που θα οικοδομήσουν μια νέα κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και ελευθερίας, ως αντιστεκόμενοι απέναντι στους δυνάστες μας… μέχρι να νικήσουμε!!
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ/ΠΟΡΕΙΑ: ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ 10.30 ΧΑΥΤΕΙΑ
κάλεσμα : Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση
Όλες και όλοι στη γενική απεργία ενάντια στο αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, Πέμπτη 10 Ιουνίου, 10:30πμ, Χαυτεία
Ούτε ένα λεπτό παραπάνω από το 8ωρο!
Ενάντια σε κάθε νόμο με τον οποίο το κράτος κλιμακώνει την ταξική επίθεση!
Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και η οποία εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματικότητα που βιώνουμε στην εποχή της πανδημίας covid19. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου και ενώ οι κυβερνώντες μας διέταζαν να καθόμαστε κλεισμένοι σπίτια μας για λόγους «δημόσιας υγείας», οι ίδιοι σουλατσάρανε δεξιά και αριστερά, λαμβάνοντας μέτρα, θεσμοθετώντας κανόνες και ψηφίζοντας νόμους με πρόσχημα την «έκτακτη υγειονομική περίσταση», που μεταβάλλουν ριζικά τη ζωή μας και τους όρους της ύπαρξης μας.
Η πανδημία εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση με τόσο απροκάλυπτο και εύκολο τρόπο που ούτε στα καλύτερα όνειρα τους δεν είχαν δει οι σκληρότεροι θιασώτες του κράτους και του κεφαλαίου: επιβολή καθολικού εγκλεισμού, βίαιη αστυνομική καταστολή διαμαρτυριών, πορειών και κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής, οικονομική τρομοκρατία μέσω των προστίμων, μαζική φτωχοποίηση μέσω του παγώματος μέρους της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας, λεηλασία των δημόσιων αγαθών και πόρων. Παράλληλα, κράτος, κεφάλαιο και ΜΜΕ προσπάθησαν να προωθήσουν το δόγμα της ατομικής ευθύνης και να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ατομισμού, ιδιοτέλειας και κοινωνικού κανιβαλισμού προκειμένου να κρύψουν τις ευθύνες τους για τις ελλείψεις γιατρών, ΜΕΘ κτλ στα νοσοκομεία, την υποβάθμιση και απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας, για τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία. Ευτυχώς, δεν τα κατάφεραν.
Το κράτος επιλέγει να κρύψει τις ευθύνες του για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και να κατευνάσει τις αντιδράσεις, πετώντας μας τα ξεροκόμματα επιδομάτων και στέλνοντας το λογαριασμό στο μέλλον. Υπάρχει άραγε καμιά ή κανείς που αμφιβάλλει ότι τα επιδόματα αναστολής εργασίας θα χρεωθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις πλάτες μας στο άμεσο μέλλον; Την ίδια στιγμή βέβαια, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ιδιαίτερα γαλαντόμα προς το κεφάλαιο: από το τάισμα με πολλά εκατομμύρια των ΜΜΕ που αναφανδόν και σχεδόν μονολιθικά την υποστηρίζουν και την οικονομικά γενναιόδωρη στήριξη των ιδιωτικών δομών υγείας που υποτίθεται ότι «επιτάσσονται», μέχρι τη νομοθέτηση μέτρων που ανοίγουν νέους ορίζοντες κερδοφορίας για τα αφεντικά σε βάρος της φύσης, των εργασιακών δικαιωμάτων και του μισθού μας, είναι πάμπολλα τα παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν. Έτσι, δράττοντας την ευκαιρία του εγκλεισμού και των κάθε είδους περιορισμών, οι κυβερνώντες προσπάθησαν να αδρανοποιήσουν ένα μέρος του κόσμου και εξαπέλυσαν επίθεση στη κοινωνία είτε κυριολεκτικά όπως στην Νέα Σμύρνη, στις πορείες, στις πλατείες, είτε μέσω των νόμων που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
Τελευταίο χτύπημα αποτελεί η πρόθεση κατάθεσης ενός νέου αντεργατικού νόμου, ο οποίος εμφανίζεται ως «σημαντική μεταρρύθμιση με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου και την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα». Αν και θα έπρεπε να έχουμε συνηθίσει πλέον τη χρήση της οργουελικής «διπλής γλώσσας» από τη μεριά του κράτους οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο κυνισμός με τον οποίο επενδύεται επικοινωνιακά αυτή η νέα επίθεση στον κόσμο της εργασίας είναι εντυπωσιακός! Για να είμαστε ειλικρινείς όμως πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι ήταν και αναμενόμενος.
Εδώ και πολύ καιρό το κράτος και τα αφεντικά μας παρουσίαζαν, μέσω των καλοπληρωμένων από αυτούς Μ.Μ.Ε., μελέτες και έρευνες με αποκορύφωμα την περιβόητη «έκθεση Πισσαρίδη», μέσω των οποίων αναφέρονταν στην ανάγκη για αλλαγές στα εργασιακά. Σύμφωνα με τα αφεντικά ο εκσυγχρονισμός των «παρωχημένων» ρυθμίσεων είναι αναγκαίος γιατί καθηλώνουν τη χώρα σε ένα πλαίσιο εργασιακών ρυθμίσεων του προηγούμενου αιώνα και την κρατούν μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην ουσία δηλαδή, μας προειδοποιούν καιρό τώρα για τη λαίλαπα που ετοιμάζουν και η οποία θα σηματοδοτεί το τέλος όλων όσων ξέραμε μέχρι τώρα αναφορικά με την εργασία, τα εργασιακά δικαιώματα, τον συνδικαλισμό και τους εργατικούς αγώνες.
Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι στην ουσία καταργείται το οκτάωρο. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα καθορίζεται όχι από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τη νομοθεσία αλλά, θεωρητικά, μεταξύ εργαζόμενου και αφεντικού, παρέχοντας τη δυνατότητα στα αφεντικά να επιβάλλουν 10ωρη ημερήσια εργασία, ενώ οι ώρες επιπλέον του 8ώρου δεν θα θεωρούνται υπερεργασία ούτε θα αμείβονται υπερωριακά αλλά θα συμψηφίζονται με άδειες και λιγότερες ώρες εργασίας άλλων ημερών. Επιπλέον, θεσμοθετείται η αύξηση του ετήσιου ορίου νόμιμων υπερωριών σε 150, ενώ καταργείται στην ουσία και το πενθήμερο αφού επεκτείνεται η δυνατότητα εργασίας το Σαββατοκύριακο σε πολλούς κλάδους που μέχρι τώρα λειτουργούσαν κατά κανόνα με πενθήμερο ή τουλάχιστον δεν λειτουργούσαν Κυριακές.
Τα συγκεκριμένα μέτρα χτυπάνε βάναυσα και καίρια τις κατακτήσεις των αγώνων που έχει δώσει η τάξη μας εδώ και πάνω από έναν αιώνα και εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Υποτίθεται βέβαια, ότι αυτές οι αλλαγές θα συμφωνούνται ανά περίσταση και ανά εργασιακό χώρο μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου αλλά στην πραγματικότητα μας μετατρέπουν σε όμηρους στα χέρια των αφεντικών. Γιατί ο εκβιασμός της απόλυσης, σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος αρνηθεί να δουλέψει με αυτούς τους όρους, είναι περισσότερο από πιθανός, σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η ανεργία καλπάζει με διψήφια ποσοστά! Επιπλέον, η ευελιξία και ελαστικοποίηση των όρων και συνθηκών εργασίας θα πλήττει τους μισθούς αφού η λογική του συμψηφισμού των εργάσιμων ωρών δίνει το δικαίωμα στα αφεντικά να πληρώνουν τις υπερωρίες όχι με μισθό αλλά με λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες, με ρεπό και άδειες, δηλαδή όταν τους συμφέρει και όπως τους βολεύει!
Άλλες αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνουν την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), έναν θεσμό που παρά την απαξίωση και υποβάθμιση του ήταν ένα επιπλέον πεδίο εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων που κάποιες φορές στάθηκε ανάχωμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όπως και η αποδυνάμωση της απεργίας σε κάποιους κλάδους μέσω της αύξησης σε ποσοστό 40% των εργαζομένων που δουλεύουν ως προσωπικό ασφαλείας στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων.
Ως κερασάκι στην τούρτα έρχεται να προστεθεί σειρά μέτρων που πλήττουν τα εργατικά σωματεία και τους εργατικούς αγώνες. Μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής των μελών των σωματείων, της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και της ποινικοποίησης της απεργιακής περιφρούρησης επιχειρείται σαφώς το φακέλωμα των οργανωμένων στα σωματεία εργαζομένων, η απαξίωση των συνελεύσεων των σωματείων και η αποριζοσπαστικοποίηση των εργατικών αγώνων. Φυσικά, αυτά τα μέτρα δεν θα αγγίξουν τα καθεστωτικά και κομματικά ελεγχόμενα συνδικάτα των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα σωματεία βάσης που δίνουν αγώνες σε εργασιακούς χώρους και στους δρόμους.
Είναι σίγουρο ότι όλα τα παραπάνω μαγειρεύονται εδώ και πολύ καιρό από το κράτος και τα οικονομικά αφεντικά του. Είναι επίσης βέβαιο ότι αν τελικά υλοποιηθούν, θα αλλάξουν πολλά από όσα ξέραμε μέχρι τώρα, όχι μόνο σχετικά με την εργασία αλλά με τη ζωή μας την ίδια. Οι ανατροπές στα εργασιακά των τελευταίων δεκαετιών άνοιξαν την όρεξη στα αφεντικά και επιχειρούν μια καθοριστικής σημασίας ταξική επίθεση που θα σημαδέψει αποφασιστικά τις ζωές τις δικές μας αλλά και των επόμενων γενεών. Αποκλειστικά από εμάς εξαρτάται αν θα τους αποτρέψουμε, περνώντας αποφασιστικά στην αντεπίθεση!
Στο δόγμα περί ατομικής ευθύνης αντιτάσσουμε τη συλλογική πάλη των από τα κάτω! Ενάντια στις λογικές της ανάθεσης, της μοιρολατρίας και της υποταγής, συγκροτούμε εστίες αντίστασης στις γειτονιές μας και στους χώρους εργασίας. Πυκνώνουμε τις γραμμές του αγώνα συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που καλούνται, στηρίζοντας τα σωματεία βάσης και προωθώντας την ιδέα της δημιουργίας νέων σωματείων βάσης όπου δεν υπάρχουν.
Ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο!
Ενάντια σε κάθε νόμο με τον οποίο το κράτος κλιμακώνει την ταξική επίθεση!
Ούτε ένα λεπτό παραπάνω από το 8ωρο!
Δεν χρειαζόμαστε αφεντικά - μπορούμε χωρίς αυτούς!
Ο μεγαλύτερος τρόμος τους οι συλλογικοί αγώνες μας!
Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι η ταξική ανασυγκρότησή μας στην προοπτική της ταξικής χειραφέτησης και της γενικευμένης κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης!
Όλες και όλοι στη γενική απεργία ενάντια στο αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, Πέμπτη 10 Ιουνίου, 10:30πμ, Χαυτεία.
Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου
κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα - askpthk.espivblogs.net
Την Πέμπτη 10/06 καλούμε σε απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο νέο ΑΝΤ(ΕΡΓΑΤΙΚΟ) νομοσχέδιο, που καταργεί το 8ωρο, απελευθερώνει τις ώρες εργασίας σε όσες θέλουν τα αφεντικά και χτυπά συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Καλούμε όλο τον κόσμο, εργαζόμενες/ους, φοιτητές/τριες, άνεργους/ες και όλη την κοινωνία να διαδηλώσουμε ενάντια στη σκλαβοποίηση της εργατικής τάξης.
Καλούμε και όλα τα συνεργατικά εγχειρήματα, να απαντήσουμε μαζί στο δρόμο σε κοινό μπλοκ και να συνδέσουμε τον αγώνα μας προτάσσοντας έναν άλλο τρόπο, της αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης.
Όλες/οι στις απεργιακές κινητοποιήσεις Πέμπτη 10/6:
- ΑΘΗΝΑ - Προσυγκέντρωση 1οβάθμιων σωματείων στις 10.30 ΧΑΥΤΕΙΑ
- ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - Συγκέντρωση στις 10.30 ΚΑΜΑΡΑ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ
κάλεσμα :
Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΟ.ΜΕ.
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ.
Κάλεσμα στην απεργιακή διαδήλωση στα Χαυτεία απέναντι στο αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη [10 Ιούνη στις 10:30 - Χαυτεία]
Την κεντρική πολιτική μάχη της κυβέρνησης απέναντι στο εργατικό- λαϊκό κίνημα την τρέχουσα περίοδο αποτελεί η ψήφιση του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη. Αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο συμπυκνώνει τις επιδιώξεις και βλέψεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.
Το αντεργατικό έκτρωμα θέλει να χτυπήσει κατακτήσεις που έχουν επικρατήσει με το αίμα της εργατικής τάξης και του λαού, βγάζει στην παρανομία επίσημα και θεσμικά την κατάκτηση του 8ωρου, ποινικοποιεί τα σωματεία-τα συνδικάτα και την συνδικαλιστική πάλη. Στόχος της άρχουσας τάξης και του διεθνούς κεφαλαίου είναι τα σωματεία να τεθούν κάτω από τον ζυγό του κρατικού ελέγχου μέσα από το μητρώο πραγματικών δικαιούχων σε συνέχιση της νομοθεσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Να βγει στην παρανομία η απεργία μέσα από την διευκόλυνση των συνδικαλιστικών διώξεων και την θεσμική αποτύπωση δυσμενών όρων για την προκήρυξη απεργίας για χάρη της εύρυθμης λειτουργίας του κοινωνικού συνόλου- επί της ουσίας την συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου (σε πολλούς κλάδους θα επιβληθεί προσωπικό ασφαλείας 40%). Ο χρόνος εργασίας θα ρυθμίζεται μέσα από την ατομική επικοινωνία των εργαζόμενων με τα αφεντικά, μια ανεξέλεγκτη διαδικασία που στο πλαίσιο της εργοδοτικής τρομοκρατίας θα τσακίσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση των εργαζόμενων απέναντι στο κεφάλαιο. Οι υπερωρίες θα αυξηθούν και θα γίνουν και με την βούλα απλήρωτες, η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας θα ισχύσει και για άλλους κλάδους δουλειάς από τους υπάρχοντες, διαλύοντας κάθε έννοια ξεκούρασης για ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της εργατικής τάξης και του λαού.
Η υγειονομική κρίση και η εγκληματική-δολοφονική διαχείρισή της, η πολιτική-οικονομική κρίση του καπιταλιστικού- ιμπεριαλιστικού συστήματος και η όξυνση της με αφορμή την πανδημία, οδήγησαν την εξαρτημένη άρχουσα τάξη και το πολιτικό προσωπικό της να οχυρωθούν γύρω από ένα Κράτος- Χωροφύλακα. Με ενίσχυση και δυνάμωμα των κατασταλτικών φασιστικών συμμοριών και εφαρμογή ενός δόγματος από την μία μεριά μηδενικής ανοχής απέναντι στις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας και από την άλλη μεριά με πλήρη κάλυψη της κατασταλτικής αυθαιρεσίας από τα πιο φασιστικά κομμάτια της δικαστικής εξουσίας και τα κανάλια των ολιγαρχών που ενισχύθηκαν με κρατικό χρήμα κλεμμένο από τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού για να καλύπτουν τα εγκλήματα των αστυνομικών μπουραντάδων που ως νόμιμος στρατός της πλουτοκρατίας περιφρουρούν κατασταλτικά και με βία τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και του Δυτικού Ιμπεριαλισμού στον τόπο μας. Ο νόμος για την περιστολή των διαδηλώσεων αποτέλεσε το πρώτο μήνυμα της κυβέρνησης πως θα χτυπήσει την μαζική εργατική- λαϊκή πάλη, δημιουργώντας ένα νομοθετικό όπλο για περαιτέρω τσάκισμα των ήδη διαλυμένων λαϊκών-δημοκρατικών ελευθεριών. Ο νόμος που φέρνει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια θέλει να απονεκρώσει τα όργανα πάλης της νεολαίας, τους φοιτητικούς συλλόγους, εκτελώντας πάγιες κατευθύνσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας που θέλουν να τσακίσουν τους αγώνες της νεολαίας, την σύνδεση της με την πάλη του λαού και της εργατικής τάξης για μισθό, δουλειά, ελευθερία, υγεία και ανεξαρτησία από τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Το αντεργατικό νομοσχέδιο, έρχεται για να στείλει το μήνυμα πως στην καπιταλιστική Ελλάδα του 21ου αιώνα, μιλάμε και με τυπικούς-θεσμικούς όρους για σκλαβιά για την εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία.
Σαν Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου» αξιολογούμε ως πολύ σημαντική την μάχη που η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία πρέπει να δώσουν απέναντι στο αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη. Να γεμίσουν οι δρόμοι με εργάτες, φτωχοδιάβολους, νεολαίους. Με πανεργατικό- παλλαϊκό μαχητικό αγώνα, με απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, δυναμική αντίσταση. Απέναντι στην απόπειρα κοινοβουλευτικής ενσωμάτωσης από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., να φουσκώσει το ποτάμι της αντίστασης, να συναντηθούμε μαζικά, οργανωμένα και μαχητικά στο δρόμο του αγώνα, να απαιτήσουμε την άμεση απόσυρση- ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Καλούμε την εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία σε πλατιά συμμετοχή στη απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση της Πέμπτης 10 Ιούνη στις 10:30 στα Χαυτεία, για να δυναμώσουμε το ποτάμι εναντίωσης στο αντεργατικό-αντιλαϊκό τερατούργημα που καταστρατηγεί τις, με αίμα βαμμένες, κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του λαού.
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΗΘΟΥΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΗΘΟΥΝ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ, ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ,ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ-ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
πηγή : email που λάβαμε στις 8 Ιουνίου 14h
Απεργία 10 Ιουνίου - Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και τα συνδικάτα
από ΟΡΜΑ
Την Πέμπτη 10 Ιουνίου απεργούμε όλες και όλοι για να μην περάσει το σαρωτικό αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, να αντεπιτεθούμε στην ακροδεξιά αντιμεταρρύθμιση, να ξηλώσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που δύο χρόνια στην εξουσία εξαπoλύει πόλεμο στην εργατική τάξη και καταργεί πολιτικά και εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα, το ένα μετά το άλλο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει στη βουλή ένα νομοσχέδιο για να χτυπήσει προτίστως τα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία για να αφοπλίσει τον τρόπο οργάνωσης και αντίστασης των εργατών στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, εν μέσω κρίσης και φτωχοποίησης, βάζει πλάτες στην εργοδοσία και το κεφάλαιο χαρίζοντας τους φθηνότερα εργατικά χέρια και περισσότερες δυνατότητες εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η ακροδεξιά αντεργατική πολιτική έρχεται ως συνέχεια νομοσχεδίων για την απαγόρευση διαδηλώσεων - συγκεντρώσεων, για την αποτροπή φοιτητικών συνελεύσεων και την κατάργηση του ασύλου.
Να ανασυγκροτηθούμε ενάντια στο βαθύτατα ταξικό και αντιδραστικό νομοσχέδιο που καταργεί την 8ωρη εργασία, αυξάνει τις υπερωρίες και μειώνει τις αποδοχές, εξαφανίζει τις ΣΣΕ, καταργεί την Κυριακάτικη αργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία, θεσπίζει την ψηφιακή καρτα εργασίας, μονιμοποιεί και επεκτείνει την τηλεργασία και την εντατικοποίηση της δουλειάς, υπονομεύει τα δικαιώματα της απεργίας και του συνδικαλισμού, ποινικοποιεί την απεργιακή φρουρά.
Να οργανώσουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα μας στη νέα πολιτική πραγματικότητα για να αποτελέσουν ξανά πολιορκητικό κριό της Αριστεράς για τις ταξικές μάχες. Πρέπει να σηκωθεί η σημαία της αδιάλλακτης αντιπαράθεσης με το αστικό μπλοκ και να χρησιμοποιηθεί κάθε σωματείο, κάθε στέκι, κάθε σύλλογος για αυτό το σκοπό. Καμία ταξική συναίνεση και ενάντια στην εθνική ενότητα με την κυβερνητική πολιτική. Κόντρα στις μεμψιμοιρίες και στην ηττοπάθεια μπορούμε να ανασυγκροτηθούμε νικηφόρα και να ξηλώσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ!
Όλοι και όλες την Πέμπτη 10 Ιουνίου στην απεργία 10.30πμ στα Χαυτεία.
Απεργία διαρκείας ως ότου αποσυρθεί ο νόμος Χατζηδάκη, όλοι και όλες απεργούμε στις 10 Ιούνη
Κάλεσμα της Κλαδικής Ένωσης Υγείας της Α.Π. Ροσινάντε στην απεργία της 10ης Ιουνίου στις 10.30 στα Χαυτεία
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με εμπροσθοφυλακή το σούπερ(μαν) φιλελεύθερο υπουργό των ιδιωτικοποιήσεων Χατζηδάκη φέρνει στη βουλή, μετά τη γνωστή διαδικασία της διαβούλευσης προκειμένου να επικυρώνεται η επίφαση του κοινού συμφέροντος και της διακυβέρνησης από την κοινωνία, ένα ακόμα νομοσχέδιο στα μέτρα των αναγκών του Κεφαλαίου την εποχή της πανδημίας, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα. Η αντιδραστικότητα και η ταξικότητά του ξεχειλίζουν σε κάθε γραμμή του.
Καταργείται ουσιαστικά το 8ωρο, επεκτείνεται η υπερωριακή εργασία, ελαστικοποιείται ο εργάσιμος χρόνος, επικυρώνεται η τηλεργασία και η ποιοτική μεταβολή που φέρει, δηλαδή του περιορισμού, πέραν του ελεύθερου χρόνου μέσω της συνεχούς διαθεσιμότητας, του ελεύθερου χώρου με την μετατροπή της κατοικίας σε χώρο δουλειάς. Μετατρέπει την ήδη υπολειτουργούσα επιθεώρηση εργασίας σε ανεξάρτητη λειτουργική αρχή, δηλαδή απεκδύεται το Κράτος το ρόλο του ως διαιτητή των ειρηνικών μορφών διευθέτησης των εργασιακών διαφορών προς χάρη της κοινωνίας των πολιτών (όσο κι αν φαντάζει αυτό καλό, είναι το ακριβώς αντίθετο, βοηθάει στην άσκηση της ωμής εξουσίας της εργοδοσίας επί των εργαζόμενων, χωρίς την επίφαση του ουδέτερου κράτους που έπρεπε τουλάχιστον να το παίζει τυπικά τέτοιο). Υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις προς επικύρωση των χειρότερων (συνήθως) επιχειρησιακών συμβάσεων, την στιγμή που στα πλαίσια των επιχειρησιακών σωματείων καθιερώνεται η ηλεκτρονική συμμετοχή σε συνελεύσεις και ψηφοφορίες, η υποχρεωτική καταγραφή της συνδικαλιστικής δράσης και των μελών, διαφορετικά δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα απεργίας και υπογραφής συμβάσεων (κανονικό φακέλωμα λοιπόν, αλλιώς δεν υπάρχει σωματείο και συνδικαλισμός). Οι απεργίες γίνονται ουσιαστικά παράνομες καθώς απαγορεύεται η παρεμπόδιση των απεργοσπαστών, οι απεργιακές φρουρές ή η ψυχολογική βία, η παρέμβαση μέλους που δεν ανήκει στην συνδικαλιστική οργάνωση και επηρεάσει το αποτέλεσμα αυτής (π.χ. ένας αγωνιστικός χαιρετισμός από άλλο σωματείο ή από δευτεροβάθμιο όργανο), αν δεν υπάρχουν οι δυνατότητες της εξ αποστάσεως συμμετοχής και ψήφισης από όποιο μέλος το επιθυμεί, ενώ απαγορεύεται το μοιράσματος ανακοινώσεων σε κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων. Επίσης η απεργία είναι παράνομη αν δεν τηρεί προσωπικό ασφαλείας (βιομηχανία και υπηρεσίες), που στην περίπτωση του δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτό πρέπει να φτάνει στο 33% των εργαζομένων. Με άλλα λόγια η απεργία χάνει τη δύναμή της να σταματά την παραγωγή, άρα το μέσο της για να νικήσει. Γεγονός που επισφραγίζεται από την αναστολή οποιασδήποτε απεργίας άμα ο εργοδότης ζητήσει τη διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου ενώπιον του Ο.ΜΕ.Δ. και για όσο διαρκεί ο διάλογος αυτός (δημοκρατικές καινοτομίες…). Τέλος ο Χατζηδάκης ανέφερε ότι αν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να προκηρυχθεί εκ νέου από άλλο σωματείο, δευτεροβάθμιο.
Επιπλέον, αν και αποσύρθηκε από το σχέδιο νόμου η μείωση της αποζημίωσης στο 10% και η απόδοσή της από τον εργοδότη 4 μήνες ή αργότερα μετά την απόλυση, καταργείται το δικαίωμα επαναπρόσληψης για σειρά περιπτώσεων, ακόμα και μετά από δικαστική απόφαση για παράνομη απόλυση, καθώς θεσπίζεται η εναλλακτική λύση για την εργοδοσία της απόδοσης πρόσθετης αποζημίωσης ίσης με 3 μηνιαίους μισθούς αντί της επαναπρόσληψης. Βαφτίζουν συνεργάτες με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών τους εργαζόμενους στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες τύπου wolt, με άλλα λόγια ατομικές συμβάσεις και μπλοκάκι. Επεκτείνεται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά κλάδους. Σ' αυτούς περιλαμβάνεται, ελέω πανδημίας, οι δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών και νοσηλευτικών υλικών, η παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Εδώ να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός εν μέσω πανδημίας διευκρίνισε ότι μπορούν να υπάρχει ένα εθνικό σύστημα υγείας, όμως αυτό δεν πρέπει να είναι δημόσιο, αλλά να έχει τη μορφή Σ.Δ.Ι.Τ..
Το εργατικό κίνημα πρέπει να σηκώσει το γάντι αυτής της πρόκλησης και αυτού του σχεδίου αλλαγής των όρων των εργασιακών σχέσεων, των όρων του κοινωνικού συμβολαίου. Η αναστολή της απεργίας 3 του Ιούνη μετά τον ελιγμό της ΓΣΕΕ ήταν μια υποχώρηση. Χρειάζεται άμεση απάντηση και κλιμάκωση μετά από μια 24ωρη απεργία που η ΓΣΕΕ τη θέλει ως άλλη μια φωτοβολίδα που γρήγορα θα σβήσει. Το υγειονομικό κίνημα βρέθηκε πολλές φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στις πρώτες γραμμές του εργατικού αγώνα απέναντι στις δολοφονικές, κατασταλτικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας από την ακροδεξιά κυβέρνηση. Αυτή η παρακαταθήκη μπορεί να εκφραστεί και να ζυμωθεί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα στο απεργιακό πεδίο και στο δρόμο.
Η Κλαδική Ένωση Υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε καλεί όλους και όλες τους υγειονομικούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να συμμετέχουν στην γενική απεργία στις 10 Ιούνη και σε όλες τις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις. Τους καλεί να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία τους στον απεργιακό αγώνα και όπου αυτά υπολείπονται των σημερινών αναγκών να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα.
ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ
ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΗ
Ο νόμος Χατζηδάκη με κεντρικό πυρήνα την οριστική ξεθεμελίωση του 8ωρου αλλά και με ένα σωρό άλλες διατάξεις που καταργούν και τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα που με σκληρούς αγώνες η εργατική τάξη είχε κερδίσει, είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα.
Μιλάμε για την αλυσίδα που έχει περαστεί στα πόδια των «από κάτω» από το κεφάλαιο που μετρά ήδη μια γεμάτη δεκαετία. Η βίαιη αναδιάρθρωση ως απάντηση στην καπιταλιστική κρίση σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας είναι η μόνιμη κατάσταση που ζούμε όλοι και όλες στην ελληνική κοινωνία.
Χωρίς να χρειαστεί να πλατειάζουμε γνωρίζουμε ότι η καπιταλιστική κρίση έφερε ανεργία, μισθούς ψίχουλα, συρρίκνωση επιδομάτων, αύξηση των ενοικίων, υποβάθμιση της παιδείας και της υγείας, εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, αύξηση εργατικών ατυχημάτων, συνεχή κρούσματα αυτοκτονιών στις λαϊκές συνοικίες, αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και ψυχοφαρμάκων από τη νεολαία, ενώ ο κοινωνικός κανιβαλισμός και η αντικοινωνική βία εμφανίστηκαν και αυτά στις εργατολαϊκές γειτονιές δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για το σύνολο του εργαζόμενου λαού.
Αυτή η βαρβαρότητα που ζούμε δεν μπορεί να λέγεται ζωή. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της γειτονιάς να οργανωθούν όπως και όπου μπορούν μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Είναι στο χέρι μας και ειδικότερα στο χέρι της νέας εργατικής βάρδιας, των νεαρών προλετάριων να σηκώσουν το ανάστημά τους και να αποσπάσουν με αγώνα ότι τους ανήκει. Όσο είμαστε σκυμμένοι, εξατομικευμένοι και ταπεινωμένοι, οι αστικές κυβερνήσεις, ως υπηρέτες των καπιταλιστών, δεν πρόκειται να αφήσουν πέτρα πάνω στη πέτρα των δικαιωμάτων.
Η οργάνωση σε ταξικά σωματεία και η συσπείρωση στο αντικαπιταλιστικό κίνημα είναι μονόδρομος για όλους και όλες, αν δεν θέλουμε να φτάσουμε στον 19ο αιώνα. Να μην αφήσουμε να κυριαρχήσει η ηττοπάθεια και η ανάθεση, να εμπιστευτούμε τη δύναμη μας και να αντεπιτεθούμε με αποφασιστικότητα.
Γείτονες εργαζόμενοι και άνεργοι ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε άλλο πέρα από τις αλυσίδες μας...
Την Πέμπτη 10/6 όλοι-όλες στην απεργία, στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Πρωτοβουλία κατοίκων Γκύζη για την ταξική αλληλεγγύη
Για επικοινωνία με την Πρωτοβουλία:
Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση Αθήνας καλεί την Πέμπτη 10/6 στις 10:30 στα Χαυτεία.
Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση Αθήνας καλεί την Πέμπτη 10/6 στις 10:30 στην απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία, ενάντια στο αντεργατικό- αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη.
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!
Όχι στη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης!
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση Αθήνας
Γενική Απεργία Πέμπτη 10/6, Καλέσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ενάντια στο κράτος, τα αφεντικά και το αντεργατικό- αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο
Έναν χρόνο τώρα, με το ξέσπασμα και την εξάπλωση της πανδημίας του covid-19, η διαχείρισή της σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναδείξει με τον πλέον προφανή τρόπο την εγκληματική φύση του κράτους και του καπιταλιστικού συστήματος. Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση έρχεται να υλοποιήσει με τους σκληρότερους όρους μια οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση που συνθλίβει τα κατώτερα στρώματα, φτωχοποιεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει ως πρωταρχική έγνοια τη μεγιστοποίηση του κέρδους των ισχυρών και τη διαφύλαξη των προνομίων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ.
Μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο εντάσσεται και το ελληνικό κράτος και η διαχείριση της πανδημίας από την ακροδεξιά-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχει υπάρξει καμιά μέριμνα για την ανθρώπινη ζωή και την περίθαλψη των χιλιάδων κρουσμάτων, με το σύστημα υγείας να έχει αφεθεί στις εντατικές προσπάθειες των εργαζόμενων και με τις ΜΕΘ να είναι ασφυκτικά γεμάτες. Παράλληλα, δεν έχει γίνει καμία επίταξη των ιδιωτικών κλινικών που διεκδικούν οι υγειονομικοί από την αρχή της πανδημίας, καθώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Την ίδια στιγμή η ανεργία γιγαντώνεται και το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων μολονότι κομμάτι της εργατικής τάξης είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους, οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς συνεχώς επιδεινώνονται και υποβαθμίζονται, ιδιαίτερα στα μεγάλα εργοστάσια, ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τα οποία μετακινούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της πανδημίας είναι ελάχιστα έναν χρόνο μετά. Την ώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης και υποχρεωτική τηλεργασία. Παράλληλα, η λίστα των εργατικών ‶ατυχημάτων" και θανάτων συνεχώς μεγαλώνει. Τον τελευταίο μήνα μόνο, συνέβησαν 2 εργοδοτικά εγκλήματα με αποτέλεσμα τον θάνατο 5 εργαζόμενων της ΔΕΗ (3 στην Εύβοια, 2 στην Κοζάνη).
Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση, μετά το νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων, τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο και τον νέο εκπαιδευτικό νόμο, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση και νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη συνδικαλιστική δράση το οποίο μάλιστα αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση του εργασιακού πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια κατάργησης του εργατικού ωραρίου του 8ώρου κι επιχειρεί να θεσμοθετήσει την (ήδη) απλήρωτη υπερωρία την οποία συμψηφίζει με άδειες και ρεπό. Ταυτόχρονα επιχειρείται η στοχοποίηση και ο περιορισμός των απεργιών και των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Κινήσεις που αποτελούν πάγια αιτήματα της άρχουσας τάξης εδώ και καιρό, με σκοπό να εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και να ξεριζώσουν κάθε μορφή αντίστασης που μπορεί να αναπτυχθεί στους χώρους δουλειάς.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται πως ο εργοδότης θα μπορεί "κατόπιν συνεννόησης" να απασχολεί δύο ώρες επιπλέον την ημέρα το προσωπικό και στη συνέχεια αυτές οι ώρες να συμψηφίζονται για το επόμενο αντίστοιχο διάστημα με μείωση ωραρίου ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας. Προσπαθεί έτσι να καθιερώσει τις ατομικές συμβάσεις για τις ώρες εργασίας του κάθε εργαζόμενου. Παράλληλα αυξάνεται το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ανά έτος. Μέχρι σήμερα το ανώτατο όριο είναι 48 ώρες ανά 6μηνο για εργαζομένους σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις και 120 ώρες ανά έτος στους υπόλοιπους κλάδους. Αυτό θα ισχύει και για την εργασία τις Κυριακές και φυσικά χωρίς μισθολογική προσαύξηση, που ίσχυε μέχρι πρότινος. Επομένως οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες θα δουλεύουν περισσότερες ώρες και θα έχουν μικρότερες αμοιβές. Το ελαστικό ωράριο σε συνδυασμό με την αύξηση του ορίου υπερωρίας θα μειώσει το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις εις βάρος των εργαζομένων, δηλαδή θα μειωθεί το εισόδημά τους. Το νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή που καταπατά το 8ωρο, επιχειρεί την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και ακυρώνει το δικαίωμα στην απεργία. Αυτό στην πράξη πραγματοποιείται με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την αύξηση στο 40% του προσωπικού ασφαλείας, το δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ και την απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης της εισόδου του εργασιακού χώρου. Αναιρεί λοιπόν θεμελιώδεις συνδικαλιστικές ελευθερίες μέσω της στοχοποίησης των απεργιών και των εργατικών και συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων αλλά και εργαζόμενων που αντιστέκονται, με πρόσφατα παραδείγματα τις εκδικητικές απολύσεις των υγειονομικών που αγωνίζονται καθημερινά.
Είναι φανερό πως ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται να καταπνίξει κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση καθώς και να στοχοποιήσει τον κόσμο του αγώνα και τις αντιστάσεις που οργανώνονται από τα κάτω, τις απεργίες των σωματείων βάσης, τις ταξικές πρωτοβουλίες, τις κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων και συλλογικών οργανώσεων. Η μόνη πραγματική προοπτική για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια είναι η κοινωνική, πολιτική και ταξική οργάνωσή μας. Με σωματεία βάσης, εργατικά συμβούλια, ακηδεμόνευτα, αδιαμεσολάβητα, οριζόντια και αντι-ιεραρχικά σχήματα, από κοινού φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, να δώσουμε στους χώρους εργασίας, τα σχολεία, τις σχολές, στις γειτονιές και τους δρόμους τη μάχη του ταξικού και κοινωνικού αγώνα. Η λύση βρίσκεται πάντα στον δρόμο του αγώνα, για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση, απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.
Ενάντια στην μισθωτή σκλαβιά, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή
προτάσσουμε την ταξική αλληλεγγύη, υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.
Ακηδεμόνευτοι, αδιαμεσολάβητοι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες μέχρι την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.
Αθήνα:
Τρίτη 8/6, Συγκέντρωση- Παρέμβαση 18.00, Πλ. Κοραή -απέναντι από το υπ. εργασίας-
Πέμπτη 10/6, Απεργιακή Συγκέντρωση 10.30, Χαυτεία
Θεσσαλονίκη:
Πέμπτη 10/06, Απεργιακή Συγκέντρωση 10:30, Καμάρα
Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων
[Αθήνα] Όλες και όλοι στην πορεία στις 10/6. Απεργίες - συγκρούσεις - διαδηλώσεις
από Αναρχικές συλλογικότητες, στέκια, συντρόφισσες-οι
Ενάντια στην αντεργατική μεταρρύθμιση
Να περάσουμε από τη διεκδίκηση στην επαναστατική προοπτική
ΑΠΕΡΓΙΕΣ - ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 10/6
Στηρίζουμε τα απεργειακά καλέσματα στα Χαυτεία
Πανεργατική απεργία 10 Ιουνίου.
Όλοι-ες στην πανεργατική Απεργία Πέμπτη 10 Ιούνη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Αθήνα, Χαυτεία, ώρα 10.30 π.μ. / Θεσσαλονίκη, Καμάρα, 10.30 π.μ.
και σε πολλές ακόμα πόλεις.
Η απεργία αυτή θα είναι μια μάχη των ίδιων των εργατών και όχι των γραφειοκρατών και «πραξικοπηματιών» κατά των απεργιών, της ΓΣΕΕ και των Παναγόπουλων και Σία, θα είναι ένας αποφασιστικός σταθμός στον αγώνα για να ανατραπεί και να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων η καρμανιόλα των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Δείτε για το κάλεσμα της Απεργίας:
https://narnet.gr/articles/πανεργατική-απεργί…
Γενική απεργία 10/6/2021
Όλες και όλοι στους δρόμους - Όλοι και όλες στην απεργία!
Το νομοσχέδιο «Χατζηδάκη» που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή είναι μια νέα σφοδρή, αντεργατική επίθεση στην τάξη μας με στόχο να εφαρμόσει όσα εδώ και χρόνια ονειρεύεται το Κεφάλαιο προκειμένου να αυξήσει κι άλλο τα κέρδη του και να αλυσοδέσει τους εργαζόμενους ώστε να δουλεύουμε χωρίς φωνή, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με μισθούς πείνας.
Ενδεικτικά οι βασικές αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου :
• Κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω ατομικών συμβάσεων. Οι επιπλέον ώρες δε θα αμείβονται, αλλά δήθεν θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό ή μειωμένες ώρες. Το οποίο σημαίνει ότι θα δουλεύουμε όποτε, όπου, όταν και όσο συμφέρει το κεφάλαιο, ενώ θα βρισκόμαστε σε συνεχή εκβιασμό.
• Περαιτέρω καταργήση της Κυριακάτικης Αργίας σε επιπλέον κλάδους (courier, αποθήκες και logistics, υγειονομικών και φαρμακευτικών υλικών, πληροφορική, τηλεφωνικά κέντρα, data centers, βιομηχανία σκυροδέματος, εξορυκτικές δραστηριότητες κ.ά.).
• Αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών ετησίως σε 150 ώρες με ταυτόχρονη μείωση έως 20% της προσαύξησης στην αξία τους, οδηγώντας σε μείωση των απολαβών.
• Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλε-εργασίας χωρίς εργατικά δικαιώματα που αυξάνει την εντατικοποίηση και σβήνει τα όρια εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
• Απλοποίηση & διευκόλυνση των απολύσεων για τους εργοδότες καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να καταβάλλουν την προβλεπόμενη αποζημίωση μέχρι και τέσσερις μήνες αργότερα. Το διευθυντικό «δικαίωμα» της απόλυσης δεν θα αναιρείται πλέον ούτε από τα δικαστήρια καθώς καταργείται ουσιαστικά η δυνατότητα νομικής διεκδίκησης της επαναπρόσληψης με καταβολή μικρής επιπλέον αποζημίωσης, δίνοντας στην εργοδοσία πλήρη ελευθερία και ασυλία για να απολύει όποιον αντιδράσει, ατομικά ή συλλογικά.
• Περαιτέρω υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αντίστοιχα προώθηση των ατομικών συμφωνητικών.
• Κατάργηση του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) με περαιτέρω υποβάθμισή του και μετατροπή του σε «Ανεξάρτητη Αρχή», ώστε καμιά κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αφήνοντας την εργοδοτική ασυδοσία να ξεσαλώσει σε χώρους δουλειάς και εργοτάξια, την ώρα που τα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνονται.
• Νέο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση με ηλεκτρονικό φακέλωμα, ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την απεργία. Ταυτόχρονα επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία θα «ελέγχεται» από κράτος και εργοδότες.
Είναι επιτακτική ανάγκη, ειδικά σήμερα, να απαντήσουμε στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά. Δε θα σηκώσουμε και αυτή τη κρίση στις πλάτες μας για να σωθεί το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός. Να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας.
Καμία σκέψη για κατάργηση του εργασιακού 8ωρου.
Καμία αναδιάρθρωση στην εργασία με στόχο την περαιτέρω εντατικοποίηση και καταπίεση στους χώρους εργασίας και τις ζωές μας.
Όλες και όλοι την Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 10:30 στα Χαυτεία (Ομόνοια)
Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος
Pasamontaña
Κάλεσμα για την απεργία της 10ης Ιούνη / Όλοι/Όλες στους δρόμους
Όλοι και όλες την Πέμπτη 10.30 π.μ Χαυτεία
Στηρίζουμε τα απεργιακά καλέσματα - Συμμετέχουμε στην απεργιακή διαδήλωση
"Τα συμφέροντα μας ποτέ δεν ήταν κοινά. Εμείς είμαστε αυτοί/ες που σακατευόμαστε σε εργατικά ατυχήματα, που είμαστε αναγκασμένοι/ες, να ζούμε με τα ψίχουλα που μας πετάνε, που ζούμε μέσα στο άγχος και την επισφάλεια. Αυτοί είναι που μας εκμεταλλεύονται, που ζούνε μέσα στα πλούτη και τις ανέσεις, που εκπροσωπούν ένα βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα.
Ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο είναι ταυτόχρονα και αγώνας ενάντια στα οικονομικά αφεντικά και το πολιτικό προσωπικό («δεξιό» και «αριστερό»). Ένας αγώνας ο οποίος θα είναι μαχητικός και ολομέτωπος, όπως ολομέτωπη είναι και η επίθεση που έχουν εξαπολύσει κράτος και κεφάλαιο απέναντι στους φτωχούς, τις άνεργες, τους μετανάστες, όλους εμάς τους καταπιεσμένους και τις καταπιεσμένες.
Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε όλο τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους της οργής, να στηρίξει μαζικά τους ακηδεμόνευτους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες, να γυρίσει την πλάτη στις ξεπουλημένες εργοδοτικές - συνδικαλιστικές ηγεσίες, να οργανώσει την αντεπίθεση του με όλα τα μέσα."
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ- ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ-ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
Συντονισμός ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο
Τα ρεπό δεν τρώγονται, η τέχνη δεν τρώγεται, κι εμείς χορτάσαμε καταστολή - Όλοι κι όλες στην απεργία 10 Ιουνίου!
Ανακοίνωση της Κλαδικής Τεχνών & Θεαμάτων για την απεργία 10 Ιουνίου και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Θα τα κάψω τα ρημάδια τα ρεπό μου
Ούτε 100 χρόνια δεν κλείσαμε από την κατάκτηση του 8ωρου κι η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να ξεγράψει αγώνες ολόκληρων δεκαετιών εν μία νυκτί. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δίνει την «ελευθερία» σε κάθε εργαζόμενο/-η να δουλέψει υπερωρίες, αλλά αντί να πληρωθεί με την κατάλληλη προσαύξηση, να τα πάρει σε ρεπό. Σα να λέμε 10ωρο για 4 μέρες. Άντε, και με την έξτρα μέρα ρεπό, θα μπορούμε να βρούμε κάνα μεροκάματο αλλού ίσως. Θα το χρειαστούμε στη νέα οικονομική κρίση. Παράλληλα, μετατρέπει την επιθεώρηση εργασίας σε ένα τελείως φιλοεργοδοτικό θεσμό, καταπατάει συνδικαλιστικές ελευθερίες, και καταστρέφει τα σωματεία.
Είχαμε εμείς ποτέ 8ωρο;
Είτε δουλεύουμε στο «δημιουργικό» κομμάτι, είτε στο «τεχνικό», οι εργαζόμενοι/-ες στον πολιτισμό δεν έχουμε ποτέ σταθερό ωράριο. Φαινομενικά, όταν το στάνταρ είναι τα 4ωρα ή τα 12ωρα, μάλλον το νομοσχέδιο δεν μας αγγίζει. Κι όμως, το ότι η ενδεχόμενη υπερεργασία μας μπορεί να μεταφραστεί σε αέρα κοπανιστό μας αφορά άμεσα. Όντας σε έναν κλάδο που η υποδηλωμένη εργασία και τα μαύρα είναι κανόνας, μάλλον πρόκειται να χτυπηθούμε έντονα. Το 4ωρο μπορεί να γίνει εύκολα 8ωρο στην πράξη -αλλά όχι στα λεφτά- χάρη στις υπερωρίες-ρεπό. Κάθε φορά που θα φτάνουμε τα σώματά μας στο όριο, και τα αφεντικά μας θα μάς λένε «να κάτσουμε λίγο ακόμα να βγει η πρόβα» ή «να προλάβουμε σήμερα όλο το γύρισμα», θα μας ανταμείβουν με ρεπό. Μιλάμε για ένα τελείως νέο καθεστώς όπου ολόκληρα έργα θα μπορούν να απαρτίζονται από ημι-απασχολούμενους/ες στα χαρτιά, που βγάζουν δουλειά σα να εργάζονται κανονικά (γιατί αυτό θα κάνουν), και παράλληλα να μην υπάρχει ούτε αδήλωτη υπερωρία. Ούτε καν ένα δέλεαρ για να πούμε ότι «χαλάλι ας κουραστούμε σήμερα για λίγα παραπάνω λεφτά». Πλέον θα κουραζόμαστε απλά για να κρατήσουμε την θέση μας. Οι ηθοποιοί έχουν «εκπαιδευθεί» πια στις απλήρωτες πρόβες τα τελευταία 10 χρόνια. Αν το ν/σ αυτό για τεχνικούς σημαίνει απλήρωτες υπερωρίες, για ηθοποιούς σημαίνει κι άλλος αέρας κοπανιστός για εξαντλητικά ωράρια. Εν ολίγοις, αντί να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την ηθοποιό σαν εργαζόμενη, θέλουν να μας κάνουν κι εμάς ηθοποιούς.
Ζητάνε να πληρώσουμε την κρίση τους
Λόγω των νέων μέσων, της ψηφιακής επανάστασης δηλαδή, και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η μηχανή του κιμά ζητάει ξανά κρέας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εσωτερική μάχη του κεφαλαίου, ένα ξαναμοίρασμα της γης. Τώρα τα ηνία θα έχουν το Facebook, η Amazon, το Netflix, το efood, η Microsoft, οι στοιχηματικές, τα airbnb, η «gig economy» τύπου Wolt και Uber, και γενικά όλος ο τριτογενής ιδιωτικός τομέας από την υγεία μέχρι την εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο που ενώ πολλές επιχειρήσεις κλείσανε, κι ενώ υπήρχε πτώση του ΑΕΠ, πολλές άλλες βρήκανε πρόσφορο έδαφος στη νέα εποχή και ειδικά λόγω της κατάστασης του lockdown. Προφανώς, οι κεφαλαιούχοι δεν θέλουν με τίποτα να χάσουν λίγα από τα κέρδη τους, οπότε ζητάνε να μπούνε στην μηχανή του κιμά τα κατώτερα στρώματα. Και στον δικό μας κλάδο είδαμε τα live stream να πετυχαίνουν στην Στέγη και να πλουτίζουν την Viva, ενώ παράλληλα κοβόντουσαν πρόστιμα σε μουσικούς του δρόμου και το μέλλον είναι τελείως αβέβαιο για τις ζωντανές εμφανίσεις σε κλειστούς χώρους.
Φοβούνται τον συνδικαλισμό
Το ν/σ είναι ένα δώρο από το κράτος για το κεφάλαιο. Τώρα πια, τα σωματεία θα πρέπει να φακελώνουν όλα τα μέλη, να μοιράζονται τις λίστες με το κράτος, και να κάνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες εξ αποστάσεως για να θεωρηθεί έγκυρη μια απόφαση τους για απεργία. Το μοίρασμα φυλλαδίων σε εργασιακούς χώρους θα επιτρέπεται μόνο όπου και αν εγκρίνει το αφεντικό. Δίνεται παραπάνω δύναμη στα επιχειρησιακά σωματεία, τα οποία είναι και πιο εύκολο να περάσουν στη σφαίρα επιρροής της εργοδοσίας. Σκοπός είναι να εκτοπίσουν την οργάνωση του κλάδου και να διασπάσουν τους αγώνες μας σε μικρά κομμάτια. Η δε επιθεώρηση εργασίας γίνεται τσιράκι της εργοδοσίας, καθώς οι έλεγχοι θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αφού θα απαγορεύεται να παρευρίσκονται μέλη από τα σωματεία. Τέλος, ακόμα κι αν αποδειχτεί δικαστικά ότι μια απόλυση ήταν εκδικητική, η επιχείρηση δεν υποχρεούται να ξαναπροσλάβει τον/την απολυμένο/-η.
Ένα χρόνο τώρα μαζικοποιούμαστε
Ο κλάδος του πολιτισμού είδε φέτος πολύ κόσμο να συρρέει στα σωματεία, να βγαίνει στο δρόμο να διεκδικήσει, και να κερδίζει. Είδαμε, εν μέσω πανδημίας, μαζικές συνελεύσεις που χρόνια είχαν να γίνουν. Υπάρχει μια κλιμάκωση που δεν πρέπει να σταματήσει με τίποτα. Το κράτος όμως θέλει να βάλει φρένο και σε εμάς και σε όλο τον συνδικαλισμό, εν όψει της νέας οικονομικής κρίσης που ήρθε.
Βάζουμε μπροστά όχι μόνο τα εργατικά συμφέροντα, αλλά και έναν νέο πολιτισμό. Κόντρα στην χιπστερική Στέγη Ωνάση που ξεπλένει εφοπλιστές ξεζουμίζοντας την εναλλακτική σκηνή, κόντρα στην συντηρητική τηλεόραση που ελέγχουν οι μαφιόζοι της χώρας, κόντρα στα κυκλώματα του θεάτρου, και την ανακύκλωση που κάνει το κεφάλαιο στην τέχνη. Δεν θέλουμε απλά καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά να έχουμε και λόγο πάνω στο τι παράγουμε και να διασπείρουμε την ελευθεριακή μας κουλτούρα με κάθε τρόπο. Τα προτάγματά μας δεν χωράνε καν στην σημερινή βιομηχανία του θεάματος. Το να ακυρώσουμε το ν/σ Χατζηδάκη είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει προκειμένου να φτάσουμε να δημιουργούμε τέχνη από εμάς για εμάς. Ας είναι κάθε ταξικός αγώνας αφορμή να ενώσουμε τον κλάδο μας κι ας κάνουμε κάθε μας συνάντηση αφορμή για νέους αγώνες.
Καλούμε όλο τον κόσμο να απεργήσει την Πέμπτη 10 Ιουνίου και να κατέβει στην πορεία! Ραντεβού 10:30 στα Χαυτεία.
- Κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα του εργατικού κινήματος!
- Να παράξουμε δικό μας πολιτισμό και με τους δικούς μας όρους!
- Να μην αφήσουμε τον συνδικαλισμό στα χέρια της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών συμφερόντων!
- Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας!
Κλαδική Τεχνών & Θεαμάτων Α.Π.Ρ.
Κάλεσμα στήριξης των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 10/6
Ταξική αντίσταση ενάντια στον νέο εργασιακό μεσαίωνα!
Η πανδημία του Covid-19 λειτούργησε ως επιταχυντής της δομικής κρίσης του καπιταλισμού, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους, προλεταριοποίησε σημαντική μερίδα των μεσαίων στρωμάτων και αύξησε τη συσσώρευση πλούτου για το μεγάλο κεφάλαιο. Το χτύπημα που ετοιμάζει τώρα η κυβέρνηση στην εργατική τάξη δεν έχει προηγούμενο. Θα μας βρουν, όμως, πεισματικά απέναντί τους, γιατί η ταξική πάλη δεν αναστέλλεται. Δε θα επιτρέψουμε να αρθούν κατακτήσεις για τις οποίες μόχθησαν και έδωσαν τη ζωή τους άνθρωποι της τάξης μας.
Μέσα σ' όλο αυτό το διάστημα τo κράτος απέδειξε για ακόμα μια φορά πως μεριμνά για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, η βαθμιαία ιδιωτικοποίηση της υγείας, η κερδοσκοπία και ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχανιών κόστισαν τις ζωές πολλών φτωχών ανθρώπων που αποκλείονται καθημερινά λόγω της ταξικής τους θέσης από παροχές που θα όφειλαν να είναι δημόσιες, δωρεάν και ελεύθερες στην πρόσβαση για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλους. Η κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε ως προτεραιότητα της πολιτικής της τη διάσωση και την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, κάνοντας τα θελήματα των ιδιοκτητών μεγάλων κλινικών και των αφεντικών της τουριστικής βιομηχανίας. Μπούκωσε στο χρήμα τα καθεστωτικά ΜΜΕ, για να προπαγανδίζουν ασταμάτητα το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να γλείφουν την κυβέρνηση και τα στελέχη της, προκειμένου να συσκοτίσουν τις εγκληματικές ευθύνες της βαθύτατα ταξικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, να χειραγωγήσουν και να ενοχοποιήσουν την κοινωνία. Επιπλέον, δαπάνησε μεγάλο τμήμα του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού σε εξοπλιστικές δαπάνες που βαθαίνουν περαιτέρω την εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στις πολεμικές προετοιμασίες, ενώ στο εσωτερικό δρομολογήθηκαν κατά προτεραιότητα προσλήψεις αστυνομικών και ΕΠΟΠ, αναβάθμιση και επέκταση του εξοπλισμού της αστυνομίας. Θέτοντας την κοινωνία στον πάγο με τα ασυνάρτητα από υγειονομική σκοπιά lockdown, την ώρα που ο κόσμος καθημερινά συνωστίζεται, ελλείψει υποδομών και μέτρων ασφαλείας, στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, η κυβέρνηση έδωσε το ελεύθερο στους μπάτσους να κάνουν ό,τι γουστάρουν, με αποτέλεσμα τη ραγδαία όξυνση της αστυνομικής καταστολής και τη διαμόρφωση ενός κλίματος κρατικής τρομοκρατίας στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ισχυρού αστυνομικού κράτους.
Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσω της πλήρους απονέκρωσης της κοινωνικής ζωής και της περιστολής των αντίστοιχων ελευθεριών, να προχωρήσει στην ψήφιση αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων, θεωρώντας πως δε θα συναντήσει αντίσταση. Είχε το θράσος να εκμεταλλευτεί καιροσκοπικά την πανδημία και εν τέλει να λασπολογεί εις βάρος όσων αντιστέκονταν στην υποτίμηση της υγείας, της εργασίας, των ζωών μας. Συνάντησε, όμως, μαζική κοινωνική αντίσταση στο εκπαιδευτικό μέτωπο, στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και στις διαδηλώσεις στις γειτονιές και τις πλατείες, γι' αυτό και αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί εν πολλοίς, επικεντρώνοντας την προσοχή της στο επικείμενο κερδοφόρο και χωρίς κάποιον σοβαρό υγειονομικό σχεδιασμό άνοιγμα του τουρισμού και στις πιθανές προσεχείς πρόωρες εκλογές.
Επόμενο βήμα της επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση ενάντια στην κοινωνική βάση είναι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, δια της οποίας αποσκοπεί να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έρχεται να θέσει τέλος στην 8ωρη εργασία, την οποία κατέκτησε η εργατική τάξη με αιματηρούς και μακρόχρονους αγώνες. Πλέον, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα, όταν κρίνουν ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους ακόμα και 10ωρα έχοντας την αντίστοιχη νομική κάλυψη του κράτους. Οι έξτρα ώρες εργασίας υποτίθεται ότι θα επιστρέφονται στους εργαζόμενους εν είδει άδειας ή με μείωση ωρών εργασίας άλλες μέρες, κάτι που δεν μπορούν να το εγγυηθούν φυσικά η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι απολύσεις, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν μεροκάματο. Πλέον, προβλέπεται η εργάσιμη εβδομάδα των 30-50 ωρών με τον συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης εργασίας. Οι νόμιμες υπερωρίες αυξάνονται από τις 120 στις 150 ώρες και η εκάστοτε επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να διευθετεί τον χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της, ξεζουμίζοντας έτσι τους εργαζόμενους, που θα αποστερούνται τις προσαυξήσεις λόγω υπερωριών. Η εργασία τις Κυριακές προβλέπεται να επεκταθεί και σε νέους κλάδους πέραν του εμπορίου (βλ. μεταφορικές, πληροφορική, logistics, data center, τηλεφωνικά κέντρα, ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου, παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος). Κατόπιν άδειας ΣΕΠΕ θα επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία και σε ορισμένους ακόμα κλάδους (βλ. εξεταστικά κέντρα, εξυπηρέτηση εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, συντήρηση σχολικών κτηρίων, προσαρμογή και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων). Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας θα γίνουν πλέον καθεστώς, επιχειρώντας να αφήσουν μόνους και ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους μπροστά στην πίεση των αφεντικών. Ο ταξικός συνδικαλισμός στοχοποιείται, οι συνδικαλιστές φακελώνονται, ορίζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών, όπου προβλέπεται η λειτουργία προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό 40%, το δικαίωμα του εργοδότη για λοκ-αουτ και η απαγόρευση κατάληψης ή αποκλεισμού του εργασιακού χώρου. Τέλος, εδραιώνεται η τηλεργασία και η εργασία μέσω πλατφορμών, που συνεπάγονται την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει αυτόν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα ως εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου εργατικού δικαίου της Ελλάδας και ως αναγκαία συμπόρευση των εγχώριων εργασιακών σχέσεων με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Αυτά τα παραμύθια προσπαθεί να μας πουλήσει με κυνικό τρόπο, για να αποσπάσει τη διαταξική συναίνεση και την κοινωνική ειρήνη. Γι' αυτό πρέπει να δοθούν άμεσα ηχηρές απαντήσεις από την εργατική τάξη, τα σωματεία και τις πρωτοβουλίες της. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, η στήριξη των προσεχών απεργιακών κινητοποιήσεων στις 10/6 με μαζικούς και δυναμικούς όρους.
Η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπεράσπιση των ταξικών τους συμφερόντων. Να ενδυναμώσουμε, λοιπόν, τον ακηδεμόνευτο ταξικό συνδικαλισμό και να τον καταστήσουμε όχημα για την αναγκαία συσπείρωση και αντεπίθεση των εργαζομένων.
Να οργανώσουμε την πάλη μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αμοιβές και παροχές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Να μην επιτρέψουμε να βάλει το κράτος την ταφόπλακα στις κατακτήσεις μας και στα μέσα του αγώνα μας. Η συνειδητοποίηση των ταξικών μας συμφερόντων, του ταξικού μας εχθρού και η μεταξύ μας αλληλεγγύη να γίνουν οι κινητήριες δυνάμεις που θα σημάνουν την ανασυγκρότηση των ταξικών αντιστάσεων και τη μετωπική μας σύγκρουση με το κράτος και το κεφάλαιο. Μόνο με τις ίδιες μας τις δυνάμεις μπορούμε να αποτρέψουμε τη βάρβαρη επίθεση που μεθοδεύουν συντονισμένα κράτος και κεφάλαιο. Δεν έχουμε αυταπάτες περί μεταρρύθμισης ενός δομικά άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος, ούτε εμπιστευόμαστε τους εργατικούς μας αγώνες στον γραφειοκρατικό και υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!
Καλούμε σε στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο την Πέμπτη 10 Ιουνίου:
-Αθήνα: 10:30 στα Χαυτεία.
-Θεσσαλονίκη: 10:30 στην Καμάρα. Στηρίζουμε το μπλοκ της Συνέλευσης ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.
ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ, ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: anar chist-fe deration@riseup. net
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 10 ΙΟΥΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ'ΤΟ 8ΩΡΟ
Τις προηγούμενες ημέρες κατατέθηκε στη βουλή το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ήδη προαναγγείλει και ετοιμάσει από τον Οκτώβριο, ενώ η ψήφισή του αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Πιάνοντας το νήμα από τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, η τωρινή νεοφιλελεύθερη - ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, θέλει να ψηφίσει μια πληθώρα αντικοινωνικών μέτρων που
θα πλήξει την εργατική τάξη, στοχεύοντας στην πλήρη υποτίμηση της εργασίας και την εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης.
Με την μετατροπή του 8ωρου σε 10ωρο εργασίας, καταργεί το θεσμοθετημένο εργασιακό πλαίσιο και δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά να ορίσουν οι ίδιοι το ωράριο μας, προσθέτοντας υπερωρίες σε καθημερινή βάση, τις οποίες δεν θα αμειβόμαστε. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των υπερωριών η οποία σταδιακά θα καθιερωθεί σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, δεν συνεπάγεται την αύξηση του ημερομίσθιου. Και αυτό γιατί ο εργαζόμενος θα αμείβεται όχι μισθολογικά αλλά σε ρεπό και άδειες εντός εξαμήνου. Παράλληλα, η καταμέτρηση του ωραρίου θα γίνεται μέσω ψηφιακής κάρτας, που θα ισχύσει σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Η τηλεργασία θα εφαρμοστεί πλέον ως συστηματική μορφή εργασίας, με τους εργαζομένους να δουλεύουν σε αμφίβολο καθεστώς, χωρίς εξασφαλισμένους όρους και συνθήκες εργασίας, ενώ είναι γνωστό ότι ως επί το πλείστον αναγκάζονται να δουλέψουν παρέχοντας το δικό τους εξοπλισμό. Το νέο νομοσχέδιο θα επιφέρει επίσης και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Και ενώ ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει όρους για τον περιορισμό κήρυξης απεργίας, η ΝΔ ισοπεδώνει το δικαίωμα στην απεργία με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή της να γίνεται μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Με τη δημιουργία συνδικαλιστικού μητρώου, με άλλα λόγια με το φακέλωμα συνδικαλιστών, στοχεύει στον εκφοβισμό και την αποτροπή των εργαζομένων από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Καθόλου έκπληξη δεν μας προκαλεί η εργασιακή αναδιάρθρωση που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ουδεμία σχέση έχει με την ευημερία της κοινωνίας. Το τελευταίο χρόνο άλλωστε, έχει αποδειχθεί περίτρανα αφήνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας στην πλήρη κατάρρευσή του ξεπερνώντας, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα, τους 10.000 νεκρούς. Είτε αφορά την υγεία, είτε την παιδεία, τον πολιτισμό και την εργασία ο στόχος είναι ένας: στήριξη του ιδιωτικού κεφαλαίου, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εργολάβων, των τραπεζιτών, των media. Κι ενώ ήδη μετράμε τους νεκρούς από τις εργατικές δολοφονίες στα κάτεργα εργασίας, έρχεται να προστεθεί το νομοσχέδιο που καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο.
Πάνω από έναν αιώνα πριν, την 1η του Μάη του 1886 στο Σικάγο, οι εργάτες εξεγέρθηκαν και διεκδίκησαν μαζικά πληρώνοντας με το ίδιο τους το αίμα την θεσμοθέτηση του οχταώρου, με βασικό αίτημα το «8ώρες δουλειά, 8ώρες ανάπαυση, 8ώρες ελεύθερου χρόνου». Διεκδικήσεις, λοιπόν, που κερδήθηκαν με αίμα έρχονται να κάνουν πολλά βήματα πίσω με το περαιτέρω τσάκισμα των εργατικών μας δικαιωμάτων μέσω του νέου νομοσχεδίου Χατζηδάκη και με βάση τις επιταγές του ΣΕΒ , των διάφορων μεγαλοεπιχειρηματιών( που βγήκαν κερδισμένοι με πολλά δις εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής - οικονομικής κρίσης), των τραπεζών και του διεθνούς κεφαλαίου.
Και αυτό που τώρα μας λένε οι κυβερνώντες είναι ότι ψηφίζεται για χάρη των εργαζομένων, «για να είναι πιο ευέλικτοι στην προσαρμογή του ωραρίου τους». Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος είναι σε ίση θέση στην παραγωγική αλυσίδα με τον εργοδότη του; Πως γίνεται να διαπραγματεύεται ή να διεκδικεί ένας εργαζόμενος καλύτερες συνθήκες εργασίας υπό την απειλή της απόλυσης, όταν έχει ατομική σύμβαση και είναι πλήρως αποδυναμωμένος; Οι αφηγήσεις της κυβέρνησης για το καλό των εργαζομένων ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα προετοιμάζοντας τον νέο εργασιακό μεσαίωνα με ελαστικά ωράρια, μισθούς ψίχουλα και νομιμοποίηση της «μαύρης» εργασίας.
Βρισκόμαστε ήδη μέσω μιας οικονομικής κρίσης εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που πιστά ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Καλούμαστε να δουλέψουμε παραπάνω για να βάλουμε πλάτη στα αφεντικά, να συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος μας κι εμείς με το ζόρι να επιβιώνουμε με επιδόματα αναστολών, τηλεργασία ή συμπληρώνοντας τη μακρά λίστα των ανέργων. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο θα ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει και να διαιωνίσει ένα βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα προκειμένου η ίδια να μπορέσει να επιβιώσει. Εφαρμόζοντας μέτρα ελέγχου και πειθάρχησης για να μας κλείσει σπίτια μας - κουνώντας μας παράλληλα το δάχτυλο περί ατομικής μας ευθύνης- ενώ , ανοίγει την αγορά εν μέσω της τουριστικής περιόδου αδιαφορώντας για τις υγειονομικές επιπτώσεις. Προετοιμάζει ένα εργασιακό νομοσχέδιο έκτρωμα για να δουλεύουμε 10ωρα με μισθούς πείνας, χωρίς να μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για να θρέψει το κεφάλαιο. Και στην ουσία αυτό για το οποίο καλούμαστε να πράξουμε τώρα είναι αν θα αφήσουμε να μας πάρουν ό,τι έχει με αγώνα κερδηθεί στο σήμερα. Αν θα αφήσουμε να μας επιβάλλουν χειρότερες συνθήκες ή θα αντισταθούμε από κοινού και αδιαμεσολάβητα. Να ξαναπιάσουμε το νήμα της ταξικής Πρωτομαγιάς, μιας ημέρας ορόσημο για την εργατική τάξη και να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο.
ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Πέμπτη 10 Ιουνίου, 10.30 π.μ. Χαυτεία
Ομάδα ΑΔΡΑΣΤΕΙΑ
Μασόβκα: Κάλεσμα στην απεργιακή διαδήλωση στα Χαυτεία 10/6 - 10.30
Αύριο όλοι οι δρόμοι μας οδηγούν στα Χαυτεία. Να ακυρώσουμε στον δρόμο το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Να στήσουμε ανάχωμα σε άλλη μια επίθεση περιστολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων της βάσης.
Καλούμε στην απεργιακή διαδήλωση στα Χαυτεία 10/6 στις 10.30.
Οι 8 ώρες ήταν ήδη πολλές.
Χωρίς εσένα, γρανάζι δεν γυρνά...
Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα
Απεργία Πέμπτη 10 Ιούνη, 10:30, Χαυτεία
Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού καλεί σε απεργία, την Πέμπτη 10 Ιούνη 2021, στις 10:30, στα Χαυτεία. Στα πλαίσια προπαγάνδισης της απεργίας, κρεμαστήκαν πανό σε Φωκίωνος Νέγρη (Κυψέλη), πλατεία Βαρνάβα (Παγκράτι) και πλατεία Άι Γιάννη (Αγία Παρασκευή).
Ρουβίκωνας: 10 Ιούνη, κανένας/μία για δουλειά. Κανένας/μία στο σπίτι του, όλοι/ες στο δρόμο
από Ρουβίκωνας
https://rouvikonas.gr/archives/5059 10 Ιούνη, συγκέντρωση 10:30 Χαυτεία
Μέσα στο μήνα κατατίθεται το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ολοκληρώνει έναν κύκλο δεκαετιών αποσάθρωσης των εργατικών δικαιωμάτων. Βήμα βήμα, από τα ελαστικά ωράρια και τις «ευέλικτες μορφές εργασίας» φτάνουμε στον κεντρικό στόχο του κεφάλαιου, την κατάργηση του 8ωρου και την παράδοση της καθημερινότητας του εργάτη στον απόλυτο έλεγχο του αφεντικού, με το ελάχιστο δυνατό οικονομικό κόστος για το αφεντικό.
Δε θα αναλύσουμε τι προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο. Και εμείς, και οι δυναμείς που μας αποτελούν και ολόκληρο το κίνημα έχει περιγράψει με ακρίβεια και μπορούν να συνοψιστούν στην φράση «επιστροφή στις εργασιακές σχέσεις του 19ου αιώνα», μια κυνική καταβύθιση σε ένα παρελθόν που ξεπεράστηκε με αιματηρούς αγώνες και τώρα επιστρέφει σα να μην πέρασε μια μέρα.
Στο σημείο που βρισκόμαστε το ερώτημα είναι απλό: Θα επιλέξουν οι εργαζόμενοι/ες, οι άνεργοι, η κοινωνική βάση στο σύνολό της, να κάνει μια ισχυρή επιδειξη δύναμης στις κινητοποιήσεις; Θα αρνηθεί να πάει για δουλειά, θα κατέβει στο δρόμο, θα εκφράσει την οργή της ή θα αφεθεί στην αμηχανία και την παράλυση;
Αν συμβεί το πρώτο, αν τις μέρες που απομένουν ως την ψήφιση του νομοσχεδίου, με ξεκίνημα αύριο 10 Ιούνη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αρνηθούν να δουλέψουν, βγουν μαζικά στο δρόμο και εκφράσουν μαχητικά την οργή τους, η Νέα Δημοκρατία, που τώρα ελέγχει το κράτος, θα αναγκαστεί να αποσύρει το νομοσχέδιο και όλοι και όλες θα έχουμε κερδίσει μια μεγάλη νίκη που θα μας προστατέψει όχι μόνο από αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και από όσες άλλες «μεταρρυθμίσεις» απεργάζονται και θα μας σερβίρουν το επόμενο διάστημα.
Αν αυτό δε γίνει, αν η βάση παρακολουθήσει απαθής, αν στο δρόμο βγει μόνο ο κόσμος του κινήματος, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Και από την επόμενη μέρα όχι μόνο θα χάσουμε μεγάλο μέρος του ελέγχου στη ζωή μας, όχι μόνο θα γίνουμε περισσότερο έρμαια των αφεντικών, όχι μόνο τα εισοδήματά μας που προέρχονται από τις υπερωρίες θα χαθούν, αλλά τα αφεντικά θα πάρουν σήμα και θα αρχίσουν να ζητάνε ακόμα περισσότερα, να μας επιβάλουν ακόμα πιο άθλιες συνθήκες. Το μοντέλο είναι γνωστό: επιβάλουν μια νέα αθλιότητα, την κάνουν «πραγματικότητα» και μετά έρχεται μια κυβέρνηση και την ψηφίζει.
Ο σύριζα υπόσχεται να καταργήσει το νομοσχέδιο αν και όταν εκλεγεί. Δεν πρέπει να πέσουμε άλλη μια φορά σε αυτή την παγίδα. Στην παγίδα του «καλού και κακού μπάτσου», του δικομματισμού στην αστική δημοκρατία. Όσες λίγες νίκες πήραμε ως τάξη όλα αυτά τα χρόνια, τις οφείλουμε αποκλειστικά στις κινητοποιήσεις και τον αγώνα. Ό,τι μας έδωσε η όποια κυβέρνηση ήταν ψεύτικο, λειψό και με πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης…
Δεν υπάρχει ανάθεση για την κοινωνική βάση, ο δρόμος αυτός είναι από πάντα κλειστός, μόνοι/ες θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε.
Η μαχη αυτή είναι κρίσιμη και δεν αγνοούμε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μέσα στην πανδημία και την οικονομική κρίση που πρέπει να διεξαχθεί. Δεν επέλεξαν τυχαία να νομοθετήσουν αυτό το έκτρωμα αυτή τη στιγμή. Είναι αδίστακτοι. Να γίνουμε και εμείς αδίστακτοι.
Να μη διστάσουμε να μην πάμε για δουλειά, να μη διαστάσουμε να βγούμε μαζικά στο δρόμο, να μη διστάσουμε να κάνουμε ότι χρειάζεται για τους λυγίσουμε.
10 Ιούνη, μια μέρα μάχης
10 Ιούνη, κανένας/μία για δουλειά. Κανένας/μία στο σπίτι του, όλοι/ες στο δρόμο
10 Ιούνη, συγκέντρωση 10:30 Χαυτεία
Ρουβίκωνας
Αύριο μαζευόμαστε από τις 10:30 στα Χαυτεία για να συμμετάσχουμε στην πανελλαδική απεργία ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
📢 6ωρη εργασία 30ωρη βδομάδα
Η εργασία με "ευέλικτο" και "ελεύθερο" ωράριο ανοίγει το δρόμο για την εργασία χωρίς ωράριο.
Ο Χατσηδάκης είναι ο άνθρωπος ειδικών αποστολών του ελληνικού καπιταλισμού. Αφού αποχαρακτήρισε τις δασικές εκτάσεις και αποδιοργάνωσε το σύστημα Νatura αναλάμβάνει από το νέο πόστο του Υπουργού εργασίας νέα "δολοφονικά" καθήκοντα. Τον αποχαρακτηρισμό της Εργασίας και την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων. Απόδειξη είναι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του 8ώρου, την θεσμοθέτηση του 10ωρου, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και πλήθος αντεργατικών ρυθμίσεων. Και επειδή ο κρατικός συνδικαλισμός, αλλά και ο συνδικαλισμός σε όλες τις εκδοχές του ακολούθησε ετεροκαθοριζόμενος από το Κεφάλαιο επιταχύνοντας την κατάρρευση της μισθωτής εργασίας και ό,τι είχε κατακτηθεί μέσα από αγώνες και εξεγέρσεις.
Όπως επίσης και το γεγονός ότι τα βασικά εργαλεία των συνδικαλιστών στις διεκδικήσεις, δηλαδή οι σπασμωδικές απεργίες και στάσεις εργασίας, σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση με την εργοδοσία ή το κράτος για ευνοϊκότερους όρους εκμετάλλευσης, έχουν και αυτά φτάσει σε τέλμα. Είναι καιρός να πούμε μερικές αλήθειες και να κάνουμε προτάσεις εξόδου, από τη σοβαρή πιθανότητα πλέον της μετατροπής της μισθωτής εργασίας σε σύγχρονη δουλοπαροικία και τη μετατροπή του εργαζόμενου σε ιδιώτη συμβασιούχου δέσμιο των "ατομικών " συμβάσεων εργασίας.
Ό,τι συμβαίνει σήμερα με τη μισθωτή εργασία, συμβαίνει επειδή η Εργασία ως παραγωγική δύναμη έχει εκτοπιστεί από την αγία δυάδα της συσσώρευσης (Κεφάλαιο-Εργασία) και τη θέση της πήρε η καθολική υπηρεσία οργάνωσης, διακίνησης, διανομής και ανταλλαγής. Η αυτοματοποίηση δεκαετίες τώρα και αθόρυβα έκανε τη δουλειά της και τα βρήκαν όλα έτοιμα για το επόμενο διαχωρισμένο έγκλημα.
Η Μισθωτή Εργασία έχει διαλυθεί, όπως έχει διαλυθεί η κοινωνία, το άτομο, η ίδια η ζωή. Ο τεμαχισμός, η ελαστικότητα, η μερικότητα, η αποσπασματικότητα, αποτελούν το πλαίσιο του επελαύνοντως, νέου Καπιταλισμού και είναι τα στοιχεία που τροφοδοτούν με ισχύ τον νέο Κρατισμό. Αν η μισθωτή εργασία ήταν υπεύθυνη για την σχετική αλλοτρίωση του εργάτη, οι σύγχρονες μορφές εργασίας είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή του, σε ατομικό «νομά», απολύτως διαχωρισμένο από το αντικείμενο της εργασίας του, χωρίς κανένα αναφαίρετο δικαίωμα και χωρίς καμιά αναφαίρετη νομική κατοχύρωση, παρά μόνο την υποχρέωση καταβολής χρημάτων για την εργασία του. Αυτό, με όλες τις ερμηνευτικές από όπου κι αν προέρχονται, ονομάζεται Εγχρήματη Δουλοπαροικία. Αν ο αφέντης στην φεουδαρχική δουλοπαροικία είχε την μοναδική υποχρέωση της καταβολής τροφής στον εξαρτώμενο δουλοπάροικο, ο σύγχρονος Καπιταλισμός κρατά αυτή την υποχρέωση σε χρήμα.
Τα φορντικά μοντέλα και τα τεϊλοριστικά σχεδιαγράμματα είχαν αποσυρθεί μαζί με τον καταμερισμό και την εξειδίκευση και ότι δεν υπήρχε τίποτα ενιαίο για να εκπροσωπηθεί. Κι όμως υπάρχει. Απαιτούν ένα εργαζόμενο όχι για να παράγει, αλλά για να υπακούει να είναι ευέλικτος και τεμαχισμένος, να υπάρχει και να μην υπάρχει, να είναι ενταγμένος σε νόμιμη υποταγή αλλά έξω από νομική κατοχύρωση.
Την περίοδο που διανύουμε, την περίοδο της πανδημίας, όλα αυτά τα είδαμε και στην πράξη. Οι «νομάδες» της εργασίας (ντελιβεράδες, αποθηκάριοι, υπάλληλοι super market, εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα, εργαζόμενοι στην εστίαση κ.ά), αλλά και οι υπάλληλοι των εργοστασίων, που ακόμα και στο πιο σκληρό lockdown δεν σταμάτησαν στιγμή να δουλεύουν, ο ένας δίπλα στον άλλο, ήταν αυτοί -που αν συνυπολογίσουμε και την επισφάλεια αυτών των κλάδων- χτυπήθηκαν περισσότερο.
Η λήξη της πανδημίας ίσως να μη σηματοδοτήσει και τη λήξη της κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης» γι' αυτούς. Η προσωρινότητα της εντατικοποίησης, της ελαστικότητας, των απλήρωτων υπερωριών με τη δικαιολογία του τεράστιου φόρτου λόγω πανδημίας, οδήγησε πολύ σύντομα στη νομιμοποίηση της δεκάωρης εργασίας, με την ταυτόχρονη κατάργηση της πληρωμένης υπερωρίας, επιβεβαιώνοντας, πως όσο υπάρχει Κράτος, θα μπορεί να εξαιρεί όποιον και όποτε θέλει από οποιαδήποτε κατοχύρωση. Και ότι κατακτήθηκε για τα αφεντικά και το κράτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας έρχεται ο Χατζηδάκης να το νομιμοποιήσει.
Μετά από όλα αυτά:
📍 Η πρόταση πάνω στο εργασιακό δεν μπορεί να είναι ούτε συνδικαλιστική ούτε συντεχνιακή ούτε ιδεολογική και δεν έχουμε σκοπό για λόγους αυτοαναφορικότητας να επιτείνουμε τη σύγχυση με μια ακόμα ατάκα. Στη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα (τον τεμαχισμό της εργασίας, την ανεργία που θα φτάσει στο ζενίθ) αλλά και στις μέρες που έρχονται προκειμένου να σταματήσουμε τον καταξευτελισμό και με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο να προτείνουμε. Είναι κοινωνική πλέον απαίτηση το 6ωρο και η 30ωρη εβδομαδιαία εργασία. Είναι θέμα επιβίωσης.
📍 Να πάρουμε το χρόνο πίσω/Να θέσουμε άλλο πλαίσιο διαβούλευσης
📍 30ωρη βδομάδα σήμερα για μια κοινωνία χωρίς μισθωτή σκλαβιά αύριο.
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας