Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 στις 20.30
Προβολή της ταινίας "Receta" & συζήτηση
Προβολή της μεγάλου μήκους ταινίας "Receta" τού Ελληνοκαναδού σκηνοθέτη Μιχάλη Μαντά
με τους Μίνα Ορφανού, Πάολα Ρεβενιώτη, Μιχάλη Μαντά.
την Τρίτη 29 Γενάρη 2019 στις 20:30 στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θεάτρο "Εμπρός".
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με συντελεστές της ταινίας.
Μέσα από προσωπικές εμπειρίες και αλληλεπιδράσεις, ο δημιουργός βιώνει την καθημερινότητά του στην Ελλάδα. Ο τίτλος "Receta" λειτουργεί ως ένα πολυδιάστατο εργαλείο που μεταφράζει με συμβολικό τρόπο καταστάσεις τής καθημερινότητας. Η ταινία μέσα από το παραβολικό της πλαίσιο εισάγει τους θεατές στην κοινωνική πραγματικότητα.
Η ταινία παρομοιάζει τη ζωή με μια «συνταγή» που χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η ομοφοβία, η μετανάστευση, η ευπάθεια, ο εκφοβισμός, η κυβερνητική βία, η οικονομική ύφεση και η κατάθλιψη.
Ενώ στο παρασκήνιο είναι διάχυτη η προσωπική - υποκειμενική ερμηνεία των νοημάτων που διαπραγματεύεται ο σκηνοθέτης, στο προσκήνιο ο θεατής εξοικειώνεται με τις ιστορίες τού δημιουργού και τις διαφορετικές «οικογένειες» του. Κατά τη διάρκεια του έργου γνωρίζουμε τη «φυσική» οικογένειά του που εκπροσωπεί το σώμα, την «πνευματική» οικογένειά του που εκπροσωπεί την ψυχή, και τη «βιωματική» οικογένειά του που εκπροσωπεί το μυαλό. ´Όλες οι αναφερόμενες οικογένειες έχουν μία «συνταγή» να προτείνουν και ο πρωταγωνιστής καλείται να δημιουργήσει τη δική του συνταγή ύπαρξης.
Βιογραφικό σημείωμα του δημιουργού
Το 2001, ο Μιχάλης Μαντάς συμμετείχε σε ένα έργο δημιουργίας μιας προσωρινής αυτόνομης ζώνης στο Ηνωμένο Βασίλειο (T.A.Z. Ontological Anarchy, Poetic Terrorism - Hakim Bey 1985). Το πρώτο στο Hampstead North London, το δεύτερο στο Leytonstone του Ανατολικού Λονδίνου. Η συμβολή του στα έργα TAZ εξελίχθηκε σε μόνιμο καλλιτεχνικό σκηνοθέτη εξαιρετικά πειραματικών έργων «ζωντανής τέχνης». Καθ' όλη τη διάρκεια των δύο χρόνων, αποκαλύφθηκε πως μια αισθητική σχηματοποιούνταν στα γυρίσματα βίντεο / θεάτρου και μουσικής, σχετικά με και γύρω από αυτά τα έργα. Στο τελικό έργο, οι μπαρόκ μηχανορραφίες των δημιουργιών του κ. Μάντα συγκρατήθηκαν από ένα καθοριστικό στοιχείο, αυτό μιας επιμελούς και ειλικρινούς υποκειμενικότητας.
Η RECETA συνεχίζει στο στυλ αυτού που πια αποκαλείται «προσωπικό ντοκιμαντέρ», δηλ. μια ταινία ντοκιμαντέρ και μια πρωτοποριακή (avant-garde) performance μαζί σε ένα εννοιολογικό πλαίσιο αυτο-αναφορικότητας. Αυτής της προκλητικής μορφής κινηματογράφου της αλήθειας (cinema-verite) και αυτο-αναφορικής ματιάς της κάμερας που «ταξιδεύει» μέσα από τις κοινότητες της «πολιτιστικής αντίστασης» της σύγχρονης Ελλάδας ως ουσιαστικής συνεισφοράς στην εξελισσόμενη λεπτή ζώνη μεταξύ του ντοκιμαντέρ και της πρωτοπορίας (avant-garde). Η RECETA (2018) είναι εκεί όπου ο σκηνοθέτης συνεχίζει να χαρτογραφεί το πεδίο της έρευνας ντοκιμαντέρ του για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό στο μετά την κρίση περιβάλλον. Γυρισμένο στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Οντάριο, τον Καναδά, τοποθετεί το καλλιτεχνικό περιεχόμενο της ταινίας σε ιστορική, πολιτική και κοινωνική ανάλυση.