Τετάρτη 1 Μαίου 2024 στις 10.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Απεργιακή συγκέντρωση

1η ΜΑΗ - ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 10.30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛ.

Οι δεκαετίες από το 1860 μέχρι και το 1890 ήταν ιδιαίτερα ταραγμένες στις ΗΠΑ. Με επίκεντρο τους σιδηροδρόμους, απεργίες ξεσπούσαν συνεχώς σε όλη τη χώρα και οι εργάτες έκαναν σοβαρά και αποφασιστικά βήματα για να οργανωθούν, μέσα από εργατικές ενώσεις, επαναστατικές λέσχες και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (1877). Συνέλευση αναρχικών στο Πίτσμπεργκ το 1883 διακήρυττε μέσα από το μανιφέστο της: «[…] οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ελπίζουν στη βοήθεια κανενός καπιταλιστικού κόμματος στον αγώνα που διεξάγουν κατά του συστήματος. Πρέπει να πετύχουν την απελευθέρωσή τους στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Όπως παλαιότερα η προνομιούχος τάξη δεν παρέδιδε την τυραννική εξουσία της, έτσι δεν μπορούμε και να περιμένουμε ότι οι καπιταλιστές της εποχής μας θα παραδώσουν την εξουσία τους, αν δεν αναγκαστούν να το κάνουν…».

Μέσα από αυτό το κίνημα γεννήθηκε το αίτημα της οκτάωρης εργασίας. Με σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο» την 1η Μάη 1886 διαδήλωσαν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργάτες σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Τρεις μέρες αργότερα, στην πλατεία Χέιμαρκετ στο Σικάγο, σε ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποιούνταν από εργάτες, η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει το πλήθος. Αυτοσχέδια βόμβα που στάλθηκε από τη μεριά των συγκεντρωμένων σκότωσε επιτόπου έναν αστυνομικό, με τους υπόλοιπους να ανοίγουν αυτοβούλως πυρ προς τους εργάτες. Ο απολογισμός ήταν αρκετοί νεκροί και τραυματίες , καθώς και η χωρίς κανένα στοιχείο σύλληψη οκτώ αναρχικών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες και αβάσιμα κατηγορητήρια. H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886

Η πρωτομαγιά είναι ιστορικά ορόσημο αγώνα για την εργατική τάξη και τις κατακτήσεις της απέναντι στο κράτος και τα αφεντικά, η φετινή μας βρίσκει σε χειρότερη κατάστασή, είμαστε αντιμέτωποι/ες με ακόμη περισσότερη εκμετάλλευση, επισφάλεια και πόλεμο, καταστάσεις που ήρθαν για να μείνουν και έχουν πολιτικά συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς, την φτώχεια και την εξαθλίωση μας. Οι εργασιακές συνθήκες είναι ήδη χάλια, η μαύρη και επισφαλής εργασία έχει επεκταθεί σε μεγάλο ποσοστό των εργατών/ριών, οι μισθοί είναι σταθεροί για μια δεκαετία και δεν καλύπτουν ουσιαστικά τίποτα, τα μεροκάματα δεν πληρώνονται, τα αφεντικά αποφεύγουν την πληρωμή των υπερωριών δίνοντας άδειες όταν το επιθυμούν, οι εργαζόμενοι/ες απολύονται χωρίς προφανείς λόγους και χωρίς κανένα μέσo προστασίας σε αυτό, οι συνδικαλιστές/ριες φακελώνονται και οι απεργίες απαγορεύονται με πρόσχημα την ψυχολογική ή σωματική βία που μπορεί να ασκηθεί στους απεργοσπάστες, τα μέτρα προστασίας απέναντι στα εργατικά ατυχήματα είναι ανύπαρκτα, με δεκάδες νεκρους εργάτες κάθε μήνα, οι απεργίες χτυπιούνται από την αστυνομία. Οι κοινωνικές υπηρεσίες διαλύονται για το κέρδος των αφεντικών, το κόστος του ρεύματος είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να καλυφθεί και οι διακοπές ρεύματος έχουν ξεκινήσει, η πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας κόβει την κατανάλωση στο φαγητό, στα ρούχα και την διασκέδαση στο μισό. Όλα τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί από τον πληθωρισμό και τις τεχνητές ελλείψεις που προκαλούν τα αφεντικά κρατώντας στοκ στις αποθήκες τους, οι ασθενείς περιμένουν μήνες για θεραπείες και εγχειρήσεις, πολλοί πάνε σε ιδιώτες ή καταφεύγουν στο να πληρώνουν ακόμα και στο δημόσιο τα απογεύματα.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που το ελληνικό κράτος χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, την γενοκτονία των Παλαιστινίων και μετατρέπει ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο σε ένα απέραντο στρατόπεδο για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών που εδώ και χρόνια αιματοκυλούν τους λαούς. Στηρίζει έμπρακτα την σφαγή της Παλαιστίνης και στέλνει φρεγάτες στην ερυθρά θάλασσα για να εξοντώσει τους αντάρτες Χούθι και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Η εργασιακή και η κοινωνική ανασφάλεια και ο εξευτελισμός, είναι καταστάσεις που οδηγούν την εργατική τάξη στην απελπισία, την παραίτηση και την αποξένωση. Όσο η εργατική τάξη οδηγείται στον δρόμο του ατομικισμού και της κάλυψης των προσωπικών της αναγκών αφήνει τον συλλογικό αγώνα και την οργάνωση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που πλήττει την τάξη μας. Πρέπει να αντισταθούμε στα σχέδιά τους, να αναχαιτίσουμε δυνάμεις, να ανασυγκροτηθούμε για να αντεπιτεθούμε.

Δρώντας ενάντια στα σχέδια του κράτους και των αφεντικών δρούμε κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, κατά του πολιτικού και οικονομικού συστήματος που διαμορφώνει αυτές τις καταστάσεις, γι αυτό πρέπει να ορθώσουμε αναχώματα μέσα από ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες, να μην πληρώσουμε το κόστος του οικονομικού και στρατιωτικού πολέμου, να απαντήσουμε με οργάνωση στη βάση. Να οργανωθούμε σε γειτονιές, πανεπιστήμια, χώρους δουλειάς. Να παλέψουμε ενάντια στον πόλεμο και την «ειρήνη» των εκμεταλλευτών, για έναν κόσμο ισότητας-αλληλεγγύης-δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Οργάνωση στην βάση & αγώνας ταξικός

δεν γίνεται ανθρώπινος ο καπιταλισμός

Μπλόκο ταξικό στον εθνικισμό, στον πόλεμο,

στο ΝΑΤΟ, στον μιλιταρισμό

Παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό

δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό

Ντουγρού

πηγή : https://www.facebook.com/ntougrou/?locale=el_…


ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ

Όλοι στην Απεργιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση Τετάρτη 1 Μάη 10:30 στην Κ. Πλατεία Λάρισα

Από τον Μάη του 1886 στο Σικάγο, την πρώτη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα στην Αθήνα το 1893, τον ματωμένο Μάη στη Θεσσαλονίκη το 1936, την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή μέχρι το μέλλον. Γιατί η Ιστορία δεν τελείωσε. Το μέλλον των ανθρώπων δεν είναι καταδικασμένο στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Το 1884, η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας αποφάσισε στο συνέδριό της ότι η 1η Μάη του 1886 θα ήταν μέρα εκτεταμένου απεργιακού αγώνα, με σκοπό την καθιέρωση του οχτάωρου. Στην πρωτομαγιάτικη απεργία του 1886 στις ΗΠΑ πήραν μέρος περίπου μισό εκατομμύριο εργάτες, με διαδηλώσεις στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις. Επίκεντρο του αγώνα αναδείχτηκε το Σικάγο που βάφτηκε με το αίμα των εργατών.

Σήμερα οι αγώνες της εργατικής τάξης και συνολικά του εργαζόμενου λαού, σε όλο τον κόσμο, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για μισθούς στο ύψος των αναγκών, για εργατικά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις επανέρχονται στο προσκήνιο ως ανάγκη υπεράσπισης και διεκδίκησης, απέναντι στην στρατηγική του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων.

Στην χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, η ντόπια αστική τάξη, και ιμπεριαλιστές πατρόνες τους, συνεχίζουν στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Στο δρόμο της στρατηγικής της Ε.Ε και των μονοπωλίων χτυπώντας το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, τα εργασιακά και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Η φτώχεια απλώνεται στον εργαζόμενο λαό, οι μισθοί είναι ψίχουλα, η κρατική καταστολή γιγαντώνεται, τα σπίτια αρπάζονται από τα αρπαχτικά των funds, η χώρα -όπως και η πόλη μας- έχουν μετατραπεί σε πολεμικό φυλάκιο των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ ο νεοφιλελευθερισμός συνεχίζει να μετατρέπει κάθε δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η εργατική τάξη, η νεολαία, συνολικά ο λαός μας χρειάζονται οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση, γερά συνδικάτα, μαζικούς και αγωνιστικούς φοιτητικούς συλλόγους, τα δικά τους δηλαδή όπλα για την αντιμετώπιση της βάρβαρης επίθεσης.

Η φετινή Πρωτομαγιά ας αποτελέσει σταθμό μαζικοποίησης και ενδυνάμωσης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για τον δυναμικό και πολύμορφο παλλαϊκό αγώνα που πρέπει να ξεσπάσει για την ίδια την επιβίωση του λαού μας.

Ενός αγώνα για υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων, για μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, για συλλογικές συμβάσεις, για εργασιακά δικαιώματα και μια ζωή με αξιοπρέπεια. Ενός αγώνα που για να ανοίξει δρόμους φιλολαϊκής διεξόδου πρέπει να στραφεί κατά μέτωπο απέναντι συνολικά στην κυβερνητική πολιτική, την πολιτική του κεφαλαίου, και την Ε.Ε,, θέτοντας στο επίκεντρο της μάχης την αναγκαία έξοδο της χώρας μας από το ΝΑΤΟ-ΕΕ με το τσάκισμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών και την ήττα του νατοϊκού άξονα.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό της πόλης μας, , να πλαισιώσει τα συνδικάτα του, την νεολαία και τους φοιτητές να δυναμώσουν τους φοιτητικούς συλλόγους τους, συμμετέχοντας μαζικά στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30π.μ στην Κ. Πλατεία της Λάρισας.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ - ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΏΝΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

ΕΡΓΑΤΕΣ- ΑΓΡΟΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ/ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΝΑΤΟΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ -ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΎΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- ΕΕ

Μέτωπο Λαϊκού Αγώνα «Κώστας Βιδάλης»

πηγή : https://www.facebook.com/people/Μέτωπο-Λαϊκού…