Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 20.30
Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης "ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στα Άγραφα"
Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα για ΜΗ εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα, την ερχόμενη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στις 8:30μμ, στην Λαμπηδόνα. Η εκδήλωση στο fb: Τα βουνά προηγούνται - Συναυλία για τη σωτηρία των Αγράφων
Εδώ και καιρό, πολλές επιχειρήσεις (κατασκευαστικές, ενέργειας κλπ) μαζί με την κυβέρνηση, πλασάρουν τις ανεμογεννήτριες ως μια ενεργειακή λύση-απάντηση στα ορυκτά καύσιμα που παράγουν τα αέρια του θερμοκηπίου και φιλική στο περιβάλλον. Λένε ψέματα: Οι ανεμογεννήτριες δεν αποτελούν λύση. Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα είναι μη αναστρέψιμη για ένα έργο μη αποδοτικό, όπως αποδεικνύεται από παρόμοια έργα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επαπειλούμενη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων πρόκειται να σηματοδοτήσει το τέλος της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και την οριστική αλλοίωση της φυσιογνωμίας της.
Το ύψος των συνολικά 40 ανεμογεννητριών θα φτάνει τα 120 μέτρα (80 μ. πυλώνας και 40 μ. πτερύγιο). Συνολικά, θα καταλαμβάνουν έκταση 90.000 τ.μ. στο σύνορο των δύο νομών, σύμφωνα με τη "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" (ΜΠΕ) των έργων. Για τη μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών, μακριά από κατάλληλα οδικά δίκτυα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω υψομέτρου, θα απαιτηθεί διάνοιξη ατέλειωτων δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης που θα διασχίζουν πυκνά ελατοδάση και παρθένα αλπικά λιβάδια όπου φύονται δεκάδες ενδημικά είδη, αλλά και σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις και ποτάμια, με επικίνδυνες συνέπειες για το τοπίο και την ελάχιστα μελετημένη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.
Οι νέοι δασικοί δρόμοι που θα ανοιχθούν σε αυτά τα παρθένα δάση θα έχουν μήκος 25.138 χιλιόμετρα, ενώ τμήμα της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης, μήκους 3,8 χιλιομέτρων, θα διατρέχει το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» της λίμνης Πλαστήρα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο πυρκαγιών σε περιοχές που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν πολύ σπάνια τέτοιους σοβαρούς κινδύνους. Στις περιβόητες "Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων", δεν αναφέρεται φυσικά, το πώς θα παρασκευαστούν και θα μεταφερθούν στις κορυφογραμμές πάνω από 6.000 κυβικά μέτρα μπετόν για τις βάσεις των ανεμογεννητριών και των υποσταθμών ρεύματος. Αλλά και ούτε με ποιον τρόπο και ποιο κόστος θα γίνει η απεγκατάστασή τους όταν ολοκληρώσουν τη ζωή τους με την πάροδο της 20ετίας, όπως και η μετέπειτα αποκατάσταση των περιοχών. Εκτός κι αν παραμείνουν αιώνια ως σκουριασμένα κουφάρια στις κορυφές των Αγράφων.
Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων