Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 στις 15.00
Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας
Το ελληνικό κράτος, σε περιόδους κρίσης, έχει ως πάγια τακτική να ανακηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Δεκέμβρης '08, οικονομική κρίση 2012, Έβρος-Covid19 2020) με άμεσο μέτρο την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας. Η βιοπολιτική δυστοπία χτίζεται κάθε μέρα γύρω μας. Η κυβέρνηση απαξιώνει τη δημόσια υγεία, καταπατά ελευθερίες και εργασιακά κεκτημένα. Κλέβει τον δημόσιο χώρο και καταστέλλει κάθε φωνή αντίστασης μέσω του φόβου που επιβάλλει "ο νόμος και η τάξη", με διοικητικά πρόστιμα, προσαγωγές και συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, εκκενώσεις και απελάσεις.
Ο πανεπιστημιακός χώρος τα τελευταία χρόνια πλήττεται σφοδρά. Κράτος και πανεπιστημιακή διοίκηση σε συνεργασία, μετέφεραν τις ναρκοπιάτσες εντός του ΑΠΘ, κάτι που αξιοποίησαν σαν ευκαιρία ώστε να κλειδαμπαρώσουν (μόνο 5 από τις 65 πόρτες παραμένουν ανοιχτές) και να εντείνουν τον έλεγχο στο χώρο του campus. Κάτι το οποίο περίεργο φυσικά δεν είναι, μιας και η πανεπιστημιακή διοίκηση είναι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού. Η κορύφωση αυτών των τακτικών, έρχεται να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία του πλήρως απονεκρωμένου από φοιτητικές και κοινωνικοπολιτικές δραστηριότητες πανεπιστημίου, με το επικείμενο νομοσχέδιο που θα επιβάλλει στους χώρους που υπάρχουμε 1000 μπάτσους (ειδικούς φρουρούς), σκουπίδια όπως αυτά που δολοφόνησαν τον Γρηγορόπουλο, έβγαλαν όπλο στην ΑΣΟΕΕ κλπ.
Το νέο νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ελεγχόμενη πρόσβαση με μπάρες, κάρτες εισόδου, κυκλώματα παρακολούθησης και πειθαρχικά συμβούλια με σκοπό την αποστείρωση του πανεπιστημίου από οποιαδήποτε μη εγκεκριμένη από διοίκηση και αρχές δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο θα καταργηθεί η ανοιχτότητα και ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου και θα γίνεται ευθεία επίθεση στους αγώνες που ξεκινούν ή στεγάζονται εντός του (φοιτητικοί σύλλογοι, στέκια, καταλήψεις, συνελεύσεις, αγωνιζόμενα υποκείμενα). Παράλληλα, εξυπηρετείται και διασφαλίζεται η περαιτέρω επέλαση των συμφερόντων των εργολαβιών (λέσχη, εστίες) και των εταιριών, του στρατού και της αστυνομίας μέσω των ερευνητικών εργαστηρίων (π.χ. drones), τα οποία φυσικά λειτουργούσαν κανονικά και εν μέσω πανδημίας.
Ταυτόχρονα γίνεται ξεκάθαρη η επιθυμία της κυβέρνησης να επιτεθεί εντονότερα στη δυνατότητα πρόσβασης στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, εγκαθιδρύοντας τη βάση του 10 και θέτοντας όριο φοίτησης στα ν+(ν/2) έτη. Έτσι εξαναγκάζουν τους/τις φοιτητ(ρι)ές σε πλήρη εντατικοποίηση, εντείνοντας το κλίμα ανταγωνισμού, στερώντας τους το χρόνο για πολιτικοποίηση και άλλες εξωφοιτητικές δραστηριότητες. Αποκλείουν επίσης από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση τους/τις μαθητ(ρι)ές που δεν έχουν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν φροντιστήρια ή φοιτητ(ρι)ες που δεν έχουν την δυνατότητα να σπουδάζουν χωρίς να δουλεύουν, επιδιώκοντας να "κολεγιοποιήσουν" τα πανεπιστήμια.
Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες μας έρχονται ξανά σε δεύτερη μοίρα. Οι φοιτητικές εστίες δεν συντηρούνται και οι αγώνες των οικότροφων καταστέλλονται υπό την απειλή της παύσης παροχής νερού και φαγητού (βλ. ΦΕΠΑ) ή με την εισβολή μπάτσων. Από την λέσχη αποκλείονται άτομα που έχουν ανάγκη από φαγητό αλλά δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα (άστεγοι, μετανάστριες κλπ) και οι πανεπιστημιακές υποδομές, τα εργαστήρια και το προσωπικό είναι υποχρηματοδοτούμενα και σε έλλειψη.
Μαζί με όλα αυτά, το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί απειλή για όλες εμάς που υπάρχουμε μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου.
-Στηρίζουμε την συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο την Πέμπτη 28/1 στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου
-Καλούμε σε Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας , την ίδια μέρα στο αίθριο του Πολυτεχνείου στις 15:00, μετά τη συγκέντρωση.
-ΚΑΜΙΑ ΦΥΛΑΞΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΣΦΑΛΕΙΑ" ΤΟΥΣ
Στέκια, καταλήψεις, συλλογικότητες, σχήματα και αλληλέγγυοι/ες/α