Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 στις 17.00
Συγκέντρωση/μικροφωνική για να πάρουμε το κάτω πολυτεχνείο πίσω
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 8/2 (17.00) ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Χτες, Παρασκευή 5/2, μέλη του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών ΕΜΠ βρέθηκαν στον χώρο του κάτω Πολυτεχνείου στο συγκρότημα επί της οδού Πατησίων για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση-μικροφωνική με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης (23/1). Το περιεχόμενο της παρέμβασης αφορούσε τον ίδιο ακριβώς λόγο για τον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να δημοσιεύσουμε την παρούσα καταγγελία: το ολικό και παρατεταμένο lock out που έχει επιβληθεί εδώ και μήνες στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου.
Συνοπτικά τα γεγονότα που θέλουμε να καταγγείλουμε έχουν ως εξής. Στις 5 μμ οι συνάδελφοι/ισσες μας ανακοίνωσαν στο προσωπικό της φύλαξης ότι επιθυμούν να εισέλθουν στο χώρο για να υλοποιήσουν την απόφαση του συλλόγου. Η απάντηση από την μεριά τους ήταν ότι υπάρχουν εντολές άνωθεν να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν. Αφού ενημερώσαμε για την ιδιότητά μας και ενώ ζητήσαμε να επικοινωνήσουμε με την διοίκηση για να γνωστοποιηθεί το αίτημά μας (καθώς την προηγούμενη μέρα ο ΣΜΦ ΕΜΠ είχε επικοινωνήσει με τον ίδιο τον πρύτανη για να γνωστοποιηθεί η τυπική αναγνώρισή του από το ειρηνοδικείο) η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική. Αποτέλεσμα αυτού ήταν για την επόμενη μισή ώρα η παρέμβασή να πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο επί της οδού Στουρνάρη με μοίρασμα της απόφασης της Συνέλευσής στους περαστικούς και ανάρτηση πανό στην παρακείμενη πύλη. Μισή ώρα αργότερα και χωρίς καμία προειδοποίηση, 6 άνδρες της ομάδας «Δέλτα» προσέγγισαν το σημείο για να πραγματοποιήσουν έλεγχο. Αντί για τον συνηθισμένο έλεγχο στοιχείων και αδειών κυκλοφορίας, οι αστυνομικοί ζήτησαν να κάνουν έλεγχο επί του περιεχομένου της παρέμβασης. Ανέφεραν ότι έγινε καταγγελία για «ανάρτηση πανό στον χώρο του Πολυτεχνείου» και ότι «ενημερώθηκαν πως κάποιοι επιθυμούν να συναντήσουν τον πρύτανη».
Η παρατυπία αυτού του ελέγχου γεννά μία σειρά ερωτημάτων. Από πότε είναι ζήτημα της αστυνομίας το εάν και με ποιό τρόπο οι φοιτήτ(ρι)ες θα συναντήσουν τον πρύτανη? Με ποιό τρόπο έγινε η καταγγελία και κατά πόσο εμπλέκεται η ίδια η διοίκηση του ιδρύματος σε αυτή? Από που προκύπτει η απαγόρευση ανάρτησης πανό? Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό την καταγγελία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών λίγους μήνες πριν σχετικά με την προσαγωγή του προέδρου του ΣΜΤ Δ.Τ σε αντίστοιχη παρέμβασή τους στην περιοχή των Εξαρχείων λίγες μέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης. Και σε εκείνη την περίπτωση το ενδιαφέρον της αστυνομίας είχε εστιάσει αποκλειστικά στο πανό που κρατούσε ο συνάδελφος και στο γεγονός ότι βρισκόταν «κοντά στο Πολυτεχνείο». Άλλο σχετικό παράδειγμα είναι η σύλληψη, στις 13/11, δεκάδων φοιτητ(ρι)ών, εργαζομένων και αγωνιστ(ρι)ών που συγκεντρώθηκαν εκεί για να παραμείνει ο, συμβολικά φορτισμένος, χώρος του Πολυτεχνείου προσβάσιμος τις επόμενες μέρες για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης
Από την μεριά μας αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε δυστυχώς και η τελευταία φορά που συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά. Η απαγόρευση της εισόδου στο κάτω Πολυτεχνείο από το μεσημέρι και μετά, η αυστηροποίηση του ελέγχου στην είσοδο για φοιτητ(ρι)ες και εργαζόμενους ακόμα και τις ώρες που είναι «ανοιχτό», η ασφυκτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στη γύρω περιοχή, η στάση της πρυτανικής αρχής σχετικά με την διαχείριση του χώρου και την προοπτική αξιοποίησης του κτιρίου Γκίνη ως συνεδριακό κέντρο είναι όλα στοιχεία αλληλένδετα. Το ίδιο επίσης και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση που αφορά την ίδρυση σώματος της ΕΛ.ΑΣ στα πανεπιστήμια, την αναβάθμιση του ελέγχου (με κάμερες και face control), την αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικά κ.ο.κ.
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει την απάντησή του με την δυναμική παρουσία του στον δρόμο. Αντίστοιχα ο ΣΜΦ ΕΜΠ έχει πάρει θέση. «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε πιο σθεναρά για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς φραγμούς και κατηγοριοποιήσεις, την διασφάλιση του ασύλου και την προάσπιση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων καθενός και καθεμιάς απέναντι στην κρατική καταστολή, την περιθωριοποίηση και εκμηδενισμό κάθε φασιστικής, ρατσιστικής, σεξιστικής ή ομοφοβικής συμπεριφοράς, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Μαζί με φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία, με μαζικούς, μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες, είναι χρέος μας να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους!»
Να σταματήσουν οι Πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ να κρύβονται πίσω από την πανδημία και να ανοίξουν άμεσα το κάτω Πολυτεχνείο, ώστε να συνεχίσει να είναι δημόσιος χώρος με ελεύθερη πρόσβαση, ανοιχτός στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες της φοιτητικής κοινότητας και των εργαζομένων. Ο χώρος αυτός είναι αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας του φοιτητικού κινήματος, των ταξικών και κοινωνικών αγώνων. Και αυτή η ιστορία είναι πολύ βαριά για να παραγραφεί από τα σχέδια οποιουδήποτε Πρύτανη και οποιασδήποτε κυβέρνησης, από τα σχέδια μετατροπής του σε μουσείο και αποστειρωμένο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης
Όλοι και όλες στη συγκέντρωση-μικροφωνική την Δευτέρα 8/2 στις 17:00, στα πλαίσια της ημέρας επανοικειοποίησης του Κάτω Πολυτεχνείου, προκειμένου να υλοποιήσουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, η οποία παρεμποδίστηκε την Παρασκευή από την αστυνομία και την Πρυτανική αρχή.
Πρωτοβουλία Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών ΕΜΠ