Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 στις 12.00
Κινητοποίηση για το δώρο Πάσχα
Το Δώρο δε δωρίζεται || Κείμενο του δικτύου για το δώρο Πάσχα
ΤΟ ΔΩΡΟ ΔΕ ΔΩΡΙΖΕΤΑΙ!
Το Πάσχα πλησιάζει ολοταχώς. Αν είσαι ένας από εμάς, εργαζόμενος στην επισφάλεια, σε έναν από όλους αυτούς τους κλάδους που τα τελευταία χρόνια χτυπιούνται καθημερινά από την ανασφάλεια, μπορεί και για σένα να ξεκινά ένα ατελείωτο άγχος που θα λάβει τέλος την μεγάλη Τετάρτη, τελευταία μέρα της καταβολής του δώρο. Έτσι και εσύ, όπως όλοι μας, μάλλον κάθε φορά που πλησιάζουν οι γιορτέςαναρωτιέσαι αν αυτή τη χρονιά θα πληρωθείς το δώρο...
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ;
Κάθε εργαζόμενος/η που δούλεψε από την 1η Μαίου κι έπειτα δικαιούται δώρο που ισούται με έναν ολόκληρο μισθό (ή 25 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο), ενώ όσοι δούλεψαν μικρότερο χρονικό διάστημα δικαιούνται 2/25 (ή 2 ημερομίσθια) για κάθε 19 ημέρες εργασίας. Το δώρο δεν δίνεται σε είδος και ο εργοδότης οφείλει να το καταβάλει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου!
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ;
Είναι πολλά τα ενδεχόμενα. Κάποιοι από εμάς εργαζόμαστε κάτω από συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας χωρίς καθόλου ή με μισά ένσημα. Με συνθήκες που σε καμία περίπτωση δεν μαρτυράνε ότι θα καταφέρουμε και μείς να περάσουμε αξιοπρεπώς τις γιορτές. Οι εκβιασμοἰκαι οι απειλές δἰνουν και παίρνουν: ''πουθενά δε δἰνουν δὡρο, και άμα το θες τράβα αλλού να στο δώσουν","ἡθα μου επιστρέψεις τα λεφτά ἡθα φύγεις", "εγώ έτσι πληρὡνω, κι άμα θες, αλλιώς περιμένουν άλλοι τόσοι στην ουρά".
Τα «παραθυράκια» των εργοδοτών μας,προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του δώρου, είναι πολλά.Κάποιοι εργοδότες δεν δίνουν ποτέ το δώρο, γιατί έτσι και αλλιώς μας κρατούν σε καθεστώς μαύρης κι αδήλωτης εργασίας. Κάποιοι δίνουν δώρο και το ζητούν πίσω. Κάποιοι δεν μας εμπιστεύονται και μας στέλνουν με συνοδεία στα ΑΤΜ, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι θα τους δώσουμε τα λεφτά στο χέρι. Κάποιοι μας καταβάλουν το δώρο, αλλά ζητούν την επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού, εξαγοράζοντας μας με ένα χαρτζιλίκι που μας αφήνουν ''χάρισμα".
Φυσικά για κάθε δώρο Πάσχα που δεν καταβάλεται από πίσω δεν κρύβεται μόνο ένας «κακός» εργοδότης που αποτελεί μεμονομένη περίπτωση. Στα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά μη καταβολής δώρου αλλά και για την την κατάσταση που επικρατεί συνολικά μέσα στους χώρους εργασίας συναινούν οι πολιτικές κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και μνημονίων που κάνουν τα στραβά μάτια ή ακόμα νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία, τους χαμηλούς μισθούς, την κατάργηση δικαιωμάτων, τον αντισυνδικαλιστικό νόμο. Τι και αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται προεκλογικά αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους χώρους δουλειάς και την «πολυπόθητη ανάπτυξη» δίνει ουσιαστικά πίσω από την πόρτα το «πράσινο φώς» για την καταπάτηση κεκτημένων που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες χρόνων από εμάς.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ;
Το δὡρο είναι δικαίωμα μας. Δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε παραχώρηση των «γενναιόδωρων» εργοδοτών μας. Η καταβολή του δὡρου είναι το ἰδιο αυτονόητη με την καταβολὴτου μισθού μας.
Απέναντι σε αυτό καθώς και σε άλλα πολλά που μας έχουν «σερβίρει» τα τελευταία χρόνια ως ένα ακόμα «αναγκαίο κακό» της κρίσης που αν και χτυπάει όλους στα λόγια στη πράξη βιώνουμε τελικά όλοι εμείς, δεν είμαστε ανίσχυροι. Τα όπλα μας είναι οι δυναμικές απαντήσεις που καταφέρνουμε να δίνουμε σε μια σειρά από χώρους εργασίας ενάντια στις αυθαιρεσίες που ξεπηδάνε. Η περσινή καταγγελία των εργαζομένων στα Brothers in law όπου η εργοδοσία τους είχε ζητήσει την επιστροφή του δώρου και εκείνοι αρνήθηκαν, κερδίζοντας τελικά τη μάχη παρά τις απειλές του εργοδότη για απόλυση ή ακόμα η πιο πρόσφατη μάχη του εργαζόμενου στον όμιλο «Γευστικές Διαδρομές» που κατάφερε να μη χάσει τη δουλειά και το δώρο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.Κάποιοι εργαζόμενοι, λοιπόν, διεκδικήσαμε την καταβολή ολόκληρου του ποσοὐτου δώρου. Κάποιοι αρνηθἡκαμε να το επιστρέψουμε. Κάποιο καταγγείλαμε στο σωματείο μας και στους αρμόδιους φορεἱς την αυθαιρεσία των εργοδοτὡνμας, οι οποίοι είχαν "κακά ξεμπερδέματα". Κάποιοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης, αλλά απευθυνθήκαμε και πάλι στο σωματείο μας και σε εργατικές συλλογικότητες και καταφέραμε την επαναπρόσληψἡμας.
Αν κάτι είναι λοιπόν που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε εργαζόμενος αλλά και ο κάθε εργοδότης που επιλέγει να σταθεί απέναντί μας, είναι ότι η εργοδοτική τρομοκρατία δεν είναι ανίκητη μπροστά στις συλλογικές μας αντιστάσεις.
Διεκδικούμε το δώρο Πάσχα, γνωστοποιώντας και καταγγέλλωντας τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Οργανονώμαστε στο σωματείο μας, απευθυνόμαστε στο Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων και παλεύουμε όλοι οι εργαζόμενοι από κοινού, προτάσσοντας απέναντι στη τρομοκρατία και την αυθαιρεσία τους αγώνες μας.
Κινητοποίηση για το δώρο Πάσχα Δευτέρα 22 Απριλίου 12μ Τσιμισκή με Αγ. Σοφίας
ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΟΧΙ ΔΩΡΟ! ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤ' ΑΦΕΝΤΙΚΑ.
Ακόμη μία εορταστική περίοδος πλησιάζει και όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο τρέχουμε για να καλύψουμε τις παράλογες απαιτήσεις των εργοδοτών μας. Από το κουβάλημα στην παραλαβή και ταυτόχρονα στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών, τρέχουμε πανικόβλητοι για να μην μείνει κανένα πόστο κενό. Ο φόρτος εργασίας επομένως, καθώς και οι οικονομικοί στόχοι που μας τίθενται αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ την ίδια στιγμή τα καταστήματα μας είναι υποστελεχομένα, με μηδαμινές συνθήκες ασφαλείας ενώ τα ωράρια μας, τα ρεπό και τα διαλείμματα μας αμέσως-αμέσως "θυσιάζονται" για χάρη του εορταστικού ωραρίου λειτουργίας. Έτσι λοιπόν μιας σειράς εργασιακών δικαιωμάτων που πριν από μια 10ετία θεωρούνταν αυτονόητα, σήμερα καταστρατηγούνται και με την βούλα, αφού Κυβέρνηση - ΕΕ - Εργοδοσία βαθαίνουν όλο και περισσότερο την επίθεση τους προς τα εργαζόμενα στρώματα.
Τι συμβαίνει με το δώρο του Πάσχα;
Στην πραγματικότητα δεν είναι δώρο της εργοδοσίας ή της Κυβέρνησης, δεν αποτελεί δηλαδή πολυτέλεια ή παραχώρηση των «καλόκαρδων» εκμεταλλευτών μας, αλλά κατάκτηση των αγώνων του εργατικού κινήματος και των απεργιακών αντιστάσεων. Είναι ο λεγόμενος 14ος μισθός, δεδουλευμένα δηλαδή που η καταβολή τους θα έπρεπε να είναι τόσο αυτονόητη όσο και η καταβολή του μισθού μας. Και ενώ μπορεί για σένα συνάδελφε που εργάζεσαι σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πολυεθνικές αυτό προς ώρας να καταβάλλεται στην ώρα του και ολόκληρο, σε μια σειρά όμως επιχειρήσεις είτε στον κλάδο του εμπορίου είτε σε άλλους κλάδους όπως τον επισιτισμό, «πρωτοπόροι εργοδότες» εκβιάζουν και τρομοκρατούν τους εργαζόμενους προκειμένου να μην τους το καταβάλλουν ή αφού το δώσουν έπειτα τους ζητούν την επιστροφή των χρημάτων υπό την απειλή της απόλυσης. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πουλήσει το παραμύθι ότι «τα μνημόνια πέρασαν, οι μισθοί αυξήθηκαν, οι εργαζόμενοι θα ζήσουν καλύτερες μέρες» όλο και περισσότερα περιστατικά εργοδοτικών αυθαιρεσιών έρχονται στην επιφάνεια και μας ταρακουνάν… Είναι το υποχρεωτικό 9ωρο στα Leroy Merlin, το εξευτελιστικό γράμμα που έλαβαν οι εργαζόμενοι στα My Market για το χαμόγελό τους, η απόλυση συναδέλφου από το Μασούτη για λίγες φέτες αλλαντικών και άλλα τόσα που δείχνουν ότι η φωτιά στο σπίτι του γείτονα αργά ή γρήγορα θα φτάσει και στο δικό μας σπίτι, αν δεν τη σβήσουμε.
Αντιλαμβανόμαστε προφανώς ότι για να απαντηθούν και να αποτραπούν τέτοια περιστατικά, δεν αρκεί ένας εργαζόμενος μόνος του. Η ύπαρξη των σωματείων κάθε κλάδου είναι αυτή που μας παρέχει την απαραίτητη κάλυψη και στήριξη προκειμένου να διεκδικήσουμε συλλογικά με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας όλα όσα προσπαθούν να μας στερήσουν και να απαντήσουμε σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη εκδικητική απόλυση εργαζομένου στο κατάστημα "Ντουνιάς" στα Λαδάδικα, ο οποίος αρνήθηκε την επιστροφή του δώρου των Χριστουγέννων. Παρ' όλα αυτά η άμεση κινητοποίηση της ΛΑΝΤΖΑ (αγωνιστική εργατική συσπείρωση στον επισιτισμό-τουρισμό) και μετέπειτα του Σωματείου στον κλάδο του Επισιτισμού (ΣΕΤΕΠΕ), κατάφερε την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζομένου, κατοχυρώνοντας και όλα τα εργασιακά του δικαιώματα. Και αυτή είναι μία μόνο νικηφόρα μάχη μπροστά σε άλλες τόσες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα (βλ. Καταγγελία εργαζομένων στα "Brothers in Law")… μπροστά σε άλλες τόσες που πρέπει να δοθούν και φέτος πριν και μετά την ημερομηνία καταβολής του δώρου του Πάσχα.
Όσο λοιπόν μας απειλούν και μας εκβιάζουν ότι δεν γίνεται αλλιώς, άλλο τόσο εμείς θα τους απαντάμε μέσα από την οργάνωση στο Σωματείο μας και την καταγγελία κάθε εργοδοτικής αυθαιρεσίας, είτε αυτή λέγεται μη καταβολή δεδουλευμένων είτε ανασφάλιστη εργασία. Οργανωνόμαστε, λοιπόν, στο σωματείο μας (Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης) και παλεύουμε μέσα από αυτό για την συλλογική μας ασφάλεια και κατοχύρωση. Διεκδικούμε την υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε καλύτερους μισθούς, διασφαλισμένα εργατικά δικαιώματα, επιδόματα, αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας. Ένα συλλογικό δίχτυ προστασίας που θα διαμορφώνει ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς, χωρίς να χρειάζεται να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανένα νόμο ή υπουργείου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας… κι αν περιμένουμε τότε Κυβερνήσεις και διεθνή επιτροπάτα θα μας βουλιάξουν ακόμη γρηγορότερα στην εξαθλίωση για να «σώσουν» τους εργοδότες μας από τα «δεινά» της κρίσης, που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή μόνο συλλογικά μπορούμε να ορθώσουμε ανάστημα στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών μας καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταγγείλουν την μη καταβολή του Δώρου, να οργανωθούν στο σωματείο και να κινητοποιηθούμε μαζικά και ενιαία για να διασφαλίσουμε ότι καμιά εργοδοτική απειλή δεν πρόκειται να περάσει.
Κινητοποίηση στις 22 Απριλίου 11.00 Αγ. Σοφίας, για να στοχοποιήσουμε εργασιακούς χώρους που ως γνωστόν αυθαιρετούν - για να στείλουμε όμως και ένα μήνυμα στα υπουργικά επιτελεία ότι δεν πρόκειται να γίνουμε δούλοι στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα.
Σε περίπτωση μη καταβολή τους δώρου, αλλά και για όποια άλλη εργασιακή αυθαιρεσία επικοινωνούμε στα τηλ. 6978911965, 6986002609, fb: Εμπάργκο στο εμπόριο, emba rgostoem porio@ou tlook.co m
Πανελλαδική μέρα δράσης για το δώρο Πάσχα
April 17, 2019
17