Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 στις 10.30 πμ
Απεργιακή συγκέντρωση-διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Πρόγραμμα κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη
πηγή : https://www.okde.gr/archives/13867
Να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.
Να μην περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
Η προώθηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, ειδικά σε περίοδο πανδημίας και οικονομικής ύφεσης εξαιτίας της διαχείρισής της από την κυβέρνηση, που ακολουθεί μια δεκαετή μνημονιακή πολιτική που σάρωσε το χώρο της εργασίας, αποτελεί μια πρόκληση ενάντια στον κόσμο της εργασίας και το μαχόμενο εργατικό κίνημα, και ένα ακόμη δώρο πολυτελείας στο μεγάλο κεφάλαιο.
Βάλλει ευθέως ενάντια στην ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο, προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα και βγάζει στην παρανομία τα σωματεία και τα μέσα πάλης του εργατικού κινήματος, με κορυφαίο την απεργία.
Διαμορφώνει συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά καταργούνται με την «ατομική διευθέτηση» το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις και επιβάλλεται 10ωρη εργασία χωρίς πληρωμή των υπερωριών. Αυξάνουν τις υπερωρίες σε 150 ώρες το εξάμηνο και καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε μια σειρά επιπλέον κλάδους.
Περιορίζουνε το δικαίωμα στην απεργία και την περιφρούρησή της, και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση. Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τον κυβερνητικό-κρατικό έλεγχο των σωματείων. Επιβάλλουν την ηλεκτρονική ψήφο, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας. Δημιουργούν απεργοσπαστικό μηχανισμό με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Μάη, που οργανώθηκαν από τα κάτω, από το αγωνιστικό εργατικό κίνημα, κόντρα στην υπονομευτική δράση της ΓΣΕΕ που αρνήθηκε να κηρύξει απεργία, δείχνουνε την αγωνιστική διάθεση που υπάρχει στους εργαζόμενους και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Χωρίς την «αναμονή» την οποία καλλιεργεί η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και ισοδυναμεί με ήττα, να πάρουμε πρωτοβουλίες κλιμάκωσης του αγώνα μέσα στα σωματεία και το εργατικό κίνημα, δυναμικές, μαζικές και κλιμακούμενες, ώστε να καλεστούν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις , με στόχο την ανατροπή του νομοσχεδίου.
Η απεργία που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ μέτα από πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων στις 3 Ιούνη δεν είναι υπό διαπραγμάτευση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με κυβέρνηση και εργοδότες. Δεν μπαίνει σε παζάρια με "αστερίσκους" και "προϋποθέσεις". Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και φοιτητικούς συλλόγους με τις αποφάσεις τους να την μετατρέψουν σε κόμβο απεργιακής κλιμάκωσης με στόχο να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τα εργατικά συνδικάτα, σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους της πόλης, τους εργαζόμενους και τις δυνάμεις που αναφέρονται στο εργατικό κίνημα:
- Την Πέμπτη 27 Μάη, σε κινητοποίηση στην περιοχή της Τούμπας με συγκέντρωση στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο.
- Την Παρασκευή 28 Μάη, σε στήριξη της κινητοποίησης των Καλλιτεχνών, με συγκέντρωση στις 18.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
- Την Τρίτη 1 Ιούνη, σε κινητοποίηση στις δυτικές συνοικίες της πόλης με συγκέντρωση στις 19.00 στην πλατεία Επταλόφου.
- Την Πέμπτη 3 Ιούνη, προτείνουμε στα πρωτοβάθμια σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και εργατικές πρωτοβουλίες/κινήσεις αγώνα, απεργιακή συγκέντρωση 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
- Μετά την πραγματοποίηση της απεργιακής διαδήλωσης, σε ανοιχτή σύσκεψη στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου, με σκοπό τη συγκρότηση σχεδιασμού για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου.
Εργατικές Κινήσεις - Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης
πηγή : email που λάβαμε στις 24 Μαΐου 23h
Παρέμβαση στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου και καλέσματα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο για τις 27/5, 1 & 3/6
Το πρωί της Τετάρτης 26 Μαΐου, κατά τη διάρκεια άφιξης της πρωινής βάρδιας των εργαζομένων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση απλώνοντας πανό σε κόμβους, πετώντας χιλιάδες τρικάκια και μοιράζοντας κείμενα με αναφορά στα ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αλλά και στο επερχόμενο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Καλούμε στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών ενάντια στο νομοσχέδιο:
-Πέμπτη 27/5 στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας
-Τρίτη 1/6 στις 19.00 στην Πλατεία Επταλόφου
-Πέμπτη 10.30 στην απεργιακή συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου
στηρίζουμε την κινητοποίηση μουσικών και καλλιτεχνών την Παρασκευή 28/5 στις 18.30 στο Άγαλμα του Βενιζέλου.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζεται αυτές τις ημέρες:
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΝΑ ΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
Τις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται προς ψήφιση στη βουλή το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που έρχεται ως συνέχεια της αντεργατικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης τα βάρη της οποίας σήκωσαν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες, το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο έρχεται να επισφραγίσει την επίθεση των αφεντικών στην εργατική τάξη αφού καταργεί το 8ωρο,την καταβολή των υπερωριών (αφού τις αντικαθιστά με ρεπό) ενώ διευρύνει για ακόμη περισσότερους κλάδους την Κυριακάτικη εργασία.
Ταυτόχρονα έρχεται να δώσει ένα οριστικό χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, με τη ΝΔ να παίρνει την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ τελειοποιώντας το ψηφιακό φακέλωμα των σωματείων καιτην εγκαθίδρυση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κάτι που σε συνδυασμό με διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης για υπεδιπλασιασμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου να κηρυχθεί απεργία, ουσιαστικά την καταργεί ως μέσο διεκδίκησης και πάλης των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή ορίζεται πως τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων επιχειρήσεων και φορέων που η λειτουργία τους θεωρείται κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο οφείλει να δουλεύει ακόμα και σε περίπτωση κήρυξης απεργίας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν είναι τυχαία κομμένο και ραμμένο στις ορέξεις των αφεντικών.Το νομοθετικό μακρύ χέρι της αστικής τάξης έρχεται να μετατρέψει οριστικά την ατζέντα του ΣΕΒ σε νομοσχέδιο με κύριους άξονες την "ελαστικοποίηση", την επίθεση στο συνδικαλισμό και εντέλει την μείωση των παραγωγικών εξόδων. Το ιδεολογικό προκάλυμμα του νομοσχεδίου, είναι η εμπέδωση της ατομικής διαπραγμάτευσης για το ωράριο μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Δεν υπάρχουν τάξεις παρά μόνο άτομα και έτσι καμία συλλογική διαπραγμάτευση/ σύμβαση δε θα μπαίνει μπροστά στις ατομικές συμφωνίες αφεντικών και εργατών/ εργατριών που "σαν ίσοι" θα συζητούν και θα αποφασίζουν για το αν και πόσο θα δουλεύουν οι δεύτεροι για τις ανάγκες και τα κέρδη των πρώτων.
Κι όταν στην μία πλευρά της ζυγαριάς μπαίνουν τα κέρδη των αφεντικών, δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις εργασιακές συνθήκες και το πώς αντιμετωπίζονται οι ζωές μας. Άλλωστε, δεν έχει περάσει καιρός από τις δολοφονίες εργατών σε εργοτάξια του Μετρό και του ΔΕΔΔΗΕ, από την κανονική λειτουργία και την απόκρυψη κρουσμάτων σε σούπερ μάρκετ και εργοστάσια όπου τα ελλιπή μέτρα προστασίας οδήγησαν ακόμη και στον θάνατο εργαζομένων.
Το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ακόμη και ο θάνατος από εργατικά ατυχήματα, ως αποτέλεσμα της επιδίωξης όλο και χαμηλότερου κόστους παραγωγής, αποτελούν κομμάτι της καπιταλιστικής νόρμας έτσι όπως έχει χτιστεί εδώ και αιώνες. Υπεύθυνοι για κάθε εργατική δολοφονία ήταν, είναι και θα είναι για πάντα οι κρατικοί μηχανισμοί και το κεφάλαιο.
Η αντίσταση, η συλλογικοποίηση, η οργάνωση στη βάση και ο αγώνας των εργαζομένων και των καταπιεσμένων είναι ο μόνος δρόμος όταν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλους νεκρούς εργάτες και εργάτριες στο βωμό των κερδών της αστικής τάξης.
Ο αγώνας ενάντια στην μισθωτή εργασία, ο αγώνας ενάντια στην ίδια την κρατική και καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας, ο αγώνας για το πέρασμα σε έναν κόσμο χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, προϋποθέτει και δένει διαλεκτικά με τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε ως κομμάτι της εργατικής τάξης, ως κομμάτι των καταπιεσμένων, μέσα από τα σωματεία αλλά και μέσα από πολιτικούς και κοινωνικούς σχηματισμούς, ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ
Συνέλευση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο
Όλοι και όλες στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 3 Ιουνίου, τις κινητοποιήσεις και την απεργιακή συγκέντρωση των Σωματείων (11π.μ., άγαλμα Βενιζέλου) ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο
Αμπελόκηποι, 26/5/2021
Πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. δημοσιοποίησαν και στο αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νέο εργασιακό τερατούργημα που καταργεί το 8ωρο, τις υπερωρίες, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την κυριακάτικη αργία και επιβάλλει την 10ωρη ημερησίως και 50ωρη εβδομαδιαία εργασία, ενώ μονιμοποιεί την τηλεργασία και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και τα εργατικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Το αντιδραστικό νομοσχέδιο που προωθείται εμπεριέχει όλα όσα οραματίζεται εδώ και χρόνια το κεφάλαιο και κατά καιρούς επιδίωξαν να φέρουν διάφορες κυβερνήσεις, ανεπιτυχώς βέβαια λόγω της αντίδρασης του εργατικού κινήματος. Στην εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας καθιστά δυνατή τη ριζική μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση μάλιστα των αποδοχών, κυβέρνηση και Ε.Ε. αρπάζουν την ευκαιρία της υγειονομικής κρίσης για να συνδράμουν το κεφάλαιο και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν νύχτα με νύχτα, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας, χωρίς μαχητικά συνδικάτα και συλλογική αντίσταση στην αντεργατική λαίλαπα. Ο εκσυγχρονισμός που επικαλούνται σημαίνει εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά για τους εργαζόμενους, καθώς όλα τα μέτρα ευνοούν αποκλειστικά τους εργοδότες. Η «ευέλικτη» ρύθμιση του ωραρίου σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όποτε, όσο και για όποιο μισθό συμφέρει την επιχείρηση, αδιαφορώντας για την κάλυψη και των στοιχειωδών ακόμη αναγκών των ίδιων και των οικογενειών τους.
Παρά δε την σχετική παραπλανητική "φιλολογία" ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τον δημόσιο τομέα αλλά μόνο τον ιδιωτικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την συνεχώς εντεινόμενη προσπάθεια για την κατάργηση του δικαιώματος της μόνιμης εργασίας και στο δημόσιο με την διαρκή επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται αυτό και από το γεγονός ότι οι αναπληρωτ(ρι)ες αποτελούν σήμερα το 30% του εκπαιδευτικού προσωπικού. Στην ίδια κατεύθυνση και η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των σωματείων με τα ηλεκτρονικά μητρώα και τις ηλεκτρονικές εκλογές, στοιχεία που ήδη προσπαθεί να επιβάλλει η Κεραμέως και το Υ.ΠΑΙ.Θ., ανεπιτυχώς βέβαια λόγω της μαχητικής αντίστασης των εκπαιδευτικών και της σχεδόν καθολικής αποχής από τις εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια. Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο ανατίθεται η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων σε «πιστοποιημένους ιδιώτες» (το ιδιωτικό κεφάλαιο δηλ. που επιδιώκει και από αυτό να αποκομίσει κέρδη), ενώ μεθοδεύει και την παράδοση των εισφορών της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης στον επενδυτικό τζόγο.
Συνάδελφοι/ισσες,
Είναι άμεση ανάγκη η μαζική, πανεργατική, αποφασιστική κι ανυποχώρητη μάχη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Είναι αγώνας ενάντια στη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, την τηλεργασία και τηλε-"εκπαίδευση", τη λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τους μισθούς πείνας, τον έλεγχο των συνδικάτων και την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Η αντιλαϊκή - αντιεργατική πολιτική μπορεί να ανατραπεί! Οι μάχες που έδωσε το εκπαιδευτικό κίνημα και οι μικρές του νίκες (αποχή από ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υ.Σ., απεργία-αποχή από αξιολόγηση, απόκρουση εισαγωγής κάμερας στην τάξη, αναστολή εισόδου πανεπιστημιακής αστυνομίας) είναι ελπιδοφόρες για τους αγώνες του μέλλοντός μας!
Καμία ανοχή!
Σε συνέχεια των μαζικών εκπαιδευτικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων, πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός ενάντια στο νόμο-σφαγείο για τα εργατικά δικαιώματα!
Το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 3 ΙΟΥΝΙΟΥ και να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις για να μην περάσει το αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα
- την Τρίτη 1 Ιουνίου στην κινητοποίηση στους Αμπελόκηπους και τις δυτικές συνοικίες της πόλης, 7μ.μ., στην πλατεία Επταλόφου
- την Πέμπτη 3 Ιούνη στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων, στις 11π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου
- Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη να μην περάσει!
- Κάτω τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης - όχι στην κατάργηση του οκτάωρου και των συλλογικών συμβάσεων!
- Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τα δημοκρατικά δικαιώματα!
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες! Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας! Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών/ μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία
Το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης
ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΗΜΑ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΩΡΩΝ
10 ΝΑ ΝΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
Έχει περάσει ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας, ένας χρόνος χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, ένας χρόνος και βάλε "ατομική ευθύνη" , σχεδόν ένα χρόνο που "μένουμε σπίτι" ,είμαστε σε αναστολή εργασίας ή χωρίς εισόδημα, δουλεύουμε σε πιο εντατικές συνθήκες (κούριερ/ ντελίβερι) και σίγουρα ζούμε μέσα στην επισφάλεια για το τι μας ξημερώνει. Μέσα σε αυτόν το χρόνο το κράτος έχει βρει την ευκαιρία να περάσει μια σειρά νομοσχεδίων, όπως ο πτωχευτικός κώδικας, νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη και ο αντεργατικός νόμος που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα. Νομοσχέδια που έρχονται σε σύμπνοια με τα συμφέροντα των αφεντικών και υποτιμούν την παιδεία, την εργατική μας δύναμη και συνολικότερα τις ζωές μας.
Γιατί δεν γουστάρουμε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη :
Αύξηση χρόνου εργασίας:
Η νομιμοποίηση του 10ώρου εργασίας/ήμερα είναι μία αλλαγή που άτυπα μπορεί εδώ και χρόνια να εφαρμόζεται σε διάφορους κλάδους (όπως τον δικό μας), αλλά σε θεσμικό επίπεδο γυρνάει τα εργασιακά κεκτημένα πάνω από έναν αιώνα πίσω. Οι ώρες που κάποτε θα πληρωνόμασταν ως υπερωρίες θα αντισταθμίζονται με λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες ή περισσότερα ρεπό. ∆ηλαδή, ακόμα πιο ελαστικά ωράρια με τη νομιμοποίηση του κράτους, ακόμα πιο μικρός μισθός (εφόσον χάνουμε την προσαύξηση 25% του ωρομισθίου που πληρωνόμαστε ως υπερωρία) για εμάς και σαφώς λιγότερη χασούρα για τα αφεντικά. Το παραπάνω παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως ατομική επιλογή του εργαζόμενου ενώ ξέρουμε πως οι συμφωνίες με τα αφεντικά δεν γίνονται υπό ίσους όρους ούτε έχουμε πολλές επιλογές όταν πρέπει να δουλέψουμε για να ζήσουμε. Επίσης προτείνεται η αύξηση των ωρών των υπερωριών από 120 σε 150 ανά χρόνο. Και όλα αυτά γεννούν συλλογικά ερωτήματα όπως αν θα μας απομείνει χρόνος για να ζήσουμε(;) , πως θα ορίζουμε εμείς τα ρεπό και τον ελεύθερο χρόνο μας όταν γινόμαστε λάστιχο για τα κέρδη τους (;) με μισθούς που ίσα ίσα καλύπτουν βασικές ανάγκες!
Κάρτα εργασίας
Για την καταπολέμηση της υποασφαλιζόμενης/μαύρης εργασίας προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικής κάρτας η οποία θα ελέγχεται από το Σ.Ε.Π.Ε. για την τήρηση του ωραρίου. Όσο καινοτόμο και να παρουσιάζεται το συγκεκριμένο μέτρο από την κυβέρνηση για την προάσπιση των εργαζομένων από τις αυθαιρεσίες των αφεντικών , είναι αναμφίβολο το πώς αυτό θα εφαρμοστεί και κατά πόσο θα ελέγχεται από το ΣΕΠΕ κρίνοντας και τι γίνεται στο τώρα. Σίγουρα δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως ακόμα και αν θεσμοθετηθεί στον κλάδο μας η κάρτα εργασίας , να βρεθεί στα χέρια των αφεντικών αντί για τα χέρια των εργαζομένων δίνοντας τους την ευκαιρία να αυθαιρετούν ηλεκτρονικά και να κάνουν ότι γουστάρουν με τις δηλώσεις των ωραρίων μας.
Αλλαγές στο Σ.Ε.Π.Ε.
To Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας φεύγει από τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας και μετατρέπεται σε "Ανεξάρτητη Αρχή". Το ΣΕΠΕ είναι ένας κρατικός φορέας που στόχος του είναι να διαφυλάσσει και να γνωμοδοτεί υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων του εργαζομένου. Πολλές φορές όμως έχουμε δεί να μη παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ των εργαζομένων ή ακόμα να παραβλέπει αυθαιρεσίες των αφεντικών σε ελέγχους, τώρα μένει να δούμε αν αυτή η αλλαγή θα λειτουργήσει επιταχυντικά ως προς τη διάλυση του αφήνοντας ακόμα πιο εκτεθειμένο τον κόσμο της εργασίας στις αυθαιρεσίες των αφεντικών.
Συνδικαλιστικός νόμος
Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο όπως και προηγούμενα που είχαν περάσει επί Σύριζα προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει η εργατική τάξη να συνδικαλιστεί και να οργανωθεί. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την υποχρεωτικότητα του ηλεκτρονικού μητρώου μελών για κάθε σωματείο, το οποίο αν δεν καταθέτει ηλεκτρονικά χάνει τη θεσμική δυνατότητα διεκδίκησης δεδουλευμένων, Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κήρυξης απεργίας. Ακόμα προωθείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η απαραίτητη πλειοψηφία 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών για την κύρωση αποφάσεων. Προσπαθούνε με κάθε τρόπο να παρεμβαίνουν στις διαδικασίες μας, να τις αποδυναμώσουν να δυσκολέψουν την κήρυξη απεργίας και να φακελώσουν συνδικαλιστές και εργαζόμενους. Οι συνελεύσεις μας οι οποίες λειτουργούν χωρίς ιεραρχίες και ισότιμα προς όλα τα μέλη είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε κάθε απόφαση, είναι μια ζωντανή διαδικασία που συζητάμε ,συνδιαμορφώνουμε και άλλοτε διαφωνούμε και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί από μια διαδικτυακή ψηφοφορία. Αλλά και ούτε θα δώσουμε την ευκαιρία σε φιλοεργοδοτικούς εργαζόμενους, το κράτος και αφεντικά να σπάσουν ή να ελέγξουν δυναμικές αποφάσεις των σωματείων.
Παράνομες απεργίες/ Ποινικές διώξεις εργαζόμενων
Η απεργία, το μπλοκάρισμα της παραγωγής και της κυκλοφορίας του κεφαλαίου, ήταν, είναι και θα είναι εργαλεία αγώνα απαραίτητα για τις νικηφόρες μέρες του εργατικού κινήματος. Με τις αλλαγές που φέρει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη οι απεργίες μας κηρύσσονται παράνομες όταν παρακωλύεται η λειτουργία της επιχείρησης και οι απεργοί θα διώκονται ποινικά. Οι απεργίες δεν γίνονται για να πάρουμε ρεπό, ούτε για να κάνουμε περίπατο στην πόλη είναι το μέσο που θα ακουστούν οι φωνές μας και θα ασκήσουμε πίεση και κόστος στα κέρδη τους, όταν αυτά κερδίζονται στις πλάτες μας. ∆εν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μπλοκάρει τη λειτουργία κάποιου μαγαζιού ως μέσο πίεσης για την πληρωμή δεδουλευμένων ή για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε .
Άνοιγμα εστίασης
Ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην επιστροφή μας στην "νέα εργασιακή κανονικότητα", όπου δεν ξέρουμε πού, με τι μισθό ,για πόσο θα δουλεύουμε και με τι μετρά προστασίας. Με το άνοιγμα του επισιτισμού βρεθήκαμε στις ίδιες και χειρότερες συνθήκες με μειωμένα μεροκάματα, απλήρωτα νυχτερινά και τις αυθαιρεσίες των αφεντικών να εντείνονται, πατώντας ακόμα και στην κρατική διαχείριση της πανδημίας, συνεχίζοντας να αδιαφορούν για τις ζωές μας μπροστά στα κέρδη τους. Το κράτος συνεχίζει να μεταφέρει την ευθύνη για τη διάδοση της πανδημίας στους εργαζόμενους, με αμφιβόλου αποτελέσματος self test που είναι στην ευθύνη μας να κάνουμε και όχι από κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό. Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης χτυπά κόκκινο, αφήνοντας εκτεθειμένους τους/τις εργαζόμενους/ες σε αμέτρητες αυθαιρεσίες υγειονομικού περιεχομένου αυτή τη φορά, όπως η άρνηση κάλυψης του δεύτερου εβδομαδιαίου τεστ από την εργοδοσία ή η αδυναμία λήψης αναρρωτικής άδειας σε περίπτωση που κάποια/ος νοσήσει. Παράδειγμα αν κάποιος εργαζόμενος βγει θετικός στον covid-19 μπαίνει σε καραντίνα και οι μέρες αυτές δεν αναγνωρίζονται ως αναρρωτική άδεια αλλά υποχρεούται να τις αναπληρώσει το επόμενο διάστημα δουλεύοντας απλήρωτες υπερωρίες κάτι που έρχεται να νομιμοποιηθεί με τις αλλαγές ωραρίου στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Και αν κάποια δουλεύει σεζόν εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αφού συνάδελφοι/ισσες αναγκάζονται όχι να μείνουν σπίτι τους αλλά να βγάλουν την καραντίνα χωρίς ουσιαστική περίθαλψη ,στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον.
Απέναντι στην υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης, την εργασιακή αναδιάρθρωση και τις αυθαιρεσίες των αφεντικών οφείλουμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας έχουν κλέψει τα αφεντικά. Με όπλο μας τη συλλογική μας δύναμη, να αντισταθούμε σε ότι έρχεται, χωρίς να μοιρολατρούμε ή να αναθέτουμε τους αγώνες μας σε ξεπουλημένους εργατοπατέρες.
Ενάντια στο νέο εργασιακό πολυνομοσχέδιο
Τα νομοσχέδια καταργούνται στους δρόμους
Ενάντια στη θέσπιση του 10ώρου - Ενάντια στη διάλυση των ΣΕΠΕ
Κάτω τα χέρια από τις απεργίες, τα σωματεία και τους αγώνες μας
Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Κανένας αποκλεισμός από την δημόσια περίθαλψη
Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Θεσ/νικης
mail: swma teioserv itorwn@y ahoo.gr
site: ssmthess.espivblogs.net
fb: Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης
*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς, τρανσφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.
Να μπλοκάρουμε τον νέο εργασιακό μεσαίωνα_ Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, σε συνθήκες πανδημίας, δεν είχαμε να ανησυχούμε μόνο για το διαλυμένο σύστημα υγείας ή για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα προσωπικής προστασίας στους χώρους εργασίας μας, αλλά και για τις νέες σχέσεις εργασίας που συνεπάγονταν τα «προσωρινά μέτρα» που - όπως ήταν φανερό - θα ερχόντουσαν για να μείνουν! Οι «ρυθμίσεις» που εν μέσω καραντίνας περνούσαν σωρηδόν και με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) στην πραγματικότητα το μόνο που ρύθμιζαν ήταν την όλο και πιο άγρια εκμετάλλευση και υποτίμηση των εργαζομένων, απορυθμίζοντας παράλληλα τα εργατικά κεκτημένα και δικαιώματα. Εκτίναξη των απολύσεων και της ανεργίας, εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση της εργασίας, μείωση ωραρίου και μισθών, καθυστερήσεις καταβολής μισθών, αναγκαστικές άδειες, και η τηλεργασία να καθιερώνεται ως μόνιμο γεγονός (καταργώντας τα όρια μεταξύ ελεύθερου και εργάσιμου χρόνου και παγιώνοντας τα σπαστά ωράρια).
Σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση, ενώ αδιαφόρησε προκλητικά για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, εξίσου προκλητικά, έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που μοναδικό στόχο έχει να αυξήσει το κέρδος των αφεντικών και να τσακίσει τα όποια εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα είχαν επιβιώσει από την επέλαση των μνημονίων την προηγούμενη δεκαετία:
-Κατάργηση 8ωρου και συλλογικών συμβάσεων: Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες σε αυτές. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται και τα ζητήματα ωραρίου και μισθού μετατρέπονται σε ζήτημα «ατομικής διευθέτησης» μεταξύ εργοδότη και κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά.
-Απλήρωτες υπερωρίες: Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται ως υπερωρίες, με την ανάλογη προσαύξηση, αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λάβουν τις έξτρα ώρες σε άδεια. Την ίδια στιγμή το όριο των υπερωριών αυξάνεται σε 150 το εξάμηνο.
-Κατάργηση Κυριακάτικης αργίας: Θα προστεθούν επιπλέον επιχειρήσεις και κλάδοι που θα επιτρέπεται να ανοίγουν τις Κυριακές, διευρύνοντας και καθιερώνοντας την Κυριακάτικη εργασία για όλο και πιο πολλούς εργαζόμενους.
-Ευθεία επίθεση στην συνδικαλιστική δράση: Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις την προκήρυξη απεργίας με αποτέλεσμα αυτή να μπορεί εύκολα να θεωρηθεί καταχρηστική από τα αφεντικά. Πατώντας πάνω στις προϋπάρχουσες διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για υπερδιπλασιασμό των εργαζομένων που απατούνται για να προκηρυχτεί απεργία, η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί το ψηφιακό φακέλωμα και τη ψηφιακή ψηφοφορία. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος/ποια εργαζόμενος και εργαζόμενη συνδικαλίζεται, αλλά και να χειραγωγήσουν ή να "υποκλέψουν" τις κινήσεις των εργαζομένων τους. Επίσης ορίζεται πως το 40% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους θεωρείτε «κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο», σε περίπτωση απεργίας, θα πρέπει να εργάζονται ως «προσωπικό ασφαλείας».
Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να νομιμοποιήσει με κρατική βούλα τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, ενώ παράλληλα επιχειρεί μια ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία και την ίδια την ύπαρξη των εργατικών σωματεία και των συλλογικών μας οργάνων.
Η επίθεση όμως δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από εμάς. Μπορεί η ΓΣΕΕ για ακόμα μια φορά να λουφάζει μπροστά στις υποδείξεις κυβέρνησης και κεφαλαίου, όμως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, έχουμε εδώ και χρόνια καταλάβει τον ρόλο του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και δεν περιμένουμε πλέον τίποτα από αυτόν. Ξέρουμε, ότι μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις, στην δικιά μας οργάνωση, κόντρα τόσο στα αφεντικά, όσο και στα τσιράκια τους, είτα αυτά είναι οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί, είτε ο φιλοεργοδοτικός και φιλοκυβερνητικός ''συνδικαλισμός''.
Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς μας σε ακηδεμόνευτα και μαχητικά σωματεία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία για όλους/ες, σταθερό ωράριο εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΚΤΑΩΡΟ, ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ & ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ & ΟΛΟΥΣ, ΝΤΟΠΙΟΥΣ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:
ΠΕΜΠΤΗ 3/6, 09.30 γραφεία ΑΡΣΙΣ (Λ. Σοφού 26)
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ:
ΠΕΜΠΤΗ 3/6, 10.30 ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976044591
E-mail επικοινωνίας: psyx oswmatei o@riseup .net
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη 1,2 & 3/6
ΚΑΤΩ το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που στοχεύει στην πλήρη μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους σκλάβους
-
Κατάργηση του 8ωρου - Καθιέρωση του 10ωρου. Το νομοσχέδιο καταργεί το 8ωρο με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς χωρίς πρόσθετη αμοιβή, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Εργαζόμενοι μερικής ζωής Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης υποχρεώνονται σε πρόσθετη εργασία, ακόμα και σπαστά την ίδια ή διαφορετική ημέρα, με προσαύξηση μόνο 12%. Ενώ η προσαύξηση της υπερεργασίας είναι 20% και της υπερωρίας 40%.
Εκτόξευση των υπερωριών και μείωση της αμοιβή τους. Από την μία αυξάνει στις 150 ώρες τις υπερωρίες και από την άλλη μειώνει την προσαύξηση τους στο 40%, ενώ μέχρι τώρα για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%.
Κυριακή αργία, για λίγους και εκλεκτούς. Για τουλάχιστον 30 ακόμα κλάδους και ειδικότητες καταργείται η κυριακάτικη αργία για όλες τις Κυριακές του έτους.
Κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας. Η ανεξαρτητοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας στοχεύει στο να μην υπάρχει καμία ευθύνη και υποχρέωση του υπουργείου για τη στελέχωση και τα πεπραγμένα της.
Ελευθερία στις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν προστατεύονται απέναντι στις απολύσεις, αλλά ακόμα και αν δικαιωθούν από τα δικαστήρια, ο εργοδότης μπορεί έναντι κάποιου αντιτίμου να μην τους ξαναπροσλάβει.
Μονιμοποίηση της τηλεργασίας όπου και όποτε θέλει ο εργοδότης. Το νομοθετικό πλαίσιο για την τηλεργασία προσφέρει στις επιχειρήσεις μείωση κόστους, αποφυγή της ευθύνης για την υγεία και την ασφάλεια, εντατικοποίηση της εργασίας, διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων.
Κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Μετατρέπει την απεργία σε «συμβολική πράξη» καθώς απαγορεύει και ποινικοποιεί την περιφρούρησή της και αυξάνει το προσωπικό ασφαλείας στο 40%. Υποχρεώνει τα σωματεία σε ψηφιακό φακέλωμα των μελών και των διαδικασιών τους. Χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης Μειώνεται ο αριθμός των μελών συνδικαλιστικών οργάνων που προστατεύονται από απόλυση και οι ημέρες συνδικαλιστικής άδειας.
Κάτω η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας - Όχι στα ψέματα και τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να σταματήσουμε την ψήφισή του αντεργατικού νομοσχεδίου, με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις. Να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα παντού, σε χώρους εργασίας, σε πλατείες, σε σχολεία και σχολές. Να μην ζήσουμε σαν δούλοι!
-
- Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.
- Σταθερή και πλήρη απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής και μαύρης εργασίας.
- Απαγόρευση των απολύσεων. Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλο το διάστημα ανεργίας.
- Απαγόρευση πλειστηριασμών και εξώσεων σε εργατικές και λαϊκές κατοικίες.
- Υποχρεωτικά μέτρα ατομικής προστασίας. Δημόσια, καθολική και δωρεάν ασφάλιση για όλους.
- Διαγραφή του χρέους. Γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία - Παιδεία - Εργασία.
-
ΟΛΟΙ στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις: Τρίτη 1 Ιούνη, 7μμ, πλατεία Επταλόφου - Τετάρτη 2 Ιούνη, 7μμ, Ρολόι Νεάπολη
ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ - Πέμπτη 3 Ιούνη - Διαδήλωση 10:30πμ Άγαλμα Βενιζέλου
-