Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 στις 13.00
Πορεία για εκπαιδευτικά
Στη συνέλευση του Σ.Φ. Φυσικού ψηφίστηκε μια ανοιχτή πρόταση συνδιαμόρφωσης αγώνα, η οποία συγκροτήθηκε ενάντια στη λογική της ανάθεσης και προσπαθώντας παράλληλα να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο επιθυμεί να αγωνιστεί ενάντια στο νέο νόμο και στην υποτίμηση της ζωής μας. Θεωρούμε ότι για να μαζικοποιηθούν οι αγώνες και το φοιτητικό κίνημα είναι κρίσιμη η συνεργασία μεταξύ των φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε επίπεδο βάσης.
Κρίνουμε σημαντικό να κινηθούμε σε κατεύθυνση που τελικό αποτέλεσμα θα έχει την ανατροπή του νόμου. Έως ότου συμβεί αυτό όμως απαιτείται να μπλοκάρουμε κάθε πτυχή του στο πεδίο εφαρμογής του και να τον κάνουμε μη εφαρμόσιμο.
Ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη:
- Πειθαρχικά και πανεπιστημιακή αστυνομία
- Ν+Ν/2 και διαγραφές
- Έλεγχος και περιστολή
- Ειδική βάση εισαγωγής και διπλό μηχανογραφικό
Μία από τις βασικές αιχμές του νέου νόμου, αποτελεί η θέσπιση ορίου φοίτησης στα ν+ν/2 έτη, που παράλληλα με την επιβολή ελάχιστης βάσης εισαγωγής και διπλού μηχανογραφικού στα ΑΕΙ, διαλύει την ικανότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ τεράστιου αριθμού μαθητών. Παιδιά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίου ή/και τα οποία πρέπει να εργάζονται για βιοπορισμό παράλληλα με τις σπουδές τους, αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ από την κρατική προπαγάνδα αντιμετωπίζονται, με όρους κοινωνικού κανιβαλισμού, ως «οικονομικά βάρη». Η εντατικοποίηση ξεκινά από τα σχολικά χρόνια και με το νέο νόμο εντείνεται στο πανεπιστήμιο , όπου το άτομο όντας εντός μίας καθολικής κρίσης και μιζέριας καλείται να είναι αποτελεσματικό και αποδοτικό σαν μηχανή , λες και βρίσκεται απομονωμένο από το κοινωνικό γίγνεσθαι .
Ο νέος πειθαρχικός κώδικας, ποινικοποιεί οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν είναι εγκεκριμένη από αρχές, πρυτανεία και διοικήσεις τμημάτων, όπως χρήση αιθουσών για Γενικές Συνελεύσεις, πολιτικές δραστηριότητες, καταλήψεις, πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία είναι φύση ασυμβίβαστα με το αποστειρωμένο και «ακαδημαϊκό» περιβάλλον που επιθυμεί το κράτος. Τα όργανα, με τα οποία θα επιχειρηθεί να κατασταλούν τα παραπάνω και να επιβληθεί ο νόμος, είναι φυσικά και άλλοι μπάτσοι του νέου σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι προ των πυλών. Σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε όλο το Πανεπιστήμιο, στην πραγματικότητα το κράτος δημιουργεί ένα σύγχρονο Πανοπτικόν εντός του campus, ενώ μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε αστυνομοκρατούμενο χώρο. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό τη διασφάλιση της επέλασης των επιχειρηματικών και κρατικών συμφερόντων και την καταστολή της ριζοσπαστικοποίησης και της πολιτικοποίησης εντός των πανεπιστημίων.
Περί έρευνας και άλλων δαιμονίων:
Η ακαδημαϊκού τύπου έρευνα αποτελεί το αιχμιακό σημείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εκπαίδευση στόχο έχει να αναπαραχθεί η υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Η εντατικοποιημένη εκπαιδευτική δραστηριότητα στο σχολείο και το πανεπιστήμιο εναρμονίζεται με τις αυξανόμενες απαιτήσεις κατάρτισης και εξειδίκευσης του εργατικού δυναμικού στην αναδιαρθρωμένη οικονομία. Η έρευνα στον πανεπιστημιακό χώρο εκφραζόμενη μέσα από σκληρά υποβαθμισμένες εργασιακές σχέσεις έρχεται ολοένα και περισσότερο σε αρμονία με τις ανάγκες του συστήματος παραγωγής. Η εναρμόνιση του σκοπού της με τις ανάγκες της αγοράς μεθοδεύεται εδώ και χρόνια με διάφορα νομοσχέδια, ενώ με τον νέο νόμο γίνεται σχεδόν ολοκληρωτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσοδοφόρου και πολυπροβαλλόμενης έρευνας στο Α.Π.Θ. αποτελεί η κατασκευή drone για μιλιταριστικούς σκοπούς(κυνήγι μεταναστών) από τον Υάκυνθο και την ομάδα του στο πολυτεχνείο.
Γίνεται άραγε καλύτερος ο κόσμος με τέτοιες ενέργειες;
Ποιες λειτουργίες του πανεπιστημίου παραμένουν και ποιες όχι;
Όπως αναφέραμε, η έρευνα εντός του πανεπιστημίου δεν έχει γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, ωστόσο παραμένει η μόνη λειτουργία που πραγματοποιείται διά ζώσης αυτό τον καιρό. Ενώ, λοιπόν λειτουργούν χώροι εργασίας, εστίαση , ανοιγοκλείνουν σχολεία, το κράτος επιμένει να διατηρεί κλειστά τα πανεπιστήμια. Το γεγονός ότι παράλληλα περνάει ένα τόσο αντικοινωνικό νόμο, αποδεικνύει ότι η μη λειτουργία των σχολών είναι πολιτική και όχι υγειονομική επιλογή, ώστε να μην υπάρχει το πεδίο της ανάπτυξης κοινωνικών αντιστάσεων εναντίον της ατζέντας τους για τα πανεπιστήμια. Απ' τη μεριά μας απαιτούμε το άμεσο άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας και την επίταξη ιδιωτικών και δημόσιων χώρων αν χρειαστεί. Το πανεπιστήμιο μπορεί και οφείλει να λειτουργεί, αλλά αντ' αυτού η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για να παρθούν επιπλέον κατασταλτικά μέτρα και για να κολλεγιοποιηθεί..
Λεφτά εδώ λεφτά παραπέρα, που πάνε τα λεφτά;
Την ίδια στιγμή οι παροχές για τους/τις φοιτητ(ρι)ές συνεχώς υποτιμώνται. Εστίες απειλούνται επανειλημμένα με κλείσιμο ή κλείνουν με πρόσχημα την «υγεία», παροχές, όπως ζεστό νερό, φαγητό, συντήρηση δεν θεωρούνται αυτονόητες και όταν οι οικότροφοι αγωνίζονται για αυτές, τους εκβιάζουν με παύση των παροχών αυτών αν δεν λήξουν τον αγώνα. Παράλληλα κόσμος που έχει ανάγκη (άποροι, μετανάστριες) αποκλείεται από τη λέσχη και φοιτητ(ρι)ές αποκλείονται από εργαστήρια λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ή διδ. προσωπικό. Οι προτεραιότητες του κράτους, όμως, (ενίσχυση στρατού, αστυνομίας) ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει την πανδημία είναι τραγικά υποστελεχωμένο, καθιστά ξεκάθαρο ότι μεριμνά για την πολιτική και οικονομική του ατζέντα και όχι για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.
Αντιδραστικές κινήσεις εντός των σχολών:
Ένας νόμος τόσο επιθετικός προς την κοινωνική βάση για να εφαρμοστεί πρέπει να έχει
-και έχει- ως βασικό πυλώνα και την καταστολή. Στην δική μας περίπτωση του Φυσικού στην προηγούμενη απόφαση του συλλόγου ο πρόεδρος του τμήματος σε αγαστή συνεργασία με την πρυτανική αρχή κατέστειλε την κατάληψη εργαλειοποιώντας την ηλεκτρονική τηλε-εξεταστική. Δηλαδή, είχαμε την πρώτη αντικαταληψιακή ενέργεια πριν καν ψηφιστεί ο νόμος-έκτρωμα με πρωτοβουλία των παραπάνω. Δεν θα μείνει αναπάντητο.
---ΔΡΑΣΕΙΣ---
- Κατάληψη της Πρυτανείας και σε περίπτωση που είναι εφικτό και άλλων διοικητικών κτιρίων.
- Εξαναγκασμός σε παραίτηση (από τη θέση του προέδρου) του προέδρου του τμήματος φυσικής Δημήτρη Μελά εξαιτίας της κατασταλτικής απόφασης που έλαβε και εφάρμοσε αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη
- Απαίτηση διευκρινήσεων από τα μέλη του Δ.Σ του τμήματος σχετικά με την θέση που πήραν στην προαναφερθείσα κατασταλτική κίνηση και αναζήτηση ευθυνών.
- Εξωστρεφείς δράσεις και παρεμβάσεις ενημέρωσης στο κοινωνικό σύνολο
- Σύσταση συντονιστικής επιτροπής
- Συντονιστική επιτροπή Παρασκευή 14:00 έξω απ' το φουαγιέ ΣΘΕ
- Επόμενη Γενική Συνέλευση Συλλόγου Παρασκευή 26/02, 15:00 έξω απ' το φουαγιέ ΣΘΕ
ΠΟΡΕΙΑ Πέμπτη 25/2 ενάντια στον νέο νόμο για την εκπαίδευση
πηγή : email που λάβαμε στις 20 Φεβρουαρίου 00h
ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ - ΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!
Για να ρίξουμε Διαγραφές, Δίδακτρα, Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Αθηνα: Πέμπτη 25/2, 13:00 , Προπύλαια
Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 25/2, 13:00 , Άγαλμα Βενιζέλου
Πάτρα: Πέμπτη 25/2, 13:00 , Πλατεία Γεωργίου
Η ούλτρα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μητσοτάκη δεν βλέπει τίποτα άλλο πέρα από «ευκαιρίες» εν μέσω πανδημίας για να συντρίψει τις δημοκρατικές μας ελευθερίες και να επιβάλει ένα αστυνομικό κράτος, τσακίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα και διαλύοντας την δημόσια υγεία και παιδεία. Χωρίς δισταγμούς, στις 11/2 ψήφισε στη βουλή μαζί με την Ελληνική Λύση, το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ένα νόμο-τομή που θέλει να προσαρμόσει με τη βία την εκπαίδευση στις ανάγκες της χρεωκοπίας διαρκείας του ελληνικού καπιταλισμού, επιχειρώντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στα πανεπιστήμια και να βάλει τα θεμέλια για ένα νέο πανεπιστήμιο-επιχείρηση όπου όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται.
Ο νόμος, που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα περιλαμβάνει δραστική μείωση εισακτέων στα ΑΕΙ με την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των διπλών μηχανογραφικών. Με μια βάση εισαγωγής, που κάθε χρόνο θα διαμορφώνεται όλο και πιο ψηλά, δεκάδες χιλιάδες μαθητές θα πετιούνται εκτός ΑΕΙ, μια μεγάλη πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια. Μόνο για το 2021-2022 υπολογίζεται ότι θα πεταχτούν από τα ΑΕΙ περί το 1/3 των υποψηφίων!!!
Παράλληλα, ο νόμος θεσπίζει τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια για σχολές 4ετούς φοίτησης και στα ν+3 στις υπόλοιπες. Οδηγούν έτσι χιλιάδες φοιτητές εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντάς ιδιαίτερα τους νέους από εργατικά-λαϊκά στρώματα, που δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Με ακόμα μεγαλύτερη πίεση και εντατικοποίηση, οι νέοι δεν θα έχουν χρόνο να ασχολούνται με τίποτα άλλο πέρα από μαθήματα και εξετάσεις.
Επιπλέον, ο νόμος θεσπίζει μια σειρά χουντικών μέτρων όπως Πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες και φοιτητοδικεία. Δημιουργούν αστυνομικά τμήματα στις σχολές και προσλαμβάνουν τουλάχιστον 1.000 ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι θα έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στο να συλλαμβάνουν, να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα κ.α. Κάμερες σε κάθε γωνία όπου θα παρακολουθούν τους φοιτητές. Έλεγχος εισόδου για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Αυστηροποίηση των πειθαρχικών που θα έχουν την δυνατότητα να διαγράφουν φοιτητές για παρά πολλές αφορμές από την αντιγραφή μέχρι και την «παρεμπόδιση λειτουργίας» των πανεπιστημίων, όπως χαρακτηρίζουν τις συνελεύσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τις καταλήψεις! Και όλα αυτά για «την πρόληψη του εγκλήματος»!!! Μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε φυλακές για να κυνηγούν του αγωνιστές αλλά και όποιον τολμήσει να σκεφτεί να αντισταθεί απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, αφού με αυτά τα μέτρα η τεράστια πλειοψηφία των φοιτητών θα «παρανομεί». Ακόμα, αλλάζουν τον ποινικό κώδικα και επιβάλουν έως 3 χρόνια φυλάκιση για «παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας των δημοσίων κτηρίων», δηλαδή για καταλήψεις.
ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '60 - ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
Όλα αυτά τα πρωτοφανή και ακραία μέτρα που θα ζήλευε και το πιο σκληρό απολυταρχικό καθεστώς στον κόσμο, έχουν ένα σκοπό: να προλάβουν την βέβαιη αντίδραση των φοιτητών στην διάλυση της δημόσιας παιδείας και να διαλύσουν τα μαχητικά μέσα πάλης του φοιτητικού συνδικαλισμού (καταλήψεις, διαδηλώσεις συνελεύσεις κ.α.). Το κερασάκι στην τούρτα θα έρθει με τον νέο νόμο-πλαίσιο που έχει εξαγγείλει η Κεραμέως, επιδιώκοντας να βάλει τέλος στους φοιτητικούς συλλόγους και να απαγορεύσει τις φοιτητικές παρατάξεις. Μόνο με σκληρή καταστολή, συλλήψεις, κυνηγητό, μπορούν να επιβάλλουν ένα πανεπιστήμιο τελείως διαφορετικό, από αυτό που γνωρίζαμε, το Πανεπιστήμιο της δεκαετίας του '60 και της χούντας : με δίδακτρα, που ως επακόλουθο, θα πετάει εκτός πανεπιστημίων τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών, ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση που θα λειτουργεί με κέρδη και ζημιές, όπου τα πάντα μέσα στα ΑΕΙ θα καθορίζονται από τις αρπακτικές διαθέσεις των «ημετέρων» και του κεφαλαίου. Με μια τριτοβάθμια εκπαίδευση ως «σουπέρ μάρκετ γνώσεων», όπου ο καθένας θα παίρνει έναν «τίτλο σπουδών» και δεξιότητες, ανάλογα με το πόσα έχει να πληρώσει. Σ' αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωράει η πολιτικοποίηση: το φοιτητικό κίνημα, οι δομές του και κάθε φωνή αμφισβήτησης πρέπει να ισοπεδωθούν. Εντέλει, να πάψουν να αποτελούν κέντρα αγώνα και πυροδότης κοινωνικών εκρήξεων, όπως ήταν διαχρονικά στην ελληνική κοινωνία.
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Οι φοιτητές δώσαμε μια αυθόρμητη απάντηση στον δρόμο, με τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στη ψήφιση του νόμου. Ήταν ένα χαστούκι απέναντι στην κυβέρνηση, που παρά τις απαγορεύσεις και τις αθρόες συλλήψεις και προσαγωγές που έκανε, δεν κατάφερε να τρομοκρατήσει την νεολαία. Οι κινητοποιήσεις δεν έκαναν τα απαραίτητα βήματα της κλιμάκωσης και της σθεναρής αντίστασης απέναντι σ' αυτά τα μέτρα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην στάση που κράτησαν οι δυνάμεις που βρίσκονταν στην κεφαλή αυτών των κινητοποιήσεων.
ΠΚΣ και ΕΑΑΚ δεν προώθησαν κανένα σχέδιο αγώνα, παρά αναλώθηκαν σε γραφειοκρατικές «συσκέψεις των ΦΣ», δηλαδή σε ανούσιες συναντήσεις «των λίγων και μυημένων». Εξαντλούνται σε βαρύγδουπα συνθήματα του τύπου «θα τους σαρώσουμε» ή σε διαδικτυακές εκδηλώσεις, συνδιοργανωμένες μάλιστα με κοσμήτορες και πρυτάνεις(!!), καλύπτοντας έτσι το τεράστιο κενό της πολιτικής τους. Το μόνο που «πρότειναν» ήταν ένα κάλεσμα για πορεία κάθε εβδομάδα και Γενικές Συνελεύσεις σε κάποιες σχολές, χωρίς να κάνουν την παραμικρή ενέργεια να ενεργοποιήσουν τους Συλλόγους. Τώρα που ψηφίστηκε ο νόμος, προσπαθούν να «κλείσουν» όπως-όπως τον αγώνα, παρά τα ελπιδοφόρα σημάδια που έδειχναν και δείχνουν οι κινητοποιήσεις. Όπως αυτές της 18/2, στην οργάνωση των οποίων έπαιξε σημαντικό ρόλο η ΣΣΠ(όπως και άλλες δυνάμεις π.χ. Αγωνιστικές Κινήσεις) και ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες φοιτητές, κόντρα στο σαμποτάρισμα από ΠΚΣ-ΕΑΑΚ. Μάλιστα, λόγω της επιτυχίας τους, οι γραφειοκράτες αναγκάστηκαν να καλέσουν σε κινητοποιήσεις για τις 25/2.
Ως ΣΣΠ θεωρούμε πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη ψήφιση του νόμου και να μετατραπεί σε έναν αγώνα διαρκείας, σε μια εξέγερση φοιτητών-νεολαίας-εργαζομένων. Για τη συνέχιση των αγώνων, προτείνουμε το παρακάτω σχέδιο:
1) Μαχητικές διαδηλώσεις στο κέντρο των πόλεων, σε εβδομαδιαία βάση.
2) Ζωντάνεμα των σχολών με τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων, στο χώρο των σχολών, με καταλήψεις σχολών και με δομές αυτοοργάνωσης(επιτροπές, συντονιστικά), οι οποίες θα δώσουν σάρκα και οστά στο κίνημα, θα αποτελούν τα όργανα του κινήματος και θα του δίνουν πνοή, ζωή και δημοκρατία στο εσωτερικό του. Μόνο έτσι μπορούμε να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να ανοίξουν οι σχολές μας!
3) Συντονιστικά Συνελεύσεων και όλων των φοιτητών και δομών αυτοοργάνωσης, που θέλουν πραγματικά να παλέψουν για να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως. Για να συντονιστεί το κίνημα και να οργανώνει την πάλη του ανοικτά και όχι με κλειστά μαζέματα γραφειοκρατών που το «πνίγουν».
4) Εξώστρεφες δράσεις, όπως μοιράσματα κειμένων, αφισοκολλήσεις κ.α. σε μετρό και γειτονιές, για να ενημερώσουμε και να συσπειρώσουμε στον αγώνα μας μαθητές, εργαζομένους και φτωχούς. Με στόχο να οικοδομηθεί ένα ενιαίο μέτωπο πάλης αρχικά όλης της νεολαίας και στη συνέχεια όλων των καταπιεζόμενων στρωμάτων της κοινωνίας. Με απλά, ενοποιητικά αιτήματα: να ανατρέψουμε το νόμο και να ανοίξουμε οι ίδιοι οι φοιτητές τις σχολές μας. Γιατί η επίθεση είναι κοινή για όλη τη νεολαία και το λαό.
Μόνο έτσι μπορούν να περάσουν οι αποφάσεις στα χέρια των φοιτητών και το κίνημα να πάρει πιο αποφασιστικό και μαχητικό χαρακτήρα. Χρειάζεται να χτίσουμε παντού κέντρα αγώνα που να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στην εφαρμογή αυτού του νόμου. Με αυτοοργάνωση και ενότητα των αγώνων μας να οργανώσουμε ένα μαχητικό αγώνα διαρκείας, ο οποίος θα φτάσει σε μια κλιμάκωση σε μια εξέγερση φοιτητών-μαθητών - εργαζομένων, μια εξέγερση όλης της ελληνικής κοινωνίας. Για να ανοίξουμε τις σχολές μας και να σπάσουμε το «λοκντάουν» των αγώνων και της νεολαίας που μας έχει επιβάλει η κυβέρνηση και να ανατρέψουμε το νόμο. Με μια προοπτική ρήξης και ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του καθεστώτος που οικοδομείται από όλους τους μνημονιακούς. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για τη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα.
- ΚΑΤΩ ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια.
- ΟΧΙ σε δίδακτρα, διαγραφές, μειώσεις εισακτέων, βάση εισαγωγής.
- Ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Λεφτά για τις κοινωνικές μας ανάγκες, όχι για αστυνομία, κάμερες, εξοπλισμούς.
- Να ανοίξουν σχολεία και σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όχι στο «λοκντάουν» των αγώνων της νεολαίας!
Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)
[Θεσσαλονίκη] Κείμενο συλληφθέντων/ουσών κατάληψης πρυτανείας 22/2
Το πρωί της Δευτέρα 22/2 καταλήφθηκε η πρυτανεία του ΑΠΘ με μαζική παρουσία από φοιτητικούς συλλόγους και αλληλέγγυο κόσμο στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Αν και υπήρξε προσπάθεια αποτροπής από τους φύλακες της πρυτανείας η κατάληψη πραγματοποιήθηκε κανονικά. Κατόπιν αιτήματος για εισαγγελική παρέμβαση από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. , Παπαϊωάννου -ο οποίος είναι ο πρώτος που ζήτησε ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας- ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το πανεπιστήμιο. Λίγα λεπτά μετά, εισέβαλλαν στο πανεπιστήμιο και στον εσωτερικό χώρο του κτηρίου όπου φοιτητ(ρι)ές και οι αλληλέγγυοι/ες υπερασπιστήκαν την κατάληψη. Κατά τη διάρκεια της εισβολής και της περικύκλωσης μας από τις δυνάμεις ,αλληλέγγυος κόσμος προσέγγισε για να υπερασπιστεί την κατάληψη. Μετά και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς μας στα οχήματα της αστυνομίας, η μαχητική παρουσία του κόσμου εμπόδισε για αρκετή ώρα την αποχώρηση των οχημάτων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο υπόγειο της ΓΑΔΘ, δεν μας επιτρεπόταν επικοινωνία με τους δικηγόρους, αρνούνταν να μας ενημερώσουν για την ύπαρξη ή μη κατηγοριών. Έπειτα από 6 ώρες παραμονής στο υπόγειο της ΓΑΔΘ ήρθαμε σε τελική επαφή με τους δικηγόρους. Οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι και στους ίδιους δεν επιτρέπονταν η είσοδος και η επικοινωνία μαζί μας. Για ακόμη μια φορά η αντίσταση των φοιτητών/τριών και αγωνιζόμενου κόσμου αντιμετωπίστηκε με καταστολή και αστυνομική βία.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ
Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 25/2 ΣΤΗ 13:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Κάποιοι/ες Συλληφθέντες/σες 22/02/2021
Πορεία ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη
Η κατάληψη στο κτήριο της Πρυτανείας συνεχίζεται δυναμικά.
Καλούμε αύριο:
09:00 Συνέλευση για τη διοργάνωση και το σχεδιασμό της περιφρούρησης της πορείας.
11:00 Προσυγκέντρωση στην κατειλημμένη πρυτανεία.
13:00 Συγκέντρωση στο αγ. Βενίζελου ενάντια στο νόμο Κεραμέως.
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ 22/2
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣ Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ.
ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Την κατάληψη στηρίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Θεάτρου και Εικαστικών.
Συντονιστική Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας
πηγή : email που λάβαμε στις 24 Φεβρουαρίου 22h
Πορεία για εκπαιδευτικά
Την Πέμπτη 25/2, με αιχμή τη στήριξη της απεργία πείνας του Δ.Κουφοντίνα, κατεβαίνουμε στον δρόμο.
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις μπλοκάροντας το νομοσχέδιο για την παιδεία και τη πανεπιστημιακή αστυνομία.
Για να επανακτήσουμε τον χώρο που χάσαμε λόγω των μέτρων καταστολής, με πρόσχημα την πανδημία.
Για να διεκδικήσουμε κεκτημένες ελευθερίες.
Άμεση μεταγωγή του επαναστάτη Δ.Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού. Απεργία πείνας από 8/1.
Ακολουθεί το κείμενο του Ταμείου Αλληλεγγύης φυλακισμένων & διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών
Στις 8/1/2021 ο επαναστάτης πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκινά για 5η φορά απεργία πείνας προκειμένου να θέσει το ίδιο το σώμα ως οδόφραγμα αξιοπρέπειας απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που επιθυμεί να τον εξουθενώσει ηθικά και ψυχικά με σκοπό τη μεθόδευση της σταδιακής του εξόντωσης. Η μεθόδευση αυτή εν προκειμένω ξεκινάει με τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τις φυλακές, νομοσχέδιο που καταργεί μια σειρά κεκτημένων των κρατουμένων και που εμπεριείχε φωτογραφική διάταξη ειδικά για την περίπτωση του συντρόφου, όσον αφορά τη δυνατότητα παραμονής του σε αγροτικές φυλακές. Ακολούθησε η βίαιη μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές Βόλου όπου βρισκόταν για τουλάχιστον δύο χρόνια, στις φυλακές Δομοκού κάτι που ωστόσο συνιστά θεσμική παρατυπία, καθώς η ίδια η φωτογραφική διάταξη για όσους επαναμετάγονται από τις αγροτικές φυλακές, προβλέπει την επιστροφή τους στα καταστήματα κράτησης που βρισκόντουσαν προηγουμένως, στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα δηλαδή, στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως ηθική αυτουργό τη συνήθη ύποπτο Σοφία Νικολάου, ως Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, που με πρόσχημα μέτρα πρόληψης σχετικά με τον covid 19, υπέγραψε αυτήν την παράτυπη μεταγωγή-με χαρακτηριστικά απαγωγής- του Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού. Γνωρίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή αποκλίνει από το νόμο που η ίδια η κυβέρνηση προώθησε με εκδικητικές προθέσεις εναντίον του συντρόφου, επιχείρησε να καλύψει τα νώτα της για το τυπικό της υπόθεσης, με ένα ψευδές έγγραφο που φαίνεται ότι της μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού προηγήθηκε στάση στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η νέα αυτή βασανιστική μεταχείριση του Δημήτρη Κουφοντίνα- προφανώς με τις ευλογίες της κυβερνητικής οικογενειοκρατίας- με τον τρόπο που υλοποιήθηκε και τα χαρακτηριστικά που είχε, ως συνέχεια δηλαδή ενός μόνιμου καθεστώτος εξαίρεσης στο πρόσωπού του, αποτέλεσε μονόδρομο ώστε να προχωρήσει στην απόφαση να διεκδικήσει πίσω την αξιοπρέπεια του, με έναν από τους ελάχιστους τρόπους που διαθέτουν οι κρατούμενοι, ως άνθρωποι πραγματικά στριμωγμένοι στον τοίχο, χωρίς πολλά περιθώρια κινήσεων, την απεργία πείνας.
Αυτή η οριακή απόφαση, που τοποθετεί εκ νέου το σύντροφο σε κίνδυνο για τη σωματική του υγεία και την ίδια του τη ζωή, είναι και το βήμα αντίστασης απέναντι στη συνολική αντιμετώπιση του από την πολιτική διαχείριση της εξουσίας και τα διάφορα θεσμικά και παραθεσμικά της κέντρα. Για αυτό η ικανοποίηση του αιτήματος του για άμεση μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού δεν έχει μόνο τεχνικό χαρακτήρα, που είναι εξίσου σημαντικός, αλλά και βαθιά ουσιαστικό, καθώς θα είναι μια πρώτη μικρή νίκη απέναντι στο καθεστώς που επιλέγει να προβεί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσω ενός συστηματικού βασανισμού του.
Στις 16/1 ο σύντροφος μετήχθη βιαίως στο νοσοκομείο της Λαμίας κατόπιν εισαγγελικής εντολής, ωστόσο αρνήθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις και δεν δέχτηκε την αγωγή που πρότειναν οι γιατροί και στη συνέχεια επέστρεψε στο κελί του στις φυλακές Δομοκού, οπού συνεχίζει την απεργία πείνας. Την ίδια ημέρα οι σύντροφοι Γιάννης Δημητράκης και Νίκος Μαζιώτης ξεκίνησαν απεργία πείνας ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα του, ενώ ως ένδειξη αλληλεγγύης ξεκινούν από Δευτέρα 18/1 πενθήμερη απεργία πείνας και οι σύντροφοι Πολύκαρπος Γεωργιάδης και Βαγγέλης Σταθόπουλος.
Σύντροφοι και συντρόφισες από την ελλάδα και όχι μόνο προβαίνουν σε κινήσεις αλληλεγγύης δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους. Από τις 19 Ιανουαρίου βρίσκεται σε κελί όπου παρακολουθείται από κάμερα ασφαλείας ενώ έξι μέρες αργότερα μεταφέρεται για τρίτη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας όπου συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια όπως είχε δηλώσει στην αρχή της απεργίας. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται μέρα με την μέρα με αποτέλεσμα στις 16 Φεβρουαρίου, την 40η ημέρα απεργίας πείνας να εισηχθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει να έρχεται στην επιφάνεια η ιδέατου βασανιστηρίου της αναγκαστικής σίτισης καθώς ο διευθυντής του τμήματος δηλώνει πρόθυμος να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αν το κρίνει αναγκαίο. Στις δηλώσεις της η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ ενημέρωσε για την συναίνεση του απεργού να τοποθετηθεί ορός χωρίς πρόσθετα στοιχεία για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Στις 23 Φεβρουαρίου ο Δημήτρης Κουφοντίνας αφαιρεί την πεταλούδα με τον ορό ενυδάτωσης. Μετά από 47 μέρες απεργίας ο επαναστάτης, αγωνιστής συνεχίζει να διεκδικεί με αξιοπρέπεια αυτό που εκδικητικά ψήφισαν οι ίδιοι οι βασανιστές του.
Ως Ταμείο δε μπορούμε παρά να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα και να πιέσουμε με τις όποιες δυνάμεις μας για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του.
ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ
ΠΕΜΠΤΗ 25/2 13:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ταμείο Αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών-συνέλευση Θεσσαλονίκης
Σήμερα βγαίνουμε στο δρόμο για τα αυτονόητα:
•ΟΧΙ στην εφαρμογή του νέου νόμου
• Άμεσα μέτρα για το άνοιξα των σχολών
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις
📍ΑΘΗΝΑ 13:00 Προπύλαια
📍ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Πρυτανεία ΑΠΘ, 13:00 Άγαλμα Βενιζέλου
📍ΠΑΤΡΑ 13:00 Πλατεία Γεωργίου
📍ΓΙΑΝΝΕΝΑ 12:00 Περιφέρεια
📍ΦΛΩΡΙΝΑ 13:00 Πλ. Μόδη (Κανόνια)
📍ΒΟΛΟ 12:30 Θόλος
📍ΠΡΕΒΕΖΑ 10:00 Φόρος
📍ΚΟΖΑΝΗ 12:30 Κεντρική Πλατεία (Ρολόι)
📍ΚΟΜΟΤΗΝΗ 13:00 Πλατεία Ειρήνης
📍ΞΑΝΘΗ 13:00 Κεντρική Πλατεία
📍ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 13:00 Αναγνωστήριο
📍ΗΡΑΚΛΕΙΟ 13:00 Πλατεία Ελευθερίας
📍ΧΑΝΙΑ 13:00 Πλατεία Αγοράς
📍ΡΕΘΥΜΝΟ 13:00 Δημαρχείο
Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά