Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 στις 12.00
Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στην Απεργία των Διανομέων
Απεργία 8 Οκτώβρη
Κούριερ- διανομείς υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών
Στις 8 Οκτώβρη η συνέλευση βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου σε Αθήνα (ΣΒΕΟΔ) έχει προκηρύξει κλαδική απεργία. Η Απεργία αυτή είναι συνέχεια των δυναμικών αγώνων τόσο του κλάδου όσο και των σωματείων βάσης σε Αθήνα και Γιάννενα με αποκορύφωμα την απεργία στις 11/4/19. Αυτή η κινητοποίηση έφερε ένα μεγάλο κέρδος στους/στις εργαζόμενους/ες καθώς είχε σαν αποτέλεσμα να θεσμοθετηθεί ο νόμος 4611/2019. Σύμφωνα με αυτόν ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων και όταν αυτοί/ες χρησιμοποιούν δικό τους μηχανάκι να καταβάλλεται αποζημίωση για τη χρήση και τη συντήρηση του. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν τελειώνει με την θεσμική επίλυση των εργασιακών ζητημάτων αλλά το στοίχημα είναι η εφαρμογή στην πράξη!
Με το ξέσπασμα της πανδημίας κι ενώ ο κλάδος της διανομής είναι μια από τις πιο υποτιμημένες εργασίες, ντελιβεράδες και κούριερ έγιναν οι "ήρωες με τα παπιά", δέχτηκαν χειροκροτήματα και μπράβο που συνέχισαν να δουλεύουν εν μέσω καραντίνας. Όμως η ειρωνεία των χειροκροτημάτων τους έρχεται να συγκρουστεί με την εργασιακή καθημερινότητα. Την εντατικοποίηση της εργασίας, την υπερκόπωση των εργαζομένων, τους υγειονομικούς κινδύνους, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι/ες, τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας που επιβαρύνουν οικονομικά τους εργαζόμενους/ες και άλλα τόσα που τους ωθούν να απεργήσουν στις 8 Οκτώβρη.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Η φύση της συγκεκριμένης δουλειάς αλλά και η συνεχής εντατικοποίηση από την πλευρά των αφεντικών για μεγαλύτερη απόδοση στον ελάχιστο χρόνο είναι λόγοι που πολύ συχνά μαθαίνουμε για νεκρούς συναδέλφους ντελιβεράδες. Η μη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και εταιρικών οχημάτων από τα αφεντικά, προς όφελος της κερδοφορίας τους, αφήνει τους/τις συνάδελφους/ισσες ακόμη πιο εκτεθειμένοι/ες στο δρόμο. Το νομικό πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε τον τελευταίο χρόνο, ορίζει σαν υποχρέωση των αφεντικών όλα τα παραπάνω, αλλά η εφαρμογή τους στην καθημερινότητα αποτελεί ένα ακόμα πεδίο αγώνα.
ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ/ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Για χρόνια ο κλάδος της διανομής αποτελεί έναν από τους πιο κατακερματισμένους στην εργασία. Αυτό συμβαίνει προς όφελος των αφεντικών γιατί με τον τρόπο αυτό υπάρχει η δυσκολία συγκρότησης των εργαζομένων γύρω από κοινές διεκδικήσεις ενιαίας κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι/ες οδηγοί δικύκλου, ασχέτως με το τι μεταφέρουν, αποτελούν μια ενιαία ειδικότητα, με κοινά χαρακτηριστικά, βιώνουν κοινές εργασιακές συνθήκες, έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες δυσκολίες, την επικινδυνότητα και τις αντιξοότητες ενός επαγγέλματος που εκτελείται πάνω σε δύο ρόδες. Η αναγνώριση ως μιας ενιαίας ειδικότητας θα ανοίξει το δρόμο για την κατοχύρωση μιας ακόμα διεκδίκησης, της ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι συνάδελφοι/ισσες είναι εκτεθειμένοι/ες σε οδικούς κινδύνους , σε ακραίες καιρικές συνθήκες που επιβαρύνουν την υγεία τους με συνεχή κρυολογήματα, ιγμορίτιδες, μυοσκελετικές παθήσεις και ας μη ξεχνάμε πως είναι ένας κλάδος με πάρα πολλά εργατικά ατυχήματα.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ
Η διαχείριση της πανδημίας από το κράτος έδωσε περισσότερο χώρο για εργοδοτικές αυθαιρεσίες φτάνοντας σε σημείο να τις νομιμοποιεί. Είδαμε την παύση λειτουργίας του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και της Επιθεώρησης Εργασίας εν μέσω καραντίνας, έπειτα τη μονομερή αλλαγή συμβάσεων να μας φέρνει όλους/ες σε δυσκολότερη θέση. Με άλλα λόγια μας έγινε σαφές ότι και αυτή την κρίση θα την πληρώσουμε εμείς. Η υποασφάλιση έχει γίνει καθεστώς ενώ το τελευταίο διάστημα έρχονται να προστεθούν και νέα μοντέλα εργασίας στον κλάδο. Η εργασία μετασχηματίζεται και αυτό συμβαίνει προς όφελος των αφεντικών.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό είναι αυτό της wolt μια εταιρία η οποία μετατρέπει το επάγγελμα σε ευκαιριακή εργασία, τους εργαζόμενους σε "συνεργάτες" χωρίς βασικά δικαιώματα όπως η ασφάλιση (την πληρώνει ο ίδιος) και χωρίς βασικό μισθό. Ένα νέο μοντέλο εργασίας που καθιερώνει τα ελαστικά ωράρια πίσω από την "ελευθερία" της επιλογής του πόσο και πότε θα δουλέψω και άλλα τόσα που αφήνουν εκτεθειμένους/ες τους εργαζόμενους/ες, υποτιμούν το επάγγελμα και δεν χωράνε να γραφτούν μέσα σε λίγες γραμμές…
Ξέρουμε πολύ καλά πως οι συλλογικοί αγώνες μας είναι αυτοί που θα αλλάξουν την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Η εποχή της ανάθεσης της ελπίδας σε ειδικούς καθώς επίσης ότι η απάθεια ή οι ατομικές λύσεις δεν μπορούν μας προσφέρουν τίποτα. Για το λόγο αυτό, επιλέγουμε να είμαστε κομμάτι των αγώνων και στηρίζουμε αδιαμεσολάβητες κινήσεις και διεκδικήσεις από τη βάση των εργαζομένων όπως η απεργία των συναδέλφων της ΣΒΕΟΔ. Πέραν του ότι είναι ένας αγώνας που αφορά και εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού, είναι ένας ακόμα αγώνας για την υπεράσπιση των δικών μας ταξικών συμφερόντων είναι ένας αγώνας για να κερδίσουν οι συνάδελφοι/ισσες τα αυτονόητα.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
- ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
- ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ν. 4611
Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.)
Εταιρικό δίκυκλο Ή επίδομα χρήσης και συντήρησης τουλάχιστον 15% επί του βασικού μισθού
Έξοδα κίνησης (βενζίνες) χωριστά
- 5νθημερο 8ΩΡΟ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
- ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΔΙΚΥΚΛΟΥ
8 ΟΚΤΩΒΡΗ 12:00
ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης
Επικοινωνία:
swma teioserv itorwn@y ahoo.gr ssmthess.espivblogs.net
fb: Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης
*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς, τρανσφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.
Αντίσταση στους εκβιασμούς των αφεντικών|Αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς|Αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων|